Nanocoating.nl

Professionele Schuurmachine koopgids

Belangrijke keuzes bij een schuurmachine kopen

Schuurmachines maken de voorbereiding van een coating- of schilderproject efficiënter en eenvoudiger. Of het nu gaat om oude verfresten verwijderen of een ondergrond glad maken; voor ieder doel is een geschikte schuurmachine. Belangrijk is om van te voren te bepalen welke eisen u stelt aan de klus. Dit begint al bij een aantal basiseigenschappen van schuurmachines:

 • Stationair of handmatig: Er zijn vaste machines voor grote oppervlakken maar ook handzame mobiele apparaten die u zelf over een werkstuk kunt bewegen.
 • Kracht: De kracht van de machine kunt u aflezen aan het wattage (hoe hoger, hoe krachtiger) en de uitslag van de machine. Hiermee wordt de mate waarin de schuurzool op een neer beweegt bedoeld. Ook hierbij geldt, hoe hoger deze waarder, hoe sneller het schuren gaat.
 • Energiebron: luchtdruk (pneumatisch) elektrisch of met accu
 • Accessoires: aansluiting voor een stofafzuiger of stofzak, schuurpapier met band of klittenband, andere opzetstukken etc.

Belangrijkste type schuurmachines

Over het algemeen onderscheiden we de volgende types schuurmaschine:

 1. Bandschuurmachines
 2. Vlakschuurmachines
 3. Excentrische schuurmachines
 4. Deltaschuurmachines
 5. Multischuurmachines

In dit artikel maken we u wegwijs door verschillende typen en helpen we u naar de juiste aankoop!

Schuurmachine kopen

Makita-bandschuurmachine
Makita
9403
 • bandschuurmachine
De-Walt-Vlakschuurmachine
DeWalt
DWE6411
 • vlakschuurmachine
Festool-Rotex-RO-90-DX-FEQ-Plus
Festool
RO 90 DX FEQ‑Plus
 • excenterschuurmachine
Bosch-PDA-180-E-Delta-schuurmachine
Bosch
PDA 180 E
 • deltaschuurmachine
Bosch-PSM-200-AES-Multischuurmachine-200-W
Bosch
PSM 200 AES
 • multischuurmachine

Verschillen tussen excentrisch, delta, vlak en andere schuurmachines

Schuurmachines kennen elk hun specifieke toepassingen. Een bandschuurmachine is bijvoorbeeld geschikt voor grote klussen , terwijl een deltaschuurmachine perfect is voor het fijne werk. Excentrische schuurmachines (of specifieker: betonschuurmachines) staan over het algemeen bekend als dé tool voor het verwijderen van bijvoorbeeld vloercoating of verf. Gaat het om gladschuren, dan kunt u ieder andere soort ook gebruiken, afhankelijk van de ondergrond. Gebruik wel altijd beschermende kleding als mondkapjes zodat u zo min mogelijk fijnstof binnenkrijgt.

We gaan de verschillende typen  één voor één bij langs:

1. Vlakschuurmachine

Vlakschuurmachine Hamach

Hamach Vlakschuurmachine

Een veelgebruikte schuurmachine met een vlakke rechthoekige of vierkante zool , speciaal voor vlakke ondergronden. Geschikt voor vele afwerkklussen. Professionele vlakschuurmachines zijn vaak voorzien van een stofafzuigaansluiting voor een vermindering van fijnstof. Geschikt voor kleine tot middelgrote projecten en een veelzijdige tool voor elke werkplaats. Minder geschikt voor  gebogen ondergronden. Vlakschuurmachines worden in de regel vaak gecategoriseerd op het formaat van de schuurzool: klein, breed of groot. Kleinere vlakschuurmachines zijn vaak erg handzaam en met één hand te bedienen.
Het meest geschikt voor: Meubels, deuren, vloeren en vlakke of geprofileerde ondergronden
Populaire merken vlakschuurmachines: Hamach (met stofzuigaansluiting), Bosch, Makita, Gamma

2. Bandschuurmachine

In tegenstelling tot een vlakschuurmachine, bestaat het schuuroppervlak van een bandschuurmachine uit twee grote rollen waarover schuurpapier is gespannen. De schuurdiepte kan hierdoor nauwkeurig worden ingesteld. Krachtiger dan een vlakschuurmachine, beweegt sneller en heeft vaak een mogelijkheid om stationair te werken. Minder geschikt voor het licht opschuren van coating of verflagen. Pas op; als u een bandschuurmachine te lang op 1 plek houdt, ontstaan er snel schuurfouten of deuken.
Het meest geschikt voor: Deuren, planken en grote oppervlakken
Populaire merken bandschuurmachines: Bosch, Einhell, Ferm

3. Excentrische schuurmachine (ook wel planetaire of betonschuurmachine)

Excentrische schuurmachine Hamach

Excentrische schuurmachine

Een cirkelvormige, sneldraaiende en excentrisch bewegende zool maakt een excentrische schuurmachine geschikt voor het egaliseren, gladmaken of reinigen van grote oppervlakten.  Handzaam en beweegbaar: dé machine als u even snel wat klaar moet hebben. Bijzonder is dat u deze ook op gebogen oppervlakten kunt gebruiken. Professionele schuurmachines van bijvoorbeeld het merk Hamach zijn ook beschikbaar als pneumatische machines (gas/perslucht aandrijving) en aansluiting voor stofafzuiging. Pneumatische schuurmachines zijn geschikt voor intensieve klussen met hoogwaardig resultaat. Een nadeel van een excentrische schuurmachine is dat de ronde vorm lastig is voor hoeken.
Het meest geschikt voor:
het schuren van (grond)verf, hout en plamuur op vloeren en wanden, schuren van spot repair plekken en oneffenheden in laklagen van auto’s en boten zonder hoeken en randen.
Populaire merken excentrische schuurmachines: Hamach (professioneel), Einhell, Powerplus, Makita

4. Deltaschuurmachine

Deltaschuurmachines werken exact hetzelfde als de vlakschuurmachines maar zijn door de driehoekige vorm van de zool perfect voor kleine hoekjes en gaatjes. Dé schuurmachine voor het fijne werk.
Het meest geschikt voor: Kleine, moeilijk te bereiken hoeken en plekken!
Populaire merken deltaschuurmachines: Bosch, Metabo, Black & Decker, DeWalt, Ferm

5. Multischuurmachine

De naam zegt het al, dit type is ontzettend multifunctioneel. Heeft wisselbare zolen en dito schuurpapier, waardoor u het aan kunt passen naar de klus van dat moment. Maar let wel op: ze zijn enkel geschikt voor middelgrote of kleine oppervlakten.
Het meest geschikt voor: Deuren, kozijnen en alle hoeken en gaten
Populaire merken multischuurmachines: Einhell, Bosch, Black & Decker

Overige

Naast bovenstaande bekende schuurmachines kennen we ook nog deze typen:

 • Borstelschuurmachine/satineermachine: kleine schuurrollers voor het afnemen van laklagen of het vlakschuren van traptreden en deuren.
 • Stripschuurmachine: vergelijkbaar met bandschuurmachine, maar dan voor moeilijk begaanbare plekken zoals meubel spijlen, hekwerken of gevreesde gaten
 • Wandschuurmachine: excentrische schuurmachine met telecopische stang en wentelbare kop voor het schuren van gipsplaten, stucwerk, plafonds en binnen- en buitenmuren. Hetzelfde principe voor vloeren is verkrijgbaar onder de naam parketschuurmachine.
 • Cilinder- of schijfschuurmachine: Krachtige schuurmachine waarbij  een stationaire schuurcilinder in een hoog tempo ronddraait. geschikt voor haaks schuren en objecten waarbij veel schuurprecisie nodig is. Ook in combinatie met bandschuurmachine te verkrijgen.

Professionele schuurmachine voor uw coatingproject

Er is een breed scala aan aanbieders van schuurmachines op de markt en ze zijn vrijwel overal te krijgen. In de bouwmarkt en online zijn de meeste schuurmachines geschikt voor de gemiddelde consument. Bent u echter op zoek naar een professionele schuurmachine dan kunt u het beste terecht bij een specialist als EMM.  Onder het merk Hamach specialiseren zij zich in de ontwikkeling en verkoop van pneumatische schuurmachines met stofafzuiging.

Meer over dit onderwerp

Wil jij meer weten? Stel je vraag hieronder!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *