Nanocoating.nl

Verf verdunnen – 4 opties

Verf verdunnen is vaak niet nodig, maar als de verf oud of koud is dan kan het nog wel eens handig zijn. Hoe pak je dit nu slim aan? Welk verdunningsmiddel gebruik je en hoe ga je te werk?

Welk verdunningsmiddel kies je voor acrylverf?

Je kunt niet klakkeloos verdunningsmiddel door de verfemmer gieten in de hoop dat het smeerbaar wordt, want dat pakt compleet verkeerd uit. De juiste verhouding qua verdunnen is maximaal 10%, maar verdiep je altijd in de productspecificaties. Het kan per verfsoort of merk nog wel eens variëren en je wilt natuurlijk niet dat de verf met klodders van je roller afdruipt.

Verf verdunnen met water

Eigenlijk is het heel eenvoudig om te onthouden, want verf op waterbasis verdun je met water. Binnenshuis wordt enkel acrylverf (verf op waterbasis) gebruikt, vanwege de chemische samenstelling van alkydverf.

Verf op waterbasis droogt snel, geurt minder en is beter voor mens en milieu.

verf verdunnen met water

Verf verdunnen met water kan alleen bij verf op waterbasis

Let op: een verdunningsmiddel gebruiken is meer uitzondering dan regel, dus maak hier geen gewoonte van!

Grondverf verdunnen met water

Bij grondverf wordt standaard afgeraden om het middel te verdunnen, aangezien de werking hierdoor wordt afgezwakt. Je wilt natuurlijk niet dat de grondlaag te dun is, waardoor je binnen een aanzienlijke tijd weer opnieuw moet beginnen.

In sommige gevallen wordt het aanbevolen om een grondverf tot maximaal 5 à 10% te verdunnen. Zet je een houten oppervlakte in de grondverf, dan wil een klein beetje dunnere verf er nog wel eens voor zorgen dat de nerven worden opgevuld. Hierdoor is het resultaat vele malen gladder, wat veel mooier oogt en het hout beter zal beschermen.

Verdun je verf met terpentine, wasbenzine of thinner

Verfmiddelen geproduceerd op basis van terpentine of olie, de zogenaamde alkydverven, kun je niet verdunnen met water. Deze maak je dunner door het te mengen met een hoeveelheid terpentine, wasbenzine of thinner, maar let op: dit is een laatste redmiddel. Het verdunnen komt de kwaliteit van het resultaat niet ten goede.

Vaak is de verf te koud geweest, waardoor het dikker is geworden. Even in een emmer warm water (40 tot 60 graden Celsius) zetten kan al een hoop doen met de smeerbaarheid van de substantie.

Terpentine

Verdunnen van verf, vernis, lak en asfaltproducten

terpentine
Thinner

Verdunnen van cellulose verven en lakken

Thinner
Wasbenzine

Aanbevolen voor verdunnen spuitverf

Het verdunningsmiddel terpentine

Terpentine is één van de middelen om je kleurtje voor op de muur dunner te maken. Het ruikt behoorlijk, dus vooral voor werkzaamheden binnenshuis is het een goed idee om te kiezen voor de geurarme variant. De mengverhouding kun je vinden op de verpakking van de verf, maar als je 10% aanhoudt, dan zit je in de juiste richting.

Thinner gebruiken om verf te verdunnen

Gebruik je en tweecomponenten substantie, dan is thinner een goed mengmiddel om te verdunnen. Lees je goed in, want het moment van toevoegen varieert per product. In de meeste gevallen voeg je de thinner toe, wanneer componenten A en B al gemengd zijn.

Direct verf en verdunningsmiddelen kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Verf verdunnen met wasbenzine

Werk je aan een project met alkydverf en moet de verf dunner? Wasbenzine is ook een verdunningsmiddel, maar pas op: dit is een schadelijke oplossing. Daarbij is het middel erg vluchtig, waardoor het verdampt in een zeer kort tijdsbestek. Wil je verf verdunnen voor de verfspuit, dán is wasbenzine wel een oplossing, omdat de verwerking dan sneller plaatsvindt.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verfproducten?

Heb je een vraag over verf verdunnen? Wij helpen!

1 reactie(s) moet(en) worden goedgekeurd.
1 antwoord
  1. Perry zegt:

    Duidelijke info. Doch, als ervaren doe-het-zelver pak ik vaak de verf spuit machine. Uit ervaring heb ik geleerd dat ik de (akryl) verf toch flink moet verdunnen zodat hij goed vloeibaar is. Soms wel 20% schat ik zo. Als ik dat niet doe dan sputtert de verfspuit zo erg dat ik een soort spikkel klodders krijg. Alsof de nevel veel te grote druppels geeft, te groot om uit te vloeien.

    Herkent u dat? Gelden bij spuiten van verf andere richtlijnen?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *