Nanocoating.nl

Houten vlonders behandelen

4 behandelingen voor je houten vlonders

Iedereen die houten vlonders heeft weet dat de vlonders bijzonder glad kunnen worden door water, groene aanslag en begroeiing. Daarnaast kan het hout gaan rotten wanneer het lang blootstaat aan de elementen. Er zijn gelukkig meerdere producten op de markt die één of meerdere van deze punten aanpakken. In dit artikel bespreken we drie behandelingen voor houten vlonders:

 1. Vlonderplanken verven of lakken – Antislip maken
 2. Nano coating voor vlonders – Waterafstotend maken
 3. Vlonders beitsen of oliën – Decoratief beschermen
 4. Ontgrijzen met een ontgrijzer – eenvoudig de warme kleur terugbrengen

Verf, beits, nano coating voor vlonderplanken kopen

Weet je direct al hoe je jouw houten vlonderplanken wilt behandelen? Dan hebben we hieronder alvast een aantal producten voor je uitgelicht. Wil je eerst meer weten? Lees dan over de drie vlonder behandelmethoden onder de producten.

Bescherm met de beste nano coatings

Met de nano coatings van Nanocoating.nl blijven je spullen en oppervlakken langer schoon en beschermd. Eerst goed reinigen en daarna de coating aanbrengen. Zo heb je er jaren lang geen omkijken meer naar. Onze nano coatings en reinigers bevatten geen PFAS. Alle producten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar kunnen zijn, zijn het ook. Zo houden we onze aarde mooi en schoon.

Bij Nanocoating.nl kan je snelle klantenservice verwachten. Zij helpen je graag met al je vragen zodat jij snel weer verder kan. Daarnaast is de levering ook snel met PostNL en ben je niet tevreden? Krijg jij je geld terug!

Check dus snel Nanocoating.nl!

Direct nano coating, verf of beits voor vlonders kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 
Histor-Perfect-Base-Grondverf-voor-Buiten-Alkyd
Grondverf buiten

Dekkende kleur

Chemona NanoCoat Wood & Stone
Vlonder Nano

Onzichtbaar

Cetabever-Tuin-Vlonder-en-Terrasbeits-Anti-Slip
Vlonder beits

Antislip

Sigma-S2U-Allure-Gloss-Exterior-Houtlak-Alkyd
Vlonder lak

Hoogglans

Hermadix-Bangkirai-Olie-voor-houten-vlonders
Vlonder olie

Waterbasis

Vlonderplanken verven

Wil je de kleur van je vlonders radicaal veranderen in bijvoorbeeld modieus wit? Dan is verf een goede keuze. Je zal minder van de natuurlijke houtkleur terug zien maar je krijgt er optimale bescherming en slijtvastheid voor terug. Daarnaast zijn er speciale antislip verven voor houten vlonders verkrijgbaar, zoals deze antislip dekverf van Epifanes. Helpt uitglijden op houten dekken (en dus ook vlonders en terrassen) te voorkomen.

Voordelen:

 • Dekkende kleur mogelijk
 • Voordelige oplossing
 • Vele kleuren en glansgraden
 • Aanbrengen is arbeidsintensief
 • Antislip mogelijk

Nadelen

 • Bedekt de houtstructuur
 • Kan gevoelig zijn voor schuiven met meubels, slag, stoot etc.
 • Moet eens in de zoveel tijd opnieuw aangebracht worden

Het is natuurlijk belangrijk dat je de juiste vlonder verf inkoopt, maar misschien nog wel belangrijker is een goede voorbereiding. Door regen, zon en andere invloeden zijn de vlonderplanken vaak flink aangedaan. Ook kan er vergrijzing optreden door de straling van de zon. Begin daarom met het reinigen  van je vlonders. Ga grondig te werk met de hogedrukreiniger en gebruik, indien nodig, algenreiniger. Is de vlonderplank schoon, splinter-, stofvrij en goed opgedroogd? Dan is het tijd om de vlonder te verven.

Breng de verf op de vlonder aan met een kwast. Een dunne, egale laag en laat deze goed drogen. Als de eerste laag opgedroogd is, dan wordt het tijd voor een tweede laag. Verf of lak isoleert de houten oppervlakte, waardoor er een beschermende laag bovenop de planken wordt gevormd. Denk erom dat je de juiste kwasten en rollers gebruikt; ga voor kwaliteit. Goed gereedschap zorgt voor een mooier resultaat.

Tip: het is mogelijk een grondlaag aan te brengen, voordat je gaat aflakken. Dit is echter in de meeste situaties niet noodzakelijk.


Nano coating vlonders

Een nano coating voor je houten terras is enorm effectief. Deze tweede methode voor het behandelen van je vlonders beschermt je hout tegen vocht. Vuil, algen en schimmel maken geen kans, waardoor het materiaal langer in optimale staat blijft. Doordat de coating een UV-filter bevat, vergrijzen de planken langzamer en egaler. Het hout behoudt zijn natuurlijke uitstraling, want een nano-coating is vaak transparant en dus onzichtbaar!

Voordelen:

 • Ademende werking
 • Besparingen op onderhoud en reiniging
 • Hydro- en oleofoob
 • Geen doorslag bij regenval
 • De aangebrachte nano laag geeft een zeer langdurige bescherming tegen vervuiling mos- en alg aangroei

Nadelen

 • Geen antislip toevoeging mogelijk
 • Bedekt geen vergrijzing
 • Moet eens in de zoveel tijd opnieuw aangebracht worden

Houten terras beitsen

Als je houten planken van je terras of steiger gaat beitsen, dan is de oppervlakte naderhand goed beschermd. De beits trekt in het hout, waardoor de bescherming van binnenuit werkt. In tegenstelling tot bij verf kan het hout ook blijven werken, nadat je de planken in de beits hebt gezet.

Hier vind je een goede vlonderbeits antislip. Het mooie aan dit product is dat er direct een antisliplaag wordt gevormd. Hierdoor kun je in één verfbeurt je houten terras beschermen én stroef maken.

Voordelen:

 • Ademende werking
 • Antislip mogelijk
 • Subtiele kleurverandering mogelijk of transparant
 • Budgetvriendelijk

Nadelen

 • Lange droogtijd
 • Verslijt sneller dan verf
 • Arbeidsintensief

Vlonders ontgrijzen

Heeft de warmte van het houten terras plaats gemaakt voor een grauw grijze sluier? Vlonders ontgrijzen doe je eenvoudig met een ontgrijzer zoals deze van HG. Het maakt vergrijst en grauw geworden hardhouten vlonders in één eenvoudige behandeling weer blank en schoon.

Tip: hardhout ontgrijzer is ook toepasbaar op andere houtsoorten (bv. meranti, mahonie, vuren, etc.), rieten, rotan en/of bamboemeubelen.

Gebruik vervolgens een hardhout vernieuwer om de mooie warme kleur terug te brengen en het houten terras te beschermen tegen het volgende buitenseizoen. Bovendien voedt dit product het hardhout tot diep in de poriën waardoor het wordt beschermd tegen UV licht en uitdroging.

Voordelen:

 • Makkelijk te gebruiken
 • Brengt de natuurlijke houtkleur terug

Nadelen

 • Biedt alleen kort bescherming
 • Aflakken of nano coating voor extra bescherming is aan te raden

Bekijk ook deze video over het behandelen van vlonders

Meer lezen over hout behandelen?

Advies nodig? Stel je vraag hieronder!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
1 antwoord
 1. Ivan zegt:

  Naar deze informatie over afwerking van vlonders was ik op zoek. Bij mij is net een nieuwe terrasvlonder gelegd na werkzaamheden aan de gevel. Ze zijn echter wel vergeten hem te beitsen. Hij wordt nu grijs en splintert. Niet zo handig als je op blote voeten het terras op wil. Nu nog een droog weekend vinden en dan kan ik aan het werk.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *