Nanocoating.nl

Kerstversiering en kerstboom brandvertragend impregneren

Kerst komt er weer aan en daarmee ook kerstversiering, kerstbomen, lichtjes en haardvuren. Hartstikke gezellig, maar helaas ook brandgevaarlijk. Wil jij jouw huis extra beschermen? Lees dan dit artikel over het brandvertragend impregneren van al jouw kerstspullen!

Zijn kerstbomen brandgevaarlijk?

Het zal je wellicht niet verbazen, maar kerstbomen zijn erg brandgevaarlijk. Hout is extreem brandgevoelig en met name in woonruimten zijn de bomen vaak erg droog. Tel daar nog eens de warme kerstlichtjes bij op en dan heb je een makkelijk ontvlambaar geheel. Een kerstboom brandvertragend impregneren is dus zeker geen overbodige luxe. Houd hier rekening mee en bereid je goed voor op de koude, winterse dagen.

Tip: Kunstkerstbomen zijn een stuk minder brandgevaarlijk. Heeft de kerstboom of kerstversiering een KEMA-keurmerk? Dan geeft dit aan dat het materiaal brandveilig is behandeld. Natuurlijk blijft het van belang om de veiligheidsadviezen (verderop in dit artikel) te volgen om de risico’s nog meer te verminderen.

Kerstbomen in openbare ruimten moeten al verplicht geïmpregneerd worden, maar moet de boom in jouw woonkamer aan die vereisten voldoen?

Is het brandwerend impregneren van jouw kerstboom verplicht?

Kerstbomen en kerstversiering dienen te voldoen aan de geldende NEN-norm voor versieringsmaterialen. Deze norm – de NTA 8007:2007 nl – heeft betrekking op alle soorten ruimten, behalve woonvertrekken. Voor particulieren is het dus niet verplicht om de kerstboom in de woonkamer de impregneren, maar het is wel verstandig om dit toch te doen. Je kunt het laten doen, maar zelf doen is heel goed mogelijk met onderstaande producten:

Brandvertragende impregneerspray

Kantoen, jute, riet, stro, papier, karton

Brandvertragende impregneerspray

Natuurlijke kerstbomen, kerststukjes en kerstkransen

Brandvertragend impregneermiddel

Kunstkerstbomen, kersttakken en decoratie

Verflaag expert tip

Kunstkerstbomen zijn brandveiliger dan natuurlijke bomen. Kies je toch voor een natuurlijke kerstboom? Ga dan voor een boom met kluit en geef deze iedere dag water (hoe meer vocht de boom kan vasthouden, hoe minder brandbaar). Gebruik ook nooit echte kaarsjes in de boom of in je kerstversiering!

Zo gebruik je een brandvertragend impregneermiddel

Goed gebruik begint bij het uitzoeken van het juiste impregneermiddel, in vergelijking met je bank impregneren moet je hier echt even goed opletten wat je koopt. Er zijn producten voor het brandvertragend impregneren van natuurlijke materialen (echte kerstbomen), absorberende materialen (jute, stro, katoen) en kunstbomen/decoratie. Bedenk dus goed wat je wilt gaan impregneren en koop het juiste product.

echte kerstboom brandvertragend impregneren

Een echte kerstboom brandvertragend impregneren is zeker aan te raden

De gebruiksaanwijzing kan ook per product verschillen. Maar ze hebben allemaal gemeen dat het product gelijkmatig moet worden aangebracht door te sprayen of te dompelen. Herhaal de behandeling minimaal 1 keer.

Is de kerstboom, het kerststukje, kerstkrans of andere decoratie in aanraking geweest met water, schoonmaakmiddel of iets anders wat de beschermende laag zou kunnen aantasten? Doe dan de brandproef:

Testen of iets brandveilig is? Doe een brandproef!

Heb je het idee dat je kerstboom of versiering brandveilig is vanwege een behandeling met impregneerspray of een fabriekskeurmerk? Meten is weten! Zo doe je een brandproef volgens de richtlijnen van de brandweer:

  1. Knip/neem een stukje van de kerstboom of kerstversiering;
  2. Houd het 5 seconden in een aanstekervlam;
  3. Let op: het stukje boom of versiering niet vasthouden met je handen maar met een metalen tang;
  4. Bekijk na 5 seconden of er geen druppels of roetvlokken zijn vrijgekomen;
  5. Het materiaal mag niet meer dan 15 seconden navlammen en maximaal 1 minuut nagloeien;
  6. Voldoet het materiaal aan 4 en 5? Dan is het brandveilig.

Voorkom brand door het nemen van deze veiligheidsmaatregelen

Naast brandwerend impregneren kun je brand aan en om je kerstboom/kerstartikelen voorkomen door een aantal veiligheidsmaatregelen nemen, zoals:

  • Plaats de boom en andere kerstversiering minstens twee meter weg van kachels en kaarsen;
  • Zorg dat de boom stevig staat en hang versiering eventueel op met ijzerdraad (dan valt het bij brand niet naar beneden);
  • Gebruik geen echte kaarsen als verlichting in de boom of in kerststukjes;
  • Gebruik verlichting die niet warm wordt (bijvoorbeeld led-lampjes) en plaats de versiering ook niet bij apparaten die warm worden.
  • Voorkom dat de boom of andere kerstversiering in een vluchtweg staat;
  • Zet ‘s nachts de verlichting uit;
  • Gebruik een gekeurde, veilige stekkerdoos en check of de bedrading onbeschadigd is;
  • Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar;
  • Geef een echte kerstboom geen water in de buurt van stopcontacten.
  • Hang versieringen op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden.

Meer lezen?

Heb je een vraag over brandveilig impregneren? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *