Nanocoating.nl

Muur sauzen of Muur witten

Muur sauzen – met goede verf en tools makkelijk zelf doen

Eens in de zoveel tijd kunnen je muren en plafonds wel een nieuwe verflaag gebruiken. Als je een beetje op onderzoek uitgaat, dan kom je er al gauw achter dat er verschillende termen voor deze bezigheid worden gebruikt: spuiten, sauzen of verven. Spuiten gebeurt met een verfspuit, maar wat is het verschil tussen sauzen en verven? In de volksmond wordt de term ‘muur sauzen’ vaak gebruikt, wat simpelweg hetzelfde betekent als handmatig een muur verven. Daarnaast wordt sauzen regelmatig verward met schilderen, maar dit is specifiek het opknappen van deuren en kozijnen.

Enfin, nu we dat onderscheid duidelijk in beeld hebben is het tijd om dieper in te gaan op de aanpak en de juiste middelen. Want wat zijn de benodigdheden voor het muur sauzen?


5 bestverkochte muurverf producten om je muur te sauzen

Wijzonol Muurverf extramat
 • “Mooi product, eenvoudig aan te brengen”
Sikkens Alpha Projecttex
Flexa Powerdek Muren
 • voor muren
Flexa-Pure-Muurverf-Extra-Mat-in-Heart-Wood
Flexa Pure muurverf extramat
 • “Makkelijk te verwerken, uitstekende dekking”
Alabastine_MuurGlad
Alabastine Muurglad
 • voor beschadigde muren
Histor_perfect_finish_muurverf
Histor Perfect Finish
 • Muurverf Mat

Muren sauzen: de benodigdheden

Ga goed voorbereid te werk. Beoordeel de ondergrond van de muur en stel het gewenste resultaat vast. Heb je last van waterkringen, nicotineaanslag of roetaanslag? Kies dan voor een muurverf, die hiervoor geschikt is. Ga naar de dichtstbijzijnde bouwmarkt om je te oriënteren op de juiste materialen of bestel direct alles in een betrouwbare webwinkel. Denk in ieder geval aan de volgende benodigdheden:

 • Verfrollers
 • Een verfbeugel
 • Kwasten
 • Verfemmer (met rooster)
 • Afplaktape
 • Ontvetter
 • Muurverf.

Eventueel ook voorstrijkmiddel, schuurpapier, blokkwasten, kit en een telescoopsteel.

Direct producten kopen om je muur te sauzen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Zo kun jij jouw wand sauzen op een professionele manier

In de eerste plaats is het belangrijk dat oneffenheden of beschadigingen zijn weggewerkt. Gebruik een goed vul- of reparatiemiddel en laat dit voldoende drogen. Als het goed is uitgehard, dan schuur je het overtollige middel van de muur af met een lichte korrel schuurpapier. Heb je ook kleine scheurtjes of naden in de muur gesignaleerd? Kies ervoor om dit te repareren met acrylaatkit.

Nu de oneffenheden mooi zijn weggewerkt wordt het tijd voor het beschermen van je plafond. Breng een handige non-crack acrylaatkit aan in de hoek tussen muur en plafond en plak hier een laag tape overheen. Denk eraan deze tape rand direct te verwijderen na de tweede laag muurverf, dus als de verf nog nat is!

Muur sauzen zonder strepen

muur-sauzen-eerst-plamuren

Voor het muur sauzen moet je vaak eerst gaan plamuren.

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen is het tijd voor het echte werk.

 • Pak de emmer muurverf erbij en roer de inhoud goed door met een roerstokje. Als de verf goed is gemengd giet je een beetje in een klein verfbakje.
 • Begin met aanzetten in de hoeken en bij de randen. Dit doe je met een kleine muurverfroller van maximaal 10 centimeter. Werkt dit niet optimaal? Gebruik dan een kwast.

Als dit precaire klusje klaar is, dan pak je de grote verfbak of verfemmer – inclusief rooster – erbij.

 • Breng voldoende muurverf op de roller aan en zet de muur goed in de verf.

Door een telescoopsteel te gebruiken kun je, zonder op een trap te balanceren, de gehele muur sauzen. Bij grote oppervlakken is het verstandig de verf er in één richting, bijvoorbeeld horizontaal, aan te brengen en vervolgens in de andere richting, dus verticaal, uit te rollen.

Tip: ga je een net gestucte muur sauzen, bijvoorbeeld in een nieuwbouwwoning? Zorg ervoor dat je voorstrijkmiddel toepast om de muur te fixeren. Doe je dit niet, dan zuigt de muur de verf op, waardoor je veel meer verf per m2 verbruikt.

Muur met structuur sauzen

Een gestructureerde muur kun je ook prima zelf sauzen. Het vereist wel even iets meer aandacht, maar er is absoluut geen specialist voor nodig. Zorg ervoor dat je een ‘soepele’ muurverf gebruikt. Hiermee bedoelen we een flexibele verf, die je makkelijk verwerkt. Het is van belang dat je voldoende verf gelijkmatig op de roller krijgt.

Verdeel de muur in banen (niet echt; denkbeeldige banen) en werk deze in onderverdeelde vlakken vlot af. Breng de verf aan in een vlak en verdeel de verf door afwisselend naar beneden en boven te rollen. Stapsgewijs verwerk je zo alle banen op de wand, met een goed gevulde roller. Voor de grote vlakken gebruik je een vachtroller.

Aandachtspunt: je hebt het vast in de tekst al opgemerkt, maar het is belangrijk om echt voldoende verf te gebruiken. Zorg dat je roller de muur overal raakt, zodat de verf lekker in de poriën van de structuur trekt.


Wat kost muur sauzen per m2?

Zie je het niet zitten om zelf dit project op te pakken? Bespaar jezelf de stress en geniet een strak eindresultaat. Besteed je sauswerk uit aan een professionele schilder in de regio. Verven of spuitwerk is een intensieve klus en hier wordt een vakman natuurlijk naar betaald.

 • Muur spuiten: gemiddelde prijs ligt rond de € 5 tot € 10 per m2;
 • Muur laten sauzen: tussen de € 7 en € 13 per m2.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer over muurverf en latex

Advies nodig? Stel je vraag en wij helpen je!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *