Nanocoating.nl

Kalkverf kopen en aanbrengen

Let hierop bij kalkverf kopen in de winkel

Kalkverf van Karwei, Gamma, Praxis een andere bouwmarkten hebben één ding gemeen; het is geen kalkverf. Deze speciale verf is namelijk een natuurproduct met kalkpoeder als bindmiddel. Deze duurzame en milieuvriendelijke verf heeft natuurlijke pigmenten en andere dekkende vulstoffen uit de natuur om dekking en kleur aan de verf te geven. Een voorbeeld hiervan is marmerslijpsel.

De verf die onder de noemer kalkverf in de bouwmarkten ligt (bijvoorbeeld Histor kalkverf) is een verf met kunststof als bindmiddel en niet 100% natuurlijk. Deze fijne maar niet zo natuurlijke verf herkent u ook vaak aan de naam krijtverf. Krijtverf = geen kalkverf!

Online zijn er verschillende merken 100% natuurlijke kalkverf te koop, waaronder het merk Carte Colori en L’Authentique. In dit artikel bespreken wij de producten en geven we je tips en trucs hoe je deze verf het beste kunt aanbrengen voor een prachtig resultaat.

Meest verkochte authentieke kalkverf merken

kalkverf-carte-colori
Carte colori collectie

De vele kalkverf kleuren van Carte Colori

Carte Colori is sinds 1995 leverancier van traditionele Italiaanse kalkverf in Nederland. Deze authentieke kalkverfproducten zijn zowel voor nieuwbouw als voor restauratie geschikt. Vandaag de dag wordt de basis voor deze kalkverf nog altijd op ambachtelijke wijze in Italië gemaakt.

Het merk staat ook bekend om het grootste assortiment kalkverf kleuren in Nederland, maar liefst 46 kalkverf kleuren zijn online verkrijgbaar.

Deze kalkverf is op waterbasis, bevat geen schadelijke stoffen en is gegarandeerd minder milieubelastend. Carte Colori mag dan ook voor deze verf het NaturePlus keurmerk dragen. Het verbruik is 5 vierkante meter per 1 liter als je uitgaat van 2 lagen.

kalkverf-l-authentique
L’Authentique collectie

Kwaliteit en authenticiteit met kalkverf van L’Authentique

De L’Authentique kalkverven bestaan 100% uit mineralen, zijn fluweelzacht en hebben een karakteristieke uitstraling. Met de bijpassende lakken en gevelverf kun je ieder gewenst oppervlak in dezelfde ambiance voort zetten. Door al deze eigenschappen zijn de verven van L’Authentique uitermate geschikt voor gebruik van historische of monumentale panden. Maar ook in een nieuwbouwhuis komen de kleuren van L’Authentique prachtig tot hun recht.

Het theoretisch rendement van de L’Authentique kalkverf is: 10 tot 12 m2 per liter.

Kalkverf aanbrengen op muren

Meubels-verven-met-kalkverf

Het is mogelijk om meubels te verven met kalkverf, mits je rekening houdt met een aantal zaken

Normaliter wordt kalkverf alleen op muren aangebracht. Kleuren drogen niet egaal op maar geven een prachtig oneven effect zoals u ziet in mediterraanse woningen. Hele lichte kleuren drogen wel redelijk egaal op maar alleen als je ze aanbrengt op een goede egaal zuigende ondergrond.

Zuigen er bepaalde gedeelten van de muur meer als andere? Dan ga je dit terug zien in kleurverschil. Een gevuld gat of poreus gedeelte zie je dan duidelijk. Iets anders om rekening mee te houden bij het aanbrengen op muren is de laagdikte. Dit zorgt ook voor kleurverschil.

Als je kalkverf gaat aanbrengen doe je dit het beste met een kwast en stel jij je in op een authentiek robuuste uitstraling (en dus geen strakke, egale muur).

Meubels verven met kalkverf

Is het dan niet mogelijk om een kast te verven met kalkverf? Of überhaubt meubels verven met kalkverf? Het is niet onmogelijk. Op onbehandeld hout en plaatmateriaal kan het juist een heel mooi effect geven. Maar houd er wel rekening mee dat dit natuurproduct kan reageren met de inhoudsstoffen van hout. Bij eiken en naaldhout bijvoorbeeld kan de verf geel of groen uitslaan.

Kalkverf aanbrengen op een eerder gelakt meubel is niet mogelijk, de kalk kan dan niet goed doordringen in het materiaal. Meubels verven kan eenvoudig met een droge spons of kwast.

Direct kalkverf kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Kalkverf kopen – 5 eigenschappen

 1. Het is nooit egaal maar geeft een wisselend kleureffect
 2. Het is damp open en heeft een anti schimmel werking
 3. Je kunt deze verf niet schoonmaken (dan geeft de kalk af)
 4. Er ontstaan snel (stof) vlekken op de muur
 5. Je kunt de verf niet overschilderen

Bekijk ook deze video over kalkverf

Veegvaste verf en witkalk

Naast kalkverf kom je ook wel eens de naam veegvast en witkalk tegen. Beide verfsoorten hebben vergelijkbare eigenschappen. Zo zijn ze niet nat te reinigen, niet waterbestendig en je kunt zowel veegvaste verf en witkalk ook niet overschilderen. In oude en monumentale huizen zien we deze verfsoort soms nog. Het was een goedkope manier om muren te witten. De enige manier om de laag over te schilderen is door deze te verwijderen (afsteken en afnemen met water en spons) en behandelen met voorstrijkmiddel. Beide verfsoorten zien we bijna niet meer te koop. Ultramatte latex is op dit moment de meest verkochte muurverf.

Voordat je een muur gaat overschilderen is het zeer belangrijk om vast te stellen met welke verf de muur eerder is geschilderd. In geval van veegvaste verf en witkalk krijg je gegarandeerd last van hechtingsproblemen wanneer je deze overschildert met normale verf.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over kalkverf?

Heb jij een vraag over kalkverf? Wij helpen je. Stuur ons hieronder een bericht.

2 antwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Jenny,

   Een nadeel van traditionele kalkverf is dat de volgende lagen geen grip hebben op de poederachtige ondergrond. Poeder blijft kleven aan de roller en het resultaat is echt niet mooi. Dit geldt echter alleen voor “echte” kalkverf met een grote hoeveelheid kalk. Er zijn ook kalk/krijtverf producten op de markt die enkel de uitstraling hebben van kalkverf (ultramat) deze kan je wel overschilderen. Je kunt het testen door een natte doek over de kalkverf te wrijven. Geeft de verf af op de natte doek? Dan heb je (waarschijnlijk) met een traditionele kalkverf te maken.

   Hopelijk kan je wat met deze informatie!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *