Nanocoating.nl

Waterglas kopen – Productgids

Waterglas is een speciale vloeistof voor het waterdicht maken van verschillende objecten. Benieuwd hoe dit werkt en welke producten geschikt zijn? Je leest het in dit artikel!

Waterglas aanbrengen en objecten waterdicht maken

Met waterglas kun je dus verschillende objecten waterdicht maken. Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.

Door zand met natriumcarbonaat te smelten op een zeer hoge temperatuur ontstaat er waterglas. Het proces lijkt erg op het smelten van zand voor het maken van glas. Vandaar de naam!

Tip: wil jij beton binnen of buiten waterdicht maken dan kan je ook gebruik maken van deze ultrasterke transparante twee componenten coating als duurzaam alternatief voor waterglas.

Waterglas toepassingen

Waterglas kan veel teweeg brengen. Waterglas dient…

ruwol-waterglas
Ruwol Waterglas
(1 kg tot 20 kg)
 • Ter bestrijding van vocht. Bijvoorbeeld in kelderwanden, vloeren of funderingen.
 • Als toevoeging van betonmortel, klei en specie waardoor deze gebruikt kan worden als waterdicht product.
 • Voor het waterdicht maken van bloempotten, vazen en bloembakken.
 • Als toevoeging in o.a. lijm zodat de lijm beter bestand is tegen water (bijvoorbeeld bij gebruik buiten voor reclameposters).

Daarnaast kan waterglas ook aangebracht worden voor de werking als een soort isolator. Bijvoorbeeld voor plekken in muren waar vocht- of nicotine doorslag voorkomt. De behandelde plekken moeten vervolgens behandeld worden met een synthetische (oplosmiddelhoudende) grondverf, waarna je een watergedragen muurverf (latex) of behang kunt aanbrengen.

Waterglas aanbrengen; Gebruiksaanwijzing

Meestal wordt metselwerk door middel van de boorgatentechniek (injecteren) bewerkt met waterglas. Oppervlakte afdichting met een kwast of roller is ook mogelijk als er geen drukkend water aanwezig is. Bij het metselen of storten van nieuwe vloeren/wanden meng je het product met de mortel, klei of specie. Hieronder de gebruiksaanwijzing voor de verschillende technieken:

Test eerst de aanwezigheid van kalk

waterglas-aanbrengen-door-mengen-met-cement

Door Waterglas te mengen met cement is het direct waterdicht

Kalk bevindt zich normaal gesproken in muren, specie en klei. De aanwezigheid van kalk in muren kan worden getest met zoutzuur. Men giet dan een kleine hoeveelheid zoutzuur op de steen. Wanneer het zoutzuur gaat borrelen en/of er is een sissend geluid te horen, dan bevat de muur voldoende kalk. Muren die weinig of geen kalk bevatten moeten met kalkmelk te worden aangevuld. (1 volumedeel kalk op 10 volumedeel water). Daarna kun je kiezen uit drie methoden om het op waterglas aan te brengen:

Methode 1 Waterdicht cement maken door te mengen

 • Op elke 10 liter water in de specie maximaal 1,2 Kg Waterglas toevoegen.
  Voorbeeld 1: Je voegt 40 liter water toe aan de specie, dan maximaal 4,8 Kg van het product toe aan de specie.
  Voorbeeld 2: Je voegt 15 liter water toe aan de specie, dan maximaal 1,8 Kg het product toe aan de specie.
 • Vervolgens kun je de specie aanbrengen.

Methode 2 Impregneren door het aanbrengen met roller of kwast

 • Oude verf/pleisterlagen verwijderen, aanwezige voegen dienen uitgekrabd te worden.
 • Met 1 deel waterglas en 2 delen water verdunnen en mengen tot een homogene laag.
 • Vervolgens dun “nat in nat” aanbrengen
 • Het verbruik is circa 200 tot 400 gram per m² (Afhankelijk van de poreusheid van de ondergrond)

Let op: waterglas is niet overschilderbaar, behalve met latex. Houd in gedachten dat het onbehandelde deel meer latex zal absorberen dan het behandelde deel en dat hierdoor de dekking van de latex kan afwijken.

Methode 3 Het injecteren in muren en vloeren

Waterglas-kiesol-injecteren-met-boorgatentechniek

Waterglas (kiesol) kan je injecteren met de boorgatentechniek

 • Boor om de 15 tot 17 cm gaten met een diameter van 30 mm, in een hoek van 25° naar beneden gericht tot 8 cm minder dan de muurdikte.
 • Zuig het boormeel uit de boorgaten met een stofzuiger.
 • Zet een trechter in het te behandelen gat.
 • Laat de trechter meerdere keren volledig vol lopen.
 • Vul de gaten daarna op met specie, gemengd met waterglas.

Het verbruik zal afhangen van de absorptie en de dikte van de muur. Voor een muur van 24cm kom je uit op ongeveer 5L per m2 om de boorgaten 1x op te vullen.

Hier kun je waterglas nog meer voor gebruiken! (video – Engels)

Waterglas (Kiesol) kopen; verschillende merken

Als je van plan bent om waterglas te kopen kun je bij de meeste bouwmarkten terecht. Ook zijn er diverse webshops die waterglas online te koop aanbieden. Hieronder een aantal aanbevolen merken waterglas.

Waterglas merkINHOUDPRIJS vanaf
Ruwol Waterglas Natriumsilicaat5 liter/ 20 liter€6,95/ €69,95
Tendo Waterglas500ml€1,85
Orphi Natron Waterglas Natriumsilicaat1 liter€3,81
Chempropack Natron Waterglas1 liter€9,25

Meer lezen over waterdichte coating?

Heb je een vraag over waterglas? Wij helpen!

60 antwoorden
 1. Clemens zegt:

  Hallo,

  ik wil een houten wandkast tegen een binnenwand met optrekkend vocht plaatsen. Nou heb ik nu nog de mogelijkheid iets met de muur te doen. Ik zou kunnen injecteren, maar ik vroeg me af of er een iets minder intensieve manier zou zijn om de houten wandkast te beschermen tegen het vocht in de wand. Zou bijvoorbeeld muurverf met waterglas mengen en dan sauzen wat helpen?

  Groet, Clemens

  Beantwoorden
 2. Cora Honing zegt:

  Wij willen een speksteenkachel opbouwen en lijmen. Nu hebben we glaswater en speksteenpoeder gekregen maar zonder gebruiksaanwijzing. We hopen of u weet welke verhoudingen we moeten hanteren om er lijm van te kunnen maken

  Beantwoorden
 3. g.l.s. gustave tripels zegt:

  is het mogelijk een keldermuur wat vochtig wordt te behandelen met waterglas zodat hij langer wit blijft. nu jaarlijks opnieuw witten,
  groeten
  Gustave

  Beantwoorden
 4. nadja zegt:

  Beste,

  Onlangs ben ik begonnen met het maken van potjes uit cement. Bedoeling is om hiervan kaarsen te maken.
  Ik ben op zoek naar een goede sealer die ervoor zorgt dat als de kaar brand het kaarsvet geen plekken achter laat op de buitenkant van het potje. Kan wagerglas hier een oplossing bieden of hebt u een ander product dat hiervoor kan dienen?
  Alvast dsank voor uw antoord!
  Mvg,
  Nadja

  Beantwoorden
 5. Christel zegt:

  Dag, is het mogelijk dat ik een oude olielamp die lekt weer dicht kan maken met waterglas en zoja, kan ik het er rechtstreeks ingieten of dien ik het te mengen met een bepaalde substantie?

  Beantwoorden
 6. Peter Klumper zegt:

  Goedenavond,

  Als je terracotta potten waterdicht wil maken met waterglas, kan je dit er direct met een kwast opstrijken of moet het verdund worden?

  Alvast bedankt
  Peter

  Beantwoorden
 7. Dennis Stam zegt:

  Ik wil een laag cement 5 cm , met wapening stortten tegen een één steens muur in me kelder 50 cm ;die als er veel neerslag valt water door . Word dit dan waterdicht. Hopelijk kunt u me helpen of heeft u een andere tip. Het lekt nu vaak Gr Dennis

  Beantwoorden
 8. Ton zegt:

  Ik heb een muur die begin dit jaar waarschijnlijk door constante harde wind en langdurige wind is door geslagen. Bij regen van de laatste 3 maanden geen last meer gehad maar ben bang dat het weer terug komt indien het weer weer slechter wordt. Is waterplas hiervoor geschikt? En welke methode is dan het beste?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Ton,

   Waterglas werkt het beste wanneer je deze mengt met beton of injecteert in de muur. Het werkt helaas niet als impregneermiddel tegen vocht.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 9. Erik zegt:

  Beste verflaag.nl
  Mijn gemetselde vijver is lek en de stuclaag is op sommige plekken niet meer zo goed.
  Kan ik een nieuwe stuclaag van cement gemengd met waterglas hierop aanbrengen ?

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Erik,

   Bedankt voor je vraag. Helaas is waterglas niet een goed product voor constante waterbelasting. In plaats daarvan zou je vloeibaar rubber kunnen proberen. Vloeibaar rubber heeft namelijk als voornaamste functie om oppervlakken en ondergronden waterdicht te maken. In dit artikel over vloeibaar rubber vertellen wij je alles over het product en hoe je te werk gaat. Mocht je nog vragen hebben dan horen wij het natuurlijk graag.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 10. AJ VAN DER PIJL zegt:

  Beste, is waterglas-baksteengruis geschikt voor het vullen van boorgaten in gevelstenen?
  Het idee is om een rode baksteen te verpulveren en het gruis te vermengen met waterglas. Dit mengel inbrengen in de gaten zodat eea ‘onzichtbaar’ kan worden gerepareerd.

  Beantwoorden
 11. Razi Duymazlar zegt:

  Beste,
  Heb Eén van mijn muren gedeeltelijk geïnjecteerd met Ruwol waterglas, ik heb geen resultaat gehad het zou best kunnen omdat het gedeeltelijk was, nu ben ik alles aan het injecteren. Ik heb de vochtige plijstrewerk volledig verwijderd, maar om zeker te zijn wil ik het water van mijn pleisterwerk plijsterwerk mengen met ruwol waterglas, mag dat, zo ja wat zijn de verhoudingen…
  Met vriendelijke groeten
  Razi

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Razi,

   We adviseren je voor deze vraag even contact op te nemen met de fabrikant of leverancier van je waterglas product. Wij kunnen je helaas niet aan de juiste verhoudingen helpen in deze specifieke situatie. Onze excuses voor het ongemak.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 12. Johan zegt:

  Hallo, er staat ontzettend veel info op uw site, waarvoor dank, ik heb helaas geen antwoord kunnen vinden op de volgende vraag:
  Ons (oude) huis heeft een portaal (buiten) en daar zijn wandtegels geplaatst. Een aantal van deze jugendstil tegels zijn kapot gevroren en nu ben ik op aangeven van een tegel leverancier getipt om waterglas te gebruiken ter bescherming tegen intrekkend vocht. Op uw site zag ik echter ook informatie over het beschermen van keramische dakpannen met een expoxy-hars. Kunt u mij adviseren wat het beste is?
  Alvast bedankt, Johan

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Johan,

   Bedankt voor je compliment!

   Lastig om zo’n specifieke vraag van een afstand te beantwoorden. Verschillende materialen (tegels, muur) hebben beide een ander uitzettingscoëfficiënt. Hierdoor ontstaat er werking op het overgangspunt en er kunnen bij uitzetting of krimp scheuren ontstaan. Waterglas is echter geen geschikt middel om op geglazuurde tegels te gebruiken en moet in de muur worden geïnjecteerd om deze waterdicht te maken, ook achter de tegels die nog intact zijn. Epoxyhars zou een oplossing kunnen zijn, maar dit moet een vakspecialist ter plekke beoordelen. Ons advies is dus om een lokale coatingspecialist om een second opinion op locatie te vragen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 13. Geert zegt:

  Hallo,

  Ik wil een tafelblad betegelen met leisteen tegeltjes. Kan ik deze insmeren met waterglas om het zo water en vuil afstotend te maken?

  Groeten Geert.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Geert,

   Helaas is waterglas niet geschikt voor dit doel. Waterglas moet of worden gemengd met cement of worden geïnjecteerd in het steen. Nano coating is wellicht een meer geschikte oplossing of wanneer je echt een sterke waterafstotende laag wilt zou je het tafelblad kunnen gieten met epoxyhars. Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 14. Carlootje zegt:

  Wij hebben een vloer met waterglas behandeld en nu is er nevel op het glas gekomen. We krijgen het er niet meer vanaf. Heeft iemand een tip hoe wij dit kunnen verwijderen?

  Beantwoorden
 15. C van Eijkelenburg zegt:

  Wij zijn een vakantiewoning aan het bouwen. ik heb al een paar keer mooie voorbeelden gezien van badkamers zonder tegels. men gebruikt tadelakt lees ik dan, maar das schrikbarend duur. Als ik ga stucken met cement en waterglas gemengd, is mijn muur dan waterdicht en hoef ik geen tegels aan te brengen?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Cement zou niet onze eerste keuze zijn om een badkamer mee te stucen in plaats van tegels. Waterglas maakt inderdaad cement waterdicht maar is echt bedoeld voor optrekkend vocht, vocht van een buitenmuur etc. Het is niet geschikt voor een constante waterbelasting zoals in een douche. Daarnaast zal cement niet heel comfortabel aanvoelen in een badkamer en kunnen er scheuren ontstaan bij temperatuurwisselingen. Wij adviseren u voor deze klus een twee componenten coating te gebruiken. Bijvoorbeeld deze van Verfbestelsite. Lees meer over een tegelloze badkamer in Betonlook in de badkamer in ons artikel erover.

   Succes met de klus!

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 16. Jochem zegt:

  Kocht 5l Ruwol. Heb wat lampen van beton en wil die behandelen met waterglas om ze waterdicht te maken, zoals bij potten en vazen. Moet ik het. waterglas nog verder verdunnen? Deed een proefje en het trekt niet erg snel in het beton.
  Twijfel ook of ik ze met een kwast zal behandelen of ze een dagje zal onderdompelen. Iemand tips?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Jochem,

   In het informatieblad van Ruwol waterglas staat dat het niet kan worden gebruikt door het rechtstreeks op objecten aan te brengen. Het zal dan wateroplosbaar blijven. Waterglas dient door specie, klei of een andere massa te worden gemengd of te worden geïnjecteerd, waardoor het kan reageren met de aanwezige kalk. Na de reactie met kalk is Waterglas watervast.

   Het is ons niet duidelijk of je de betonnen lampen dus waterdicht kunt maken door het met een kwast aan te brengen op de buiten/binnenzijde. Voor deze vraag raden we je contact op te nemen met het verkooppunt van Ruwol waterglas. Ik hoop dat zij je verder kunnen helpen!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Jan,

   Waterglas is niet een product (zoals verf / coating) dat een beschermende laag geeft aan tegels en het zal dan ook niet plaatselijk slijten. Het trekt in de tegels als een soort impregneermiddel en werkt enkel waterafstotend. Het werkt ook alleen als impregneer bij poreuze tegels. Zijn de tegels glad of gecoat? Dan adviseren wij een nano coating aan te brengen in plaats van waterglas.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 17. Jop zegt:

  Is waterglas in een witte kleurverkrijgbaar

  Kan dit waterglas over een asona wand aangebracht worden.
  We hebben namelijk vlekken in een witte wand.

  Alvast bedankt voor jullie reactie.

  Grt jop

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Voor bestaande vochtvlekken raden wij waterglas niet aan als oplossing. U kunt in dat geval beter een verf tegen schimmel en vocht aanbrengen. Deze verfsoort is ook in wit verkrijgbaar. In geval van vochtplekken door bouwtechnische problemen raden wij in alle gevallen aan om eerst een expert in te schakelen, het probleem te achterhalen en vervolgens eerst de juiste maatregelen te nemen voordat u een vochtwerende verf aanbrengt.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 18. Twan zegt:

  Beste verflaag.nl

  Kan ik waterglas ook gebruiken als een isolator tegen roetaanslag. Wij hebben een openhaart uit huis gesloopt en willen de muur laten stucen. Om te voorkomen dat de roetaanslag door het stucwerk komt wil ik het ergens mee behandelen voordat het gestuct wordt.

  Gr Twan

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Twan,

   Waterglas is hiervoor niet geschikt. Wij adviseren u om een kijkje te nemen bij ons artikel over roetvlekken isolerende verf. Dit artikel gaat speciaal over het overschilderen van roetvlekken en het voorkomen van doorslaande vlekken in de nieuwe stuclaag. Ook geven we hierin een aantal productaanbevelingen die u online kunt bestellen of kopen in de bouwmarkt. Hiermee moet het vast lukken!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
    • Verflaag.nl – Redactie zegt:

     De verwachtingen van waterglas zijn in sommige gevallen onjuist. Zo werkt waterglas anders dan bijvoorbeeld een vochtwerende verf of coating. Waterglas moet men mengen of injecteren in de muur waardoor deze waterafstotende eigenschappen krijgt. Een vochtwerende verf zoals die van Alabastine zorgt voor een oppervlakte barrière tussen de muur en vocht en kan zeker een oplossing bieden als de omstandigheden juist zijn.

     Wij zijn in ieder geval blij u geen last meer heeft van vocht- en roetvlekken!

     Met vriendelijke groet,

     Marieke – Verflaag.nl

     Beantwoorden
 19. Willem zegt:

  Dag mevrouw of mijnheer,
  De onderste rij – gebakken – dakpannen van ons huis is ingekort . Wij dienen deze nu te vervangen i.v.m. vorstschade aan en nabij de afgezaagde kant.
  Kan waterglas een oplossing zijn als ik de nieuwe afgezaagde dakpannen -goed droog- met de zaagsnede in een bak met waterglasoplossing zet, zodat het waterglas erin kan trekken?
  Als uw antwoord ‘ja’ is, dien ik het waterglas dan eerst te verdunnen en zo ja, hoeveel ?

  Met vriendelijke groet
  Willem

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Willem,

   Helaas is Waterglas niet een algemene toepassing voor het waterafstotend maken van dakpannen. Ik durf u daarom niet te garanderen dat het waterglas de dakpannen zal impregneren op deze manier. Mogelijk is een dakpannen coating een meer geschikte oplossing. U kunt over de verschillende soorten dakpannen coating lezen in ons artikel.

   Succes met uw project!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 20. Hans zegt:

  Goedemorgen, ik ben van plan zelf een hout skelet wand te maken en te plaatsen, nu las ik dat het hout voor de constructie het beste behandeld kon worden met Natrium silcaat ofwel waterglas, dit is goed voor het water werend maken en voorkomt houtrot en ook voor het indringen van insecten zou dit een goede behandeling zijn.
  Hoe kan ik het beste waterglas aanbrengen, kan ik dat eerst nog verdunnen of moet ik 1 of 2 lagen aanbrengen?
  Ik zou natuurlijk ook een beits kunnen nemen, maar ik denk dat dit beter is en duurzamer…het kan toch nooit meer overgeschilderd worden.
  hoe droog moet het hout zijn hiervoor, ik weet niet of het nog kan ademen, anders heeft het misschien een heel verkeerde uitwerking.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Hans,

   Wat een leuk project! Helaas zijn wij niet goed bekend met de uitwerking van waterglas op hout. Waterglas als houtbehandeling zorgt voor vlamvertragende eigenschappen maar over het algemeen wordt dit middel ingezet voor het afdichten van metselwerk of vermenging met specie voor bescherming tegen optrekkend vocht. Ik kan u daarom helaas niet adviseren over de beste aanbrengmethode van waterglas op hout. Het lijkt ons ook per houtsoort te verschillen. Mogelijk kan een fabrikant van waterglas u er meer over vertellen. Onze excuses voor het ongemak.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 21. Dhr.J.Gooijer zegt:

  Goeiendag ik ben bewoner van de flat in de Van Der Helmstraat in Rotterdam.
  Verschillende medebewoners klagen over schimmel in badkamer en slaapkamer.
  Dit ondanks het goed ventileren van zowel bad als slaapkamer.
  Zou het besproeien van waterglas een oplossing kunnen zijn?

  Met vriendelijke groeten van J.Gooijer.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste meneer Gooijer,

   Waterglas is helaas geen middel tegen schimmel. Wanneer waterglas in een muur is geïnjecteerd of met betonspecie is vermengd dan zorgt dit voor waterafstotende eigenschappen. Doordat het vocht niet kan doordringen in de muur, voorkomt dit op den duur schimmel. Wanneer er echter al sprake is van een vochtprobleem in de muur waardoor er schimmel is ontstaan, dan is waterglas niet meer de juiste oplossing. Wij adviseren u in dit geval ons artikel over anti-schimmel coating te lezen.

   Let op: In geval van bouwtechnische schimmel oorzaken hebben wij helaas geen pasklaar antwoord. Wij raden u bij structurele vochtproblemen aan om een expert op dit gebied in te schakelen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 22. mario zegt:

  Beste, Ik heb een muur dat mijn huis scheidt van buitengrond waar achter waarschijnlijk een waterbron is.
  Als ik deze muur terug uitgraaf, zuiver maak en helemaal verzadig met waterglas kan het dan waterdicht blijven en kan ik gebruik maken van het water dat uit de bron komt als drinkwater of heeft waterglas giftige bestanddelen

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Mario,

   Waterglas kan alleen gebruikt worden voor het beschermen tegen drukloze vochtverschijnselen. Bijvoorbeeld optrekkend vocht uit de grond, condens / dauw etc. Het is geen goed afdichtingsmiddel voor muren die te maken hebben met drukkend / vloeiend water zoals bij een waterbron. De reden hiervan is dat waterglas de wateropname tot op een zekere hoogte tegen zal houden, maar bij constante waterbelasting zal er toch wateropname plaatsvinden. Is het water eenmaal doorgedrongen in de muur dan zorgt waterglas voor een langzame droging. De kans op schade door vorst of zouten aan de muur neemt hierdoor sterk toe.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Ronnie,

   Naar ons weten is waterglas niet een middel dat u ergens op kunt sprayen om het waterdicht te maken. Dit middel moet men mengen met of injecteren in het beton om deze waterdichte eigenschappen te geven. Komt het vocht van buitenaf? Dan kunt u mogelijk de muur impregneren of behandelen met waterdichte coating.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 23. Gerard van der nat zegt:

  Voor het injeteren van muren kan ik waterglas ook gebruiken. Moet ik de waterglas dan verdunnen en kan dat dan met water en wat is dan de vehouding

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Gerard,

   De verhoudingen van waterglas verschillen per fabrikant. Bij dit soort vragen adviseren wij daarom altijd om het etiket van uw product te raadplegen en bij onduidelijkheden contact op te nemen met de waterglas fabrikant.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 24. P.J.Masmeijer zegt:

  Beste,

  Zou je muren van leen ook kunnen impregneren door middel van
  injecteren, of hard dit dan te veel uit waardoor de sterkte en
  flexibiliteit van de wand wordt beschadigt.

  Zit te denken om dit te proberen door het waterglas te mengen met kalkwater .
  Gaat er om dat het optrekkende vocht wordt tegen gehouden, maar ademende functie
  van de rest van de muur behouden blijft.?

  Kun je waterglas daarna nog gewoon schilderen met een kalk verf ?

  Zijn er soms ook andere producten hier voor op de markt ?

  vr gr Pieter

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Geachte heer Masmeijer,

   Leemstuc kunt u mengen met waterglas. Het is echter niet bij ons bekend of het ook mogelijk is om een muur van leem hiermee te injecteren. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met een fabrikant of merk van waterglas om hier antwoord op te krijgen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 25. Jan Jobse zegt:

  Beste,

  Kan ik waterglas ook gebruiken om een gemetselde lekkende regenbak waterdicht te maken?

  Met vriendelijke groet,
  Jan Jobse

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Jan,

   U kunt waterglas zeker gebruiken op een gemetselde lekkende regenbak waterdicht te maken. Meng Waterglas met mortel, klei of specie en breng dit vervolgens aan op de binnenzijde van de regenbak. Let op; dit werkt het beste wanneer de lekkage wordt veroorzaakt door vochtdoorslag. Is de regenbak lek doordat er een gat of scheur o.i.d. in zit dan adviseren wij u om dit eerst te repareren alvorens u waterglas aanbrengt.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 26. Jacques Schalken zegt:

  Beste heer of mevrouw,
  Kan ik waterglas mengen met knauf en dan de muur bezetten of eerst muur insmeren met waterglas en dan bezetten met knauf.

  Beantwoorden
 27. Ben Klosters zegt:

  Dag,

  Ik heb gehoord dat waterglas ook te gebruiken zou zijn bij kleine lekkages in centrale verwarming / leidingen van vloerverwarming. Klopt dit ?

  Mvgr Ben.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Ben,

   Hartelijk dank voor je vraag over Waterglas en het dichten van kleine lekkages. Waterglas is helaas geen permanente/betrouwbare oplossing voor het dichten van een lek in waterleidingen. Wij adviseren je in dit geval een deskundig bedrijf in te schakelen om het lek op te sporen en te dichten. Dit voorkomt kostbare waterschade op lange termijn.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 28. karel wehrmeijer zegt:

  waterglas werd wordt ook gebruikt om textiel een zekere brandwerendheid te geven. schouwburgen, gordijnen voor het toneel enz. zou meer onder de aandacht gebracht moeten worden !!

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Karel,

   Hartelijk dank voor je reactie. Waterglas is inderdaad een veelzijdig product. Dat het ook brandwerend werkt hebben wij in dit artikel niet opgenomen maar is uiteraard zeer interessant om te weten. Als u ons meer informatie wilt sturen dan stellen wij dit zeer op prijs! Mogelijk kunnen wij hier dan een nieuw artikel over schrijven.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 29. Hugo Visser zegt:

  Goedeavond, even een vraag. Is voor het waterdicht maken van de binnenkant van een bloempot een waterglas oplossing van 12% voldoende. Moet je deze, nadat je de binnenkant met een heldere kalkmelk hebt ingesmeerd, 1 of 2 keer met waterglas oplossing worden behandeld. Waterglas is 36% als je het koopt? Bij voorbaat hartelijk dank

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemorgen Hugo!

   Hartelijk dank voor uw vraag!

   Waterglas is zeker een handige oplossing voor het waterdicht maken van een bloempot. U moet het echter niet zien als 12% waterglas toevoegen. Op elke 10 liter water, is er 1.2kg waterglas nodig bij toevoeging aan specie: voor 1 liter zou dit bijvoorbeeld 120 gram zijn.

   Ruwol waterglas heeft bijvoorbeeld een concentratie van 36%. Wij raden aan om het in eerste instantie het geheel gewoon één keer met de waterglas oplossing te behandelen. Succes!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemiddag heer / mevrouw,

   Hoewel de chemische stof (natriumsilicaat) waarop waterglas gebaseerd is in poedervorm bestaat, is het niet mogelijk om ‘waterglas poeder’ aan te schaffen voor zover wij weten.

   Gezien bastaardmortel een mortel is waarvan het bindmiddel uit zowel cement als kalk bestaat, is het zeker mogelijk om waterglas hierbij te gebruiken. Lees voor gebruik wel goed onze handleiding!

   Met vriendelijke groeten,

   Erik – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *