Nanocoating.nl

Twee componenten lak – De complete gids

Een twee componenten lak oftewel 2k lak is speciaal gemaakt voor ondergronden die tegen een stootje moeten kunnen. Denk aan meubels in winkels, restaurants of kantoren maar ook de achterwand in je keuken of je houten vloer! En ook voor ondergronden die vloeistofdicht moeten zijn zoals boten, hout in de badkamer en meer is 2 componenten lak ideaal. In dit artikel vertellen we je alles wat je weten moet over het kopen en aanbrengen van deze speciale lak.

5 verschillen tussen één en twee componenten lak

Twee componenten lak is bijzonder. Het bestaat uit een lak (component 1) en een verharder (component 2) Voordat je aan de slag kunt moet je deze twee componenten met elkaar mengen. Hierdoor ontstaat er een chemische reactie die ervoor zorgt dat de lak veel sterker, duurzamer en meer waterafstotend is als een gewone lak. Hieronder de belangrijkste verschillen. Twee componenten lak is:

 1. Sterker, duurzamer en bestand tegen vloeistoffen en chemicaliën.
 2. Zeer geschikt voor intensief belopen of gebruikte ondergronden.
 3. Na het mengen van de twee componenten beperkt houdbaar.
 4. Niet of nauwelijks in de bouwmarkt te verkrijgen, wel online!
 5. Een stuk langzamer drogend als een gewone lak.

Maar voor welke lak kies je dan?

Of je gaat voor een één of twee componenten lak hangt af van een aantal factoren. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Is het belangrijk dat je ondergrond vloeistofdicht is en/of bestand tegen chemicaliën, schoonmaakmiddelen, olie en vet?
 • Ga je de ondergrond intensief gebruiken of belopen (bijvoorbeeld een trap of keukenblad)
 • Wil je zo weinig mogelijk onderhoud hebben?
 • Ben je een handige klusser?
 • Hoeft de ondergrond niet morgen al droog te zijn?

Kan je een aantal vragen met “Ja” beantwoorden? Dan is een twee componenten lak mogelijk wat voor jou.

Polyurethaan lak en epoxy lak

De verharder van een twee componentenlak is of op basis van polyurethaanhars of op basis van epoxyhars. De gebruikte hars bepaalt de eigenschappen van een tweecomponenten lak. Epoxy is bijvoorbeeld keihard en daardoor minder flexibel als bijvoorbeeld polyurethaan. Epoxy is hierdoor minder geschikt voor houten meubels maar wel weer erg geschikt voor keukenbladen of betonnen tafels. Laat je dus goed informeren over de eigenschappen van een 2k lak voordat je deze aanbrengt.

Twee componenten lak kopen voor jouw klus:

Twee componenten lak is meestal niet in de bouwmarkt verkrijgbaar. Dit komt omdat het iets lastiger is aan te brengen voor de beginnende klusser (met de tips onderaan dit artikel is het niet moeilijk!) We kunnen natuurlijk geen overzicht makken van alle online verkrijgbare lakken maar hieronder hebben we er een aantal voor je uitgezocht waar we goede ervaringen mee hebben en die geschikt zijn voor ieder budget!

Trae Lyx Naturel en Extreme (binnen)

Watergedragen twee componenten polyurethaan lak voor houten meubels en vloeren.

trae lyx
Trae Lyx Naturel en Extreme

Een bestseller op gebied van twee componenten lakken is het merk Trae Lyx. De lijn Trae Lyx Naturel (voor lichte kleuren) en Naturel Extreme (voor donkere kleuren) zijn speciaal gemaakt voor houten meubels en vloeren. Deze echte krachtpatser onder de lakken is op basis van polyurethaan en daarmee sterk en toch flexibel.

Het mengen van de twee componenten is heel gemakkelijk: in de deksel zit een zakje die direct aan het blik kunt toevoegen en door roeren. Let op: als je twee lagen wilt aanbrengen dan moet je de helft van het zakje en de helft van de lak met elkaar mengen in een losse mengbak.

Tip: de twee componenten lak is transparant en geeft een ultra matte uitstraling aan hout. Wil je jouw hout een kleurtje geven dan kan je eerst een Trae Lyx kleurbeits aanbrengen en daarna deze lak!

Pluspunten van Trae Lyx Naturel:

 • Ultra matte uitstraling
 • Makkelijk te mengen
 • Budgetvriendelijk
 • Projectkwaliteit
 • Speciaal voor hout

Trae Lyx Naturel Finish (binnen)

Twee componenten lak voor minerale ondergronden (zoals beton), muren en keukenbladen.

Waterafstotende-verf-trae-lyx-naturel-finish
Trae Lyx Naturel Finish

Nog een geliefd product van Trae Lyx is de Naturel Finish voor minerale ondergronden en muren. Hiermee kan je de muren in jouw huis een extra waterbestendige beschermlaag geven. Deze watergedragen 2 componentenlak kan je aanbrengen als toplaag op spackverf, stucwerk, muurverf, etc. Maar ook op een betonnen keukenblad zorgt het voor een uitstekende bescherming tegen vuil, vet, water en olie.

Tip: Trae Lyx naturel finish is ideaal voor de zogenoemde “splash zones” in je huis zoals de keuken achterwand. Je kunt jouw muur verven in de door jou gewenste kleur en daarna deze mooie matte en transparante 2k lak aanbrengen.

Pluspunten van Trae Lyx Naturel Finish:

 • Makkelijk te mengen
 • Beschermt tegen vuil, vet en olie
 • Ultramat
 • Vergeelt niet
 • Eenvoudig zelf aan te brengen

De IJssel DD lak (buiten)

Hoogglans twee componenten lak met UV filter voor polyester, hout, metaal en pvc.

De-Ijssel-Double-Coat-DD-Lak
De IJssel DD lak

Deze buitengewoon duurzame twee componenten lak geeft een prachtige hoogglans aan vele houtsoorten, maar ook aan polyester en metaal. Door de componenten te mengen is de lak bestand tegen zout water, krassen en stoten. Dit maakt het een goede oplossing voor houten bootdelen, buitentafels en buitenmeubels. De verharder zit in een afsluitbare pot dus je kunt per keer precies mengen wat je nodig hebt. Erg handig!

Deze 2 componenten lak is verkrijgbaar als transparante lak maar ook in een aantal populaire kleuren.

Extra bijzonder: door de speciale UV filter is deze lak bestand tegen alle weersomstandigheden, zelfs bij weerbarstig weer zal deze 2k lak prachtig blijven glanzen en niet vergelen. De lak is daarom favoriet bij booteigenaren.

Pluspunten van DD lak:

 • Hoogglans.
 • Bescherming tegen UV-straling.
 • Extreem hoge duurzaamheid.
 • Uitstekend weervast.
 • Transparant.
 • Handige verpakking.

Meer 2k lak kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

2 componenten lak aanbrengen

Het is niet heel moeilijk om 2 componenten lak aan te brengen. Dit doe je gewoon met een roller of een kwast, zoals je met een normale lak zou doen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Als de twee componenten zijn gemengd start er een onomkeerbaar uithardingsproces. Vaak moet je binnen 2 uur de lak hebben aangebracht (bekijk hiervoor de verpakking).
 • Wil je de twee componenten lak in meerdere lagen aanbrengen? Meng dan alleen wat je nodig hebt (zorg wel voor de juiste mengverhouding) of koop twee blikken lak.
 • Let op de temperatuur van de ruimte. Als het warm is droogt de lak langzamer en bij koude temperaturen sneller.
 • Houdt rekening met een lange droogtijd. Werk je buiten? Zorg er dan voor dat je het oppervlak goed beschermt tegen regen en er geen vliegjes, vuil of blaadjes in de laag terecht kunnen komen.
 • Laat de twee componenten lak helemaal uitharden voordat je een nieuwe laag aanbrengt.

Stappenplan

 1. Start met het ontvetten van je oppervlakte, zodat alle vuil verdwenen is;
 2. Primer is op kale ondergronden niet nodig, dus breng direct de lak aan;
 3. Als de twee delen zijn samengebracht begint het uithardingsproces, dus begin meteen met aanbrengen;
 4. Wil je meerdere lagen aanbrengen schuur dan tussendoor de lagen op en laat de lagen goed uitharden.

Je schilderklus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over lakken

Heb jij een vraag over twee componenten lak? Wij helpen je!

De laatste opmerking en 1 andere opmerking(en) moeten worden goedgekeurd.
3 antwoorden
 1. Yvette Meijer zegt:

  Ik wil een eiken plank met flinke knoesten gebruiken als wastafelplank. Ik wil het matte uiterlijk behouden en denk daarom aan het gebruik van de 2 componenten lak. Kan ik daarmee ook de knoesten opvullen zoals met epoxy?

  Beantwoorden
 2. Sarah zegt:

  Ik heb een vraag over de 2 componentenlak van Traelyx. Ik heb een pot een paar maanden geleden voor de helft gemengd met de verharder. Nu wil ik het restant gebruiken, echter de verharder is niet meer vloeibaar. Kan ik ook alleen de lak gebruiken (voor dit tafeltje niet zo van belang dat het ultra beschermd is) of is die niet bruikbaar zonder de verharder?

  Beantwoorden
  • Hans Mulders zegt:

   Nee, dat is niet mogelijk. Zonder de verharxer zal de basislak nl. nooit hard worden. Het zal altijd vloebaar/stroperig blijven.

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *