Nanocoating.nl

Polyurethaan coating

Sterk en toch flexibel; de werking van polyurethaan coating

Polyurethaan coating (afkorting PU of PUR coating) is uitgevonden door Professor Dr. Otto Bayer in de jaren ’30. Het is een kunststof polymeer gemaakt van kleine driedimensionale structuren (ook wel monomeren genoemd) op basis van koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof. Deze structuren polymeriseren, oftewel haken aan elkaar en vormen zo een herhalende kettingreactie. Dit zorgt voor een sterke laag die toch nog een beetje flexibel blijft.

Polyurethaan coating bestaat uit twee componenten: een hard component (verharder) en een zacht component. Het is sterk, buigzaam en slijtvast. Daarnaast kan de onderlinge verhouding tussen de twee componenten worden aangepast. Hierdoor kunt u een polyurethaan coating zo samenstellen dat het de optimale eigenschappen heeft voor de door u beoogde toepassing.

Polyurethaan hars als basis voor vloeren

In veel gietvloeren is polyurethaan het hoofdbestanddeel. Niet zo gek want door de harde en flexibele eigenschappen is zo’n polyurethaan gietvloer mooi naadloos en hard, maar toch ook goed bestand tegen scheuren. Tot een paar jaar terug werden deze vloeren alleen toegepast als industrievloeren, werkplaatsvloeren of vloeren in (sport)scholen. Tegenwoordig zien we polyurethaan coating vloeren in de kelder, woonkamer en keuken van moderne huishoudens. Zowel op de vloer als op de wand is dit daarom één van de populairste afwerkingen van dit moment!

Veelgebruikte polyurethaan coating producten

polyurethaan-coating-sikkens-redox-finish-lak
PU metaalverf
betonverf-kopen-Sikkens-Wapex-PUR-Clearcoat-Mat-2K-Acryl
PU vloercoating
polyurethaan-coating-Vista-Aqua-PU-transparant
PU lak
PU zwembadcoating
PU badkamercoating

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

Voor- en nadelen van polyurethaancoating

Door de jaren heen zijn er veel verschillende soorten coating met het bestanddeel Polyurethaan ontwikkeld. Afhankelijk van het doel om iets te coaten kan polyurethaan bijvoorbeeld extra ingrediënten bevatten zoals blaasmiddelen, katalysatoren en brandvertragers. Dit maakt het lastig om algemene voor- en nadelen te noemen. Toch zijn er in de basis een aantal goede en slechte eigenschappen die altijd van toepassing zijn bij het gebruik van polyurethaancoating:

VOORDELEN NADELEN
Het geeft een naadloos en strak resultaat Het aanbrengen kan 4 of 5 dagen in beslag nemen
Waterdicht en dus makkelijk schoon te maken De coating droogt snel, vlot aanbrengen is vereist
Flexibel en scheurt niet snel Tijdens het leggen is de coating niet geurloos
Voelt comfortabel aan Door de flexibiliteit kunnen er krassen ontstaan
Absorbeert het contactgeluid Niet geschikt voor zware mechanische belasting

Waterdicht en duurzaam; Polyurethaan lak en verf

PU verf is elastisch

Met Polyurethaan verf maak je wanden waterdicht en makkelijk schoon te maken

PU lak of PU verf is een met polyurethaan versterkte lak of verf. De versterkende werking van Polyurethaan zorgt in lak en verf voor zeer goed dekkende, sterk hechtende en vooral beschermende laag met hoge oppervlaktehardheid. Polyurethaan lak is ideaal voor het duurzaam beschermen van hout en metaal. Polyurethaan verf is een goede oplossing voor het waterdicht maken van beton en hard PVC, zowel binnen als buiten.

De lak en verf zijn eenvoudig te verwerken, drogen bijzonder snel en zijn na het uitharden gemakkelijk te reinigen. Wel is het goed om op te letten bij het aanbrengen, dit moet snel gebeuren in verband met de snelle uithardingstijd van het product.

PU lak & verf bij Gamma, Praxis en andere bouwmarkten

Twee-componenten polyurethaan lak is niet uitgebreid opgenomen in assortimenten van Gamma, Praxis, Hornbach en andere bouwmarkten. Dit komt omdat het vaak iets moeilijker te verwerken is voor de doe-het-zelver dan gewone verf. Laat u hierdoor echter niet afschrikken, als u de instructies op de verpakking volgt, kan er meestal niets mis gaan.


Een op polyurethaan gebaseerde wandcoating kan wanden elastisch, waterdicht en naadloos afwerken. Om deze reden wordt de coating vaak toegepast op wanden in vochtige ruimtes zoals:

PU muurcoating-badkamer

Doordat Polyurethaan coating elastisch is voelt het comfortabel aan onder de voeten in bijvoorbeeld de badkamer

 • Badkamers
 • Garages & Kelders
 • Keukens
 • Sauna’s

Polyurethaan wandcoating is er in een matte en zijdeglans variant. De matte variant is de meest gebruikte, omdat deze het rustigste beeld geeft ten opzichte van de andere (meest matte) oppervlakken. Eventuele vlekken op de wand kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met neutrale huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Nieuwbouw wanden? Let op: Gipsstucwerk mag maximaal 1% vocht bevatten. Omdat de pu wandcoating een volledige waterdichting geeft, kan er anders restvocht opgesloten worden, waardoor (op termijn) onthechting kan plaatsvinden.

polyurethaan-coating-Vista-Aqua-PU-transparant
Aanbevolen

Polyurethaan coating voor op de wand

Vista Aqua 2K PU Clear is een waterverdunbare, kleurloze, twee-componenten, polyurethaan lak. De Vista Aqua 2K PU Clear heeft een supersterke afwerking voor wanden, vloeren, trappen en meubels. De Aqua 2K PU clear is een watergedragen blanke lak, bestand tegen 96% alcohol (zoals in ziekenhuizen en laboratoriums), olie koffie en wijn, heeft een UV-filter voor extra bescherming, moeilijk brandbaar en bevat geen zware metalen.

De Aqua 2K PU Clear is in hoogglans, zijdeglans en extra mat verkrijgbaar. 

LET OP: De glansgraad extra mat is alleen geschikt voor binnen situaties (ideaal voor wanden in badkamers) en geeft geen op-glans effect.

Alternatieven voor polyurethaan coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via deze webwinkels:

 

Zo brengt u het zelf aan op de wand:

Voor het aanbrengen is het belangrijk dat de ondergrond schoon, droog en vetvrij is. Bij zuigende ondergronden kunt u eerst een primer aanbrengen. De wandcoating dient daarna in 2 volle lagen te worden aangebracht. Let op dat u alles raakt en de banen nat-in-nat aanbrengt, zodat u geen banen en aanzetten gaat zien.

Om nat-in-nat te kunnen werken is het belangrijk dat de maat van de rollers is aangepast aan de oppervlakte die wordt gecoat. Daarnaast is het raadzaam de omgevingstemperatuur zo laag mogelijk te houden, en ramen en deuren te sluiten om tocht te voorkomen. Bij een te hoge temperatuur droogt de coating te snel, bij een te lage temperatuur te langzaam. Kijk daarom altijd op de verpakking van de coating voor de ideale verwerkingstemperatuur en uitgebreide instructies.

Goed om te weten bij het aanbrengen op de wand:

 1. Schilderservaring is handig; de wandcoating moet namelijk binnen 2 uur worden verwerkt. Maak daarom niet meer aan dat dat u in 2 uur kunt verwerken.
 2. Gebruik voor elke laag een nieuwe roller en bakje; het mengsel is na mengen van de 2 componenten naast fysisch ook chemisch aan het uitharden. Hierdoor is per laag een nieuwe roller en bakje benodigd.
 3. Let op bij knoeien; als de wandcoating is gekomen op ongewenste plaatsen, dient u dit zo snel als mogelijk te verwijderen met een licht vochtige, enigszins warme doek. Indien de pu wandcoating uitgehard is, is deze alleen door mechanisch schuren of schrapen te verwijderen. Kwetsbare oppervlakken kunnen hierdoor beschadigen.
 4. Mat is niet onzichtbaar; Door de matteringsmiddelen in de matte uitvoering kan de polyurethaan wandcoating op hele donkere kleuren iets zichtbaar blijven (als een soort waas). Gebruik een glanzende of gekleurde wandcoating om dit te voorkomen.
 5. Spoel geen restanten coating door de gootsteen; de kans bestaat dat de coating hecht aan de gootsteen of afvoer.

Deze klus uitbesteden aan een vakspecialist

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

10 antwoorden
 1. Hette Quispel zegt:

  Wat voor coating kan ik het beste gebruiken op een terras buiten. Het lijken dikke betonnen platen, maar het kan ook gegoten beton zijn. Er zit ook een printje in. Ik denk dat dit is aangelegd rond 1970.
  Ik wil het opknappen en van het printje af. Het moet prettig aanvolen voor blote voeten, maar je mag er niet op uitglijden als het nat is. Totale oppervlakte plm. 24 m2.

  Beantwoorden
  • Hette Quispel zegt:

   Hoe lang duurt het ongeveer, voordat jullie een antwoord neerzetten?
   Ik heb er geen superhaast mee, hoor.
   Maar nu moet ik iedere keer kijken of er al iets staat.

   Beantwoorden
   • Verflaag.nl – Redactie zegt:

    Beste Hette,

    Excuses voor onze late reactie. We hebben even navraag voor je gedaan bij onze partner in vloercoatings, hun antwoord heeft wat langer op zich laten wachten. Hierbij geven we je graag advies!

    Je hebt in principe twee opties om de betonplaten dekkend te coaten: een betonverf of een twee componenten polyurethaan coating. Deze laatste is het meest slijtvast en comfortabel, maar raden wij wel af om zelf aan te brengen buiten. Een twee componenten coating heeft namelijk een lange droogtijd en zand, blaadjes, vogels, weerselementen etc. kunnen voor een onregelmatig oppervlak zorgen. Een coatingspecialist kan het oppervlak afsluiten met een zeil of een sneldrogende variant gebruiken.

    Een betonverf is een goed alternatief als het een steen of betonachtige ondergrond betreft. Deze van Ruwol is dekkend, stoot- en slijtvast en ook geschikt voor buiten. Beton heeft van zichzelf meestal al een subtiel ruw oppervlak en zal dus niet snel glad worden. Is de ondergrond wel te glad voor je dan zou je nog een antislip additief door de verf kunnen mengen. Dit zijn kleine korreltjes die het oppervlak iets meer structuur geven. Kijk op de verpakking van het door jou gekozen product voor instructies (instrooien of mengen met de betonverf).

    Succes met de klus!

    Met vriendelijke groet,

    Marieke – Verflaag.nl

    Beantwoorden
    • Beste Marieke, zegt:

     Beste Marieke,

     Heel hartelijk dank voor deze informatie, duidelijk en ik weet wat te doen. Doordat ik tijdelijk geen internet had, kon ik niet eerder reageren, waarvoor excuus.

     Groet,

     Hette

     Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Noortje,

   De laatste laag die je op een muur schildert is de laag die aangetast wordt door vuil, vet of water. Breng je eerst een twee componenten coating aan op de keukenwand dan beschermt deze je muur. Ga je er daarna overheen met een normale muurverf dan is je muur nog steeds beschermd, maar is de verf van de laatste laag wel kwetsbaar. Het is dus beter om de rollen om te draaien. Breng eerst een (kleur) muurverf naar keuze aan op de keuken achterwand en breng daarna een transparante 2 componenten pu coating aan. Bijvoorbeeld deze van Trae Lyx die zorgt voor een onbehandelde look. Op deze manier heb je eindeloos veel kleurkeuze en toch de krachtige bescherming van een polyurethaan coating.

   Wil je meer weten over het beschermen van je keuken achterwand kijk dan eens bij ons artikel hierover, hierin vind je ook vele alternatieve opties.

   Veel plezier met het schilderen van je keuken!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 2. Henri Salz zegt:

  Kan een PU coating aangebracht worden over een bestaande badkamer tegelwand? De voegen tussen de tegels hebben voegen wat ik hiermee hoop op te lossen.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Henri,

   U kunt een polyurethaan coating aanbrengen over tegels wanneer u een primer gebruikt. Dit zorgt voor een optimale hechting op tegels. Een tweecomponenten polyurethaan coating die erg goed hecht op (geglazuurde) tegels is Holdbar Badkamercoating in combinatie met de primer uit dezelfde lijn. Deze Polyurethaan Badkamercoating is eenvoudig in gebruik en is niet alleen voor de dagelijkse professionele gebruiker geschikt, maar ook voor de doehetzelver! Het vermengen van de 2 componenten is gemakkelijk en foutloos uit te voeren.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 3. Linda Goldschmeding zegt:

  Is deze coating geschikt om aan te brengen op de buitenwanden van een houten recreatiewoning? Ik wil eigenlijk een in onderhoud verwaarloosd vakantiehuisje kopen en met de costing het ennopknappen en van het onderhoud af zijn

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *