Nanocoating.nl

Verschillende verfspuit en spuitpistool typen

Een professionele verfspuit / spuitpistool kopen

Er zijn vele aanbieders waar u een spuitpistool kunt kopen. Online, in bouwmarkten en in groothandels kan het aanbod overweldigen. Voordat je echter een keuze kunt maken uit de verschillende typen, is het goed om even stil te staan bij de basis.

De werking van een verfspuit: Een verfspuit brengt verf gemakkelijk aan op oppervlaktes, dit gebeurt doorgaans middels een lucht-spuitsysteem. Hiervoor is de spuit over het algemeen verbonden aan een beker met verf of lak, dat middels een druk op de trekker naar buiten spuit. Voor grotere  klussen kun ook een zogenoemd verfspuitsysteem gebruikt worden. Dit werkt op dezelfde manier, maar in plaats van een beker komt een verfspuitsysteem met een groot verfreservoir én een turbine die luchtdruk levert voor een egaal resultaat en efficiënt verbruik. Dit is tevens een goede verfspuit om autolak mee aan te brengen.

Verschillen spuitpistool met bovenbeker of onderbeker

Voor kleinere projecten zijn er verfpistolen waarbij de verf in een resevoir oftewel verfbeker zit. Meestal is dit tot 300 mililiter. Voor grotere projecten is een apart resevoir handiger. De verfspuit is verbonden met dit reservoir middels een slang zodat u de verfspuit makkelijk kunt blijven bedienen.

Bovenbeker:
Een verfspuit bovenbeker wordt het meest gebruikt voor lakken, zoals blanke lak en 2 component lakken. Ook wordt dit type spuitpistool gebruikt voor het aanbrengen van primer. Geschikt voor zowel losse onderdelen als spot repair plekken op auto’s, motoren en overige voertuigen.

Onderbeker:
Een spuitpistool met onderbeker wordt vooral gebruik bij het spuiten van industriële lakken, coatings en grondverven. Dit komt doordat dit type spuitpistool vaak een spuitgat heeft die geschikt is voor grovere verfstructuren. Nadeel: er blijft vaak iets meer verf zitten in de beker.


Airless verfspuit en andere typen

Verfspuitpistool Hamach

HLVP Spuitpistool
Bron: EMM

Er is een breed scala aan verfspuiten op de markt. Deze worden opgedeeld in een aantal typen:

 1. Pneumatisch
 2. HVLP
 3. Airless
 4. Elektrostatisch

Professionele elektrostatische, HVLP  en airless spuitpistolen zijn vaak een investering. Pneumatische verfspuiten zijn bij nagenoeg iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Vaak zijn professionele merken gespecialiseerd in een bepaald type spuitpistool. Hamach specialiseert zich bijvoorbeeld in HLVP spuitpistolen, terwijl Wagner de Airless veelal aanbiedt. Elk type kent zo zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen.


Pneumatisch spuitpistool (luchtpistool)

Het meest bekende type spuitpistool: hiermee wordt de verf doormiddel van lucht uit de pistool geschoten. De verfspuit komt in allerlei formaten en is vooral geschikt voor kleine oppervlakten. Voor grote klussen kan er een verfreservoir aangekoppeld worden. Met dit type spuitpistool is het niet mogelijk om meerdere lagen in één keer aan te brengen.
Toepassingen: Meubels, wanden/muren en voor spuitwerk met veel kleurwisselingen.

powerplus verfspuit
Pneumatisch spuitpistool

Veelzijdige alleskunner voor een klein budget: Powerplus POWX351 Verfpistool

Het schilderen van je huis was nog nooit zo eenvoudig dankzij deze verfpistool van Powerplus. Ideaal om overal binnen en buiten te schilderen en ook nog eens vriendelijk geprijsd.  Het verfpistool is geschikt voor zowel primers, verf (op basis van water of solventen), vernis, oliën en andere beschermingsvloeistoffen zoals beits voor hout.

Je giet de verf in de 0,8 liter grote tank, en het verven kan beginnen. De hoeveelheid verf is eenvoudig in te stellen met de draaiknop.

Let op: Het spuitpistool is niet geschikt voor het verven van plafonds en/of oppervlakken waarvoor het spuitpistool meer dan 45° naar boven moet worden gericht voor te spuiten. Gebruik hiervoor een HVLP spuitpistool.

Meer pneumatische verfspuiten

Pneumatisch spuitpistoolKenmerkReservoir
Silverline Verfspuit met bovenbekerOpzetstuk diverse sproeiopeningen mogelijk500ml
BLACK+DECKER – BDPSA05Extra Pistool & reservoir: voor snel wisselen tussen 2 kleuren verf500ml
Paint Sprayer EliteCompact en laag in gewicht800ml

HVLP spuitpistool

HVLP staat voor ‘high volume, low pressure’. Bij dit type wordt de verf minder verneveld. Hierdoor zijn de verschillende verfdeeltjes in de spuitstraal groter en komt er meer verf tegelijkertijd op het object. Dit geeft een iets ander, minder verfijnd resultaat resultaat dan bij pneumatisch spuiten. Bij veel lakken valt dit echter niet op; daarnaast kan men hier sneller mee werken.
Toepassingen: Lakken van auto’s en andere objecten, kleinere doe-het-zelf projecten

wagner hvlp verfspuitpistool
HVLP spuitpistool

Schoon en precies spuiten met deze Wagner HVLP verfspuit

Ga je muren verven, tuinhuisjes, schuttingen, garagedeuren of juist kleine objecten? Met de Wagner Universal Sprayer W 690 is het allemaal mogelijk! De voordelen van de HVLP W 690 electrische verfspuit:

 • Vloeibare stoffen zoals muurverf voor binnen kunnen uitstekend verwerkt worden
 • Minder overspray en verhoogde controle door aangepast luchtvolume. (Hierdoor werk je nog schoner en kan je ook goed kleine objecten spuiten.)
 • Verminderde spuitnevel bij dunne materialen zoals oliën
 • Geschikt voor alle water- en oplosmiddelhoudende producten; alle soorten met water verdunbare dispersieverf en latexverf. Alle soorten lak en lazuur.

Je giet de verf in de 0,8 liter grote tank, en het verven kan beginnen. De hoeveelheid verf is eenvoudig in te stellen met de draaiknop.

Meer HVLP verfspuiten

Pneumatisch spuitpistoolKenmerkReservoir
BLACK+DECKER HVLP200 Lagedruk VerfspuitPrecieze en eenvoudige instelling van het spuitpatroon voor het snel spuiten van verschillende oppervlakken1,2L
Wagner Wood&Metal Verfspuit W 300 – HVLPVerstelbare spuitkop speciaal voor het beste resultaat op hout en metaal. Drie standen: horizontaal, verticaal, rond800ml
Ferm HVLP VerfspuitMinder verfnevel, bespaart verf en geeft een hoge afwerkingskwaliteit. 800ml

Airless spuitpistool

Deze zijn speciaal voor grote projecten: een airless spuitpistool (ook wel luchtloze verfspuit genoemd) kan meerdere dikke verflagen in één keer aanbrengen. Verf vernevelt zich doorat het onder hoge druk door het pistool wordt geperst. Deze worden het vaakst genoemd in combinatie met verfspuitsystemen –  applicatie is snel en geschikt voor een breed scala aan spuitwerk.
Toepassingen: Geschikt voor grote en meer complexe projecten, het aanbrengen van brandwerende coating en structuurverf.

wagner airless verfspuit
Airless spuitpistool

Professioneel resultaat voor de ervaren doe-het-zelver: Wagner Pro serie

Ga jij voor niets minder dan kwaliteit? Dan is het tijd voor het echte werk. Met de Airless Wagner Control Pro Verfspuit heb je als ervaren doe-het-zelver of zelfstandige met af en toe een spuitklus mooi gereedschap in handen. De Wagner Control Pro 250 R verfspuit is geschikt voor het verwerken van muur- & plafondverf, lakken en beitsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende klussen:

 • Muurverf aanbrengen op muren én plafonds
 • Houten schuttingen en houten tuinhuisjes
 • Houten plafonds en houten balken etc.

Pluspunten:

 • 5 x sneller dan met een kwast en roller en beter dekvermogen
 • 55% minder nevel dan traditionele airless verfspuiten.
 • Rechtstreekse aanzuiging uit de verpakking
 • De meeste verven zijn onverdund verwerkbaar, in sommige gevallen is 5% verdunning geadviseerd
 • Licht hybride airless pistool (ergonomisch), optimaal bedieningscomfort
 • Inclusief twee spuittips: 311 en 517

Tip: Ben jij een ZZP-er schilder, stucadoor, dienstverlener of ambitieuze doe-het-zelver?

Dan is de de Wagner Powerpainter 90 HEA geschikt. Deze heeft een grote actieradius en met de slang van 15 meter kan je perfect hoge plafonds, en zelfs de gevels van een huis bereiken. Deze verfspuit is snel, betrouwbaar en veelzijdig inzetbaar en staat altijd paraat als er effectief verf moet worden verspoten.

Elektrostatisch spuitpistool (poedercoat pistool)

Een veelgebruikte verfspuitpistool in de automotive industrie en verwant aan poedercoaten. Middels deze spuitpistool worden elektrostatische deeltjes met grote kracht op een ondergrond als staal gespoten. Het berust op het principe dat deeltjes met een negatieve lading, een positief geaard voorwerp aantrekken. Bij deze manier treed minder verlies op bij open objecten, doordat de aangetrokken verfdeeltjes zich ook op de achterkant nestelen.
Toepassingen: Metalen objecten als velgen en ander objecten die u kunt poedercoaten

poedercoat pistool
Elektrostatisch spuitpistool

Elektrostatisch spuitpistool voor poedercoating: T-Mech – Poedercoat machine

Poedercoating wordt gebruikt om een ​​duurzame en hoogwaardige afwerking te creëren en met deze elektrostatische spuitpistool + toebehoren kan je direct aan de slag. Deze elektrostatische poederlakmachine heeft een grote poedercapaciteit van 45 liter, wat betekent dat hij ideaal is voor grote projecten. De T-Mech-machine is volledig draagbaar, heeft een eenvoudig te bedienen bedieningspaneel en wordt geleverd met een elektrische garantie van 12 maanden.

Let op: Poedercoaten is een droog afwerkingsproces waarbij poederdeeltjes worden gebruikt die elektrostatisch worden geladen en op geaard metaal worden gesproeid. Nadat de coating is aangebracht, moet je de onderdelen uitharden met behulp van een poedercoating-oven.

Spuitpistool verf en reinigen van verfresten

In principe kunnen alle soorten verf worden aangebracht met een spuitpistool. Alles hangt af van het soort spuitpistool (veel nevel of juist weinig) en het formaat van de spuitopening. In een verfmengkamer wordt, zoals de naam al aangeeft, verf en coating gemengd in de juiste kleur of verfstructuur voor de klus. Een professionele verfspuiterij heeft dit vaak in eigen beheer, maar u kunt ook spuitpistool verf bestellen bij groothandelaren en specialisten.  Naast de verfmengkamer staat vaak ook een unit die wordt gebruikt om spuitpistolen te reinigen en door te spuiten. Kleine vuilresten kan je ook zelf reinigen met een verfspuit reinigingsset.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *