Nanocoating.nl

Snel verflucht verwijderen – 10 tips die echt werken!

Niets is zo vervelend als de vieze verfgeur die na het schilderen blijft hangen. Daar wil je natuurlijk snel van af. Maar hoe doe je dat? In dit artikel hebben wij tien tips voor je op een rijtje gezet, die echt werken. Zo kun jij snel die vieze verflucht verwijderen.

Vieze verflucht verwijderen? Ken de oorzaak!

Alle verfsoorten hebben een geur, maar die typische vieze verflucht wordt in 9 van de 10 gevallen veroorzaakt door tepentine gedragen verf, oftewel alkydverf. Het is voornamelijk de terpentine die je ruikt, helemaal als je de verf binnenshuis hebt gebruikt.

Daar zit een luchtje aan…
De meeste dingen die wij als mens vies vinden ruiken zijn niet goed voor onze gezondheid. Het is een mechanisme van de natuur die zegt “pas op!”. Zo ook met terpentine. Sinds een aantal jaren mag er door professionele schilders daarom geen gebruik meer worden gemaakt van alkydverf binnenshuis. Buitenshuis nog wel, omdat de verfdamp snel vervliegt in de open lucht. Het schadelijke effect is hier bijna niet aanwezig.

Waarom er nog verf op terpentinebasis verkocht en gebruikt wordt, is omdat de bescherming superieur is boven watergedragen verf. Helemaal voor buitenschilderwerk dat blootstaat aan weersomstandigheden en temperatuurverschillen.

Nu je weet wat de oorzaak is van die nare verflucht, gaan we over op de tips om de geur te verhelpen.

Voorkom de verflucht: gebruik verf op waterbasis

Hiermee kan je geen bestaande verflucht verwijderen, maar kan je wel veel ongemak voorkomen. Als je binnen aan de slag gaat gebruik dan altijd verf op waterbasis. Naast het gemak (je kunt kwasten en rollers gewoon uitspoelen met water) ruik je watergedragen verf (acrylverf) bijna niet. Er zijn vele kwaliteits lakken voor houtwerk binnen op waterbasis die zeker niet onderdoen aan alkydverf.

Hieronder een aantal voorbeelden van veel verkochte verf op waterbasis:

Sikkens-Rubbol-BL-Rezisto-Satin

Sikkens
Rubbol

+ Waterbasis
+ Garantie tegen vergeling
– Huidvetresistent
– Niet geschikt voor buiten

flexa creations extra mat

Flexa creations lak

+ Waterbasis
+ Budgetvriendelijk
+ Extra dekkracht
– Kan wat vergelen

Wijzonol binnenlak

+ Waterbasis
+ Kras- en slijtvast
+ Huidvetvestendig
– Meerdere lagen nodig

sigma s2u nova

Sigma S2U nova

+ Waterbasis
+ Best getest
+ Gebruikt door schilders
– Niet geschikt voor buiten

CetaBever-Binnen-deur-en-kozijn

Cetabever Binnenbeits

+ Beits (geen verfgeur)
+ Transparant
– Beschermt minder goed als lak

Direct verf op waterbasis kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

10 tips om snel die verfgeur te verwijderen

We hebben een aantal schilders gevraagd die vroeger veel binnenschilderwerk hebben verricht met verf op terpentinebasis. Inmiddels mag dit niet meer maar ze hebben een aantal handige tips voor het geval jij wel met die verflucht zit van bestaand of nieuw schilderwerk.

Bonustip: De allereerste tip krijg je als bonus. Ventileer, ventileer, ventileer! Een goed geventileerde ruimte (ramen open, deuren open) zorgt voor een snelle droging en daarmee een snelle verdamping van de verf en verflucht.

 1. Zet je afzuigkap aan. Heb je schilderwerk in de woonkamer/ keuken verricht? Zet je afzuigkap op standje maximaal en laat deze de vieze verflucht uit de ruimte afzuigen.
 2. Gebruik het absorberend vermogen van zout. Vul minimaal 3 flinke bakken of afwasteilen met zout water (1 deel zout, 2 water). Het zoute water zorgt voor het absorberen van de geur. Je kunt ook schotels met puur zout neerleggen.

  Snel verfgeur verwijderen? Gebruik koffieprut of één van de andere tips!

 3. Neutraliseer de geur met koffieprut. Oma’s trucje voor het voorkomen van een stinkend afvoerputje helpt ook uitstekend bij verfgeur verwijderen uit een ruimte. Je spoelt de koffieprut in dit geval niet door de afvoer om geur te neutraliseren maar zet één of meerdere bakjes in de kamer.
 4. Melk is goed voor elk. Heb je geen zout in huis? Melk will do the job! Zet één of meerdere bekers melk in de kamer en wacht een paar uren tot de melk de geur heeft geabsorbeerd.
 5. Snij een ui. Leg tijdens of na het verven minimaal twee halve uien in de ruimte. Ja, je zit dan wel in een uienlucht maar deze blijft veel minder lang hangen dan de verflucht!
 6. Fijn azijn. Naast een fijn schoonmaakmiddel en onkruidverdelger werkt azijn ook prima als geur neutralisator. De verfgeur verwijderen doe je eenvoudig door 1 deel water en 1 deel azijn te mengen in een emmer en deze een nachtje in de ruimte te laten staan.
 7. Ga iets bakken. Niet alleen is dit een aardig gebaar naar je klushulp, het zorgt ook voor een heerlijke geur in huis die de verflucht maskeert en de tijd geeft om te vervliegen zonder dat je het ruikt.
 8. Vul een schaal met kattenbakvulling. Ook kattenbakvulling neutraliseert nare geurtjes zoals een verfgeur geweldig. Vul een schaal of oude sok met kattenbakvulling in de kast of buurt van het geschilderde meubel om de verfgeur te verwijderen. Deze methode is erg geschikt voor bijvoorbeeld een kast die van binnen erg ruikt.
 9. Koop een kamerspray, luchtverfrisser of gebruik aromatherapie. Hiermee maskeer je de geur, verfgeur verwijderen doet het niet. Echter in de tijd dat de geur is gemaskeerd heb jij er geen last van en vervliegt de verfgeur vanzelf (bij goed ventileren).
 10. Combineer 2 of meer tips. Zwaar geschut nodig? Combineer dan meerdere tips. Bijvoorbeeld één die de geur absorbeert en één die de geur neutraliseert. Succes gegarandeerd!

Blijf op de hoogte van verfaanbiedingen, tips en meer!

[mc4wp_form id="28301"]

Meer lezen over verfproducten?

Heb je vragen over het verwijderen van verflucht? Wij helpen!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
2 antwoorden
 1. Ineke zegt:

  Ik heb een fotolijst geschilderd met hoogglanslak, na drie maanden ruikt deze nog naar de verf. ’t is voor op een babykamer, dus dat mag niet.
  Hebben jullie tips hoe ik die verflucht er af krijg

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Ineke,

   Vervelend dat je de verflucht blijft ruiken! Wat voor verf heb je gebruikt? Acryl lak is op waterbasis en ruik je niet meer wanneer de lak volledig droog is. Heb je Alkyd lak op terpentine basis gebruikt dan klopt het dat je dit blijft ruiken. De enige manier om de geur te verwijderen is om de verf er weer af te schuren en de fotolijst opnieuw te schilderen met een lak op waterbasis.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *