Nanocoating.nl

MDF waterdicht maken met MDF watervaste coatings

MDF schilderen en interieur opwaarderen

Medium-Density Fibreboard, in het kort MDF, wordt veelal gebruikt voor meubels en interieurbetimmering. Deze platen zijn gemaakt van geperste houtvezels, die door middel van hars verbonden zijn. Het materiaal is erg gevoelig voor vocht, dus bewerk de platen altijd. Je wilt natuurlijk niet dat het gaat uitzetten of kromtrekt.

Doordat het materiaal zo vochtgevoelig is, wordt het enkel binnen gebruikt. Je zou zeggen dat mdf verven dan niet zoveel voeten in de aarde heeft, maar niets is minder waar. Dit zijn de stappen die je moet doorlopen om MDF een kleurtje te geven:

  • Maak de platen stof- en vetvrij met thinner of gebruik MDF-reiniger;
  • Dicht gaten door ze op te vullen;
  • Licht opschuren van de platen;
  • Bewerk de platen met voorstrijkmiddel tegen het zuigen;
  • In de grondverf zetten;
  • Verven maar!

Direct aan de slag met mdf grondverf

Wil je liever direct starten met schilderen? Ga dan voor deze speciale MDF-grondverf, waardoor je een aantal stappen kunt overslaan. Een gebruiker zegt: ‘Best prijzig, maar werkt goed. Mooi egaal eindresultaat’.

Flexa mdf grondverf
Alabastine mdf grondverf

NC nano coating voor hout

Bescherm MDF met echte Nano coatings

NC Nano coating voor hout is speciaal ontwikkelt voor alle soorten hout. De meest ideale en beste oplossing om MDF te beschermen en ook echt waterdicht te maken. Deze nano coating voor hout droogt transparant op waardoor kleur niet wordt aangetast. Eenvoudig aan te brengen met blokkwast of spuit, zowel voor binnen als voor buiten toepasbaar. NC Nano coating voor hout bevat tevens geen PFAS en is milieuvriendelijk.

Tip! Gebruik eerst de NC Nanoreiniger voor hout. Nanoreiniger reinigt dieper en beter dan ‘gewone’ reiniger en is daarom de must-have en perfecte voorbehandeling voor het aanbrengen van onze nano coatings. Hierdoor hecht de nano coatings ook het beste en kan je er nog langer van genieten.

MDF waterbestendig maken

De geperste houtvezels nemen dus erg veel vocht op, waardoor de platen opzwellen en kapot gaan. Tegenwoordig zijn er speciale coatings op de markt, waardoor je dit kunt voorkomen.

Je kunt natlak gebruiken, maar ook een poedercoating. Een poedercoating is krasbestendiger en maakt het materiaal volledig waterafstotend. Het materiaal kan daardoor zelfs gebruikt worden in badkamers en keukens!

Kromtrekken voorkomen

Je hebt nu een stappenplan in handen om je MDF platen te gaan verven. Maar hoe kun je nou het bekende kromtrekken van de platen voorkomen? Dit doe je door niet alleen de voorkant van een verflaag te voorzien, maar ook de achterkant van de plaat in één of twee lagen mdf grondverf te zetten.

De kopse kanten van de platen zijn ook nog eens een onderschat klusje. Deze zuigen namelijk nog meer verf dan de rest van de platen, waardoor het net lijkt alsof je er nog geen verf hebt op aangebracht. Een laagje lakplamuur maakt het verschil. Breng het voorzichtig op de randen aan met een plamuurmes. Laat de plamuurlaag goed drogen, schuur eventueel nog bij en verf er tenslotte overheen.

Direct nano coating voor MDF kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden

 

Gelamineerd MDF schilderen

Heb je MDF platen, die gelamineerd zijn, dan is de aanpak van het verfproces iets afwijkend. Je start uiteraard gewoon met oneffenheden verwijderen, schuren en reinigen. Daarna breng je een grondverf aan: een speciale variant, want je gebruikt hier een grondverf op oliebasis.

Als de grondverf goed gedroogd is, dan schuur je het geheel zorgvuldig in cirkels. Veeg het schuurstof eraf met een vochtige doek en begin met mdf witten met latex. Uiteraard kan een kleurtje ook prima! Ga voor een acryllatex, ook wel verf op waterbasis genoemd. Soms heeft een schilderproject met deze ondergrond wel 3 tot 4 verflagen nodig, waarna je het ook nog een goede week moet laten uitharden.

Heb je een vraag over het impregneren van MDF? Wij helpen!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *