Nanocoating.nl

Schakelverf – Productgids

Vochtregulerende schakelverf voor binnen en buiten

Schakelverf (ook wel systeemverf genoemd) is een verf die veel wordt gebruikt bij nieuwbouw en renovatieschilderwerk. Waarom? Schakelverf is een combinatie van grondlak en aflakverf in één. U kunt met deze verf dus gronden, voorlakken en aflakken. De verf is vochtregulerend en dit is van belang bij bijvoorbeeld nieuw hout of hout waar nog vocht in zit.

Ervaar in dit artikel alles over schakelverf: Wat is schakelverf, hoe schakelverf aanbrengen en welke schakelverf kopen? Lees verder.

Systeemverf acryl
schakelverf-wijzonol-silicon-systeemverf
Systeemverf glans
Schakelverf halfglans
Schakelverf zijdeglans
schakelverf-sigma-schakel-continu
Lage temperatuur verf

Systeemverf kopen van Sikkens, Gamma, Praxis en andere merken

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Het verschil tussen normale verf en schakelverf

De grootste vraag die wij krijgen is “Wat is het verschil tussen gewone verf en schakelverf?” en de daarmee onderliggende vraag “Waarom zou ik voor schakelverf kiezen?”. Beide verfsoorten hebben voor- en nadelen.

Voordelen van schakelverf:

Houtrot en het afbladderen van verf zijn een gevolg van ingesloten vocht. Gewone verf zorgt voor een waterdichte laag waar vocht niet kan indringen, maar er ook niet uit kan. Schakelverf daarentegen is vochtregulerend en zorgt er dus voor dat zowel het hout als de verf langer in goede conditie blijft.

De positieve kenmerken op een rijtje

 • Makkelijk te verwerken
 • Dekt in één keer
 • Geschikt voor een opbouw volgens het zogenaamde één-pot-systeem.
 • UV- bestendig
 • Vochtregulerend

Nadelen:

Een nadeel van een schakelverf is dat de hoogst haalbare glansgraad zijde-glans of Semi-gloss is. Een hoogglans variant is simpelweg niet te maken, vanwege de bindmiddelen en bestanddelen die nodig zijn om een grondverf en lakverf in een te maken. Na een aantal jaar verliest de verf steeds meer glans.

De verf is daarnaast ook minder geschikt voor binnen. Schakelverf is namelijk een verf op basis van alkydharsen. Dit bindmiddel staat erom bekend dat wit tinten en lichte kleuren na verloop van tijd kunnen vergelen als er niet voldoende daglicht bij komt kijken (bijvoorbeeld in kelders, binnenkant van kasten enzovoort). Deze verkleuring is alleen esthetisch en doet niet af aan de werking van de schakelverf.

schakelverf-sigma-schakel-continu
Aanbevolen

Renovatiewerk in de winter? Geen probleem met deze verf

Sigma Schakel Continu Semi-Gloss is een superieur één-pot systeem voor de koude wintermaanden. Ideaal voor het gronden, overgronden én afschilderen bij temperaturen tussen 0°C en 5°C. Bij hogere temperaturen kunt u probleemloos overstappen naar Sigma Schakelverf Semi-Gloss. Beide producten hebben dezelfde hoge kwaliteit en glansgraad.

De voordelen op een rij:

 • Het gemak van een één-pot systeem
 • Vochtregulerend
 • Hoogwaardige doorwerkkwaliteit
 • Goed te verwerken bij lage temperaturen
 • Verwerkbaar van 0°C tot 10°C

Het gebruik: grondverf, tussenlaag en aflak in één

Bij het lakken van nieuw hout, is het altijd aan te bevelen om eerst een laag grondverf aan te brengen. Dat kan natuurlijk met een aparte grondverf, maar het bijzondere aan schakelverf en een 3-in-1 lak zoals de Sikkens Rubbol EPS is dat deze verf zowel als grondverf, tweede laag en uiteindelijk als aflak kan worden gebruikt. Dit doet u als volgt:

 1. Schuur het oppervlak licht op (Gladgeschaafd hout kan zonder schuren worden behandeld.)
 2. Alleen kleine oneffenheden, indien noodzakelijk, plamuren en plamuurplaatsen gronden om mogelijke zuiging weg te nemen.
 3. Maak eerst de ondergrond goed vet en stofvrij
 4. Breng de eerste laag verf aan.
 5. Laat de verflaag drogen volgens de instructies op de verpakking (ca 20 uur)
 6. Vervolgens brengt u een tweede en eindlaag aan.

Verbruik:
Het verbruik van de meeste schakelverf systemen is ongeveer 17 m2 per liter op een strakke en vlakke, niet zuigende ondergrond. Het praktisch rendement is afhankelijk van een aantal factoren, zoals vorm van het object, conditie en profiel van het oppervlak, applicatiemethode, ervaring en weersomstandigheden.

Bestaande lak overschilderen

Het is mogelijk om bestaande lak over te schilderen met een schakelverf. Bij een bestaande laklaag op basis is van alkyd- of acrylaatharsen of combinaties hiervan, volstaat schuren en dan twee lagen aanbrengen. Bij oude verflagen die niet op basis van bovenstaande harsen zijn, moet u de oude laag tot op het gezonde hout schuren, reinigen en tot slot stofvrij maken. Eventueel kan u verweerd hout behandelen met ontweringswater. Breng daarna de verf aan als grondverf, tussenlaag en aflak.

Schakelverfklus uitbesteden

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *