Nanocoating.nl

Hout behandelen met hout coating

Hout coating; dé behandeling voor alle houtsoorten

Hout coating is in principe toepasbaar op alle houtsoorten! Zo kunt u ze blank coaten of oliën (impregneren), daarbij zijn zachtere houtsoorten zoals grenen en mahonie makkelijker te oliën. Eiken is harder dus heeft meer tijd nodig om te doordrenken, en heeft dus meer lagen nodig. Teak wordt vaak niet behandeld, maar is zeker ook te oliën, zo vergrijst het minder snel (anti vergrijzing hout). Met name hout dat intensief gebruikt wordt en blootstaat aan meer dan alleen weersinvloeden kan het beste worden voorzien van een coating hout met een harde toplaag.

Bij nieuw hout kunt u zelf kiezen of u een één component of twee component coating wilt aanbrengen. Wanneer het hout eerder behandeld is met deze coating: dan kunt u nu beter ook bij reparaties of volgende keren gebruiken. Wanneer het hout oorspronkelijk in de olie zit: beter nu ook weer oliën. Een tweecomponenten coating kan alleen worden geschilderd op kaal hout of ouder twee componenten lak. Absoluut niet over een 1 component lak.


Veelgebruikte blanke lakken, olie en beitsen bij hout coating

De veelgebruikte houtolie Owatrol D1 en D2

Een andere veelgebruikte houtolie is Owatrol D1 en D2 . Deze olie heeft een zeer hoog impregneer vermogen voor met name houtsoorten met een grote dichtheid bijv. teak, mahonie, meranti, iroko, eiken e.d. D1 geeft een satijnglans.  Als D2 daaroverheen wordt aangebracht ontstaat een duurzame glanzende afwerklaag. D1 kan alleen worden opgebracht; daarentegen kan D2 alleen maar worden aangebracht op hout dat van tevoren met D1 is behandeld.


Tweecomponent hout coating

Bescherm met de beste nano coatings

Met de nano coatings van Nanocoating.nl blijven je spullen en oppervlakken langer schoon en beschermd. Eerst goed reinigen en daarna de coating aanbrengen. Zo heb je er jaren lang geen omkijken meer naar. Onze nano coatings en reinigers bevatten geen PFAS. Alle producten die milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar kunnen zijn, zijn het ook. Zo houden we onze aarde mooi en schoon.

Bij Nanocoating.nl kan je snelle klantenservice verwachten. Zij helpen je graag met al je vragen zodat jij snel weer verder kan. Daarnaast is de levering ook snel met PostNL en ben je niet tevreden? Krijg jij je geld terug!

Check dus snel Nanocoating.nl!

trae-lyx-naturel-extreme
2k houtcoating

Extreme duurzaamheid en bescherming

Zoekt u net een beetje meer in een houtcoating? Ga dan voor 2 component houtcoating. Hierbij mengt u de hars (component 1) en de verharder (component 2) waardoor er een reactie ontstaat tussen beide componenten. Hierdoor heeft de lak een zeer hoge
slijt- en krasvastheid en is deze onder andere geschikt voor de afwerking van houten vloeren en trappen, die zeer intensief belast worden.

Een voorbeeld hiervan is het product TraeLyx Naturel Extreme. Dit is een watergedragen, oplosmiddelvrije 2-componenten lak op polyurethaanbasis van projectkwaliteit. Het is uitermate geschikt voor parket, plankenvloeren en meubelen. De houtcoating is leverbaar in twee glansgraden; zijdeglans en mat en geeft de vloer de uitstraling van een olievloer maar met het gemak van een lakvloer.

Duurzaamheidsklasse van verschillende houtsoorten

Hout wordt beoordeeld op duurzaamheid. Dit zegt namelijk iets over de levensduur. Hoe langer de levensduur is, des te beter de duurzaamheid. Er zijn in totaal vijf duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 voor de hoogste duurzaamheid staat. Hoe lager de beoordeling, hoe belangrijker het is om een houtsoort te behandelen met een coating of impregneermiddel.

De volgende houtsoorten zijn ook onbehandeld te gebruiken:

  • Azobe (klasse 1) blijft onbehandeld tot 25 jaar of langer goed. Het wordt dan ook veel toegepast voor funderingen en walbeschoeiing.
  • Western Red Cedar (klasse 2) heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Wordt met name gebruikt als houten gevelbekleding zoals Rabatdelen.
  • Lariks Douglas ook wel Douglas Hout genoemd (klasse 3) 10 – 15 jaar. Populaire houtsoort voor tuinhuisjes, schuttingen en overkappingen.

Direct hout coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Huismerken Hout Coating (Gamma + Praxis)

De meeste bouwmarkten hebben huismerken op gebied van houtcoating. Vaak is dit een voordelig alternatief voor de doe-het-zelver. Ook geeft bijvoorbeeld Gamma klusadvies voor het beitsen van tuinmeubelen. Naast huismerken verkopen de bouwmarkten vaak ook bekende merken als Sencys, Sikkens en Rambo. Deze merken hebben vaak op Youtube diverse filmpjes met klustips. Waaronder bijvoorbeeld dit korte filmpje van Rambo (1 minuut) over het behandelen van een hardhouten stoel met olie.

Steigerhout impregneren

Op dit moment waarschijnlijk het meest populaire hout voor in de tuin: Steigerhout! Buitenmeubels en schuttingen van steigerhout kunt u behandelen met een buiten-beits of olie of een speciale steigerhoutbeits, zoals deze in een mooie greywash.

U kunt voor een beits kiezen tussen een dekkende beits of een transparante beits. Bij de dekkende beits zal de kleur duidelijk zichtbaar zijn. De plank vormt dan één geheel. De nerf valt weg. Bij de transparante beitsen en olie blijft de houtnerf nog duidelijk zichtbaar.

Denk hierbij aan grey-wash, white-wash of een bruine houtkleur. Hoe meer lagen u op het coating hout aanbrengt, hoe intenser de kleur wordt. Bij gebruik van kleurloze olie en een kleurloze beits zal de nerf duidelijker zichtbaar worden en de kleur neutraal blijven. In alle gevallen is het verstandig om een proefstrookje te maken op een stukje afvalhout om het coating hout proces te optimaliseren.

Meer over het impregneren van steigerhout kunt u hier lezen: Steigerhout Coating / Impregneren.

Hout coating voor bielzen

Voor bielzen is er ideaal zwart beschermingsmiddel: Bielzenzwart. Dit product is geschikt voor bielzen die direct met grond of water in aanraking zijn. Bielzenzwart kan gebruikt worden op hout dat eerder met carbolineum bewerkt is. Bielzenzwart is op basis van bitumen (vrij van teer). Het brand niet op de huid of planten. Een ander veelgebruikt middel om bielzen te coaten is vloeibaar rubber (ook wel liquid rubber genoemd). De basiskleur is zwart, maar er zijn ook andere kleuren beschikbaar zoals bruin, grijs, wit en transparant. Echter, deze laatste twee zijn niet breed beschikbaar voor thuisgebruikers.

Andere soorten coating van hout

Anti-slip-coating-buiten

Antislip coating voor hout maakt natte vlonders veilig.

Met de komst van epoxy kwamen er coatingsoorten die een extra harde toplaag vormden. Qua samenstelling in het niets meer leken op wat we onder verf verstonden. Vandaag de dag is er vrijwel voor elk soort materiaal een speciale coating. Niet alleen voor hout maar ook voor op metalen, steen, en betonsoorten, glas en zelfs het glaceren van voedsel valt onder de noemer coaten. Om maar even bij het hout en houtverf te blijven, wanneer wordt er nu op welk soort hout welke coating toegepast?

  • Antislip coating op hout voor op vloeren, trappen, vlonders, steigers en scheepsdekken. Meestal is dit een twee componenten coating op basis van epoxy.
  • Antifouling coating voor hout wordt aangebracht op rompen van boten, buitendeuren en -kozijnen om de aanhechting van organismen op het oppervlak tegen te gaan.
  • Bootlak, krasvaste slijtvaste bootlak ter verfraaiing en bescherming van houten vaartuigen
  • Brandwerende coating op hout vertraagt het ontbranden van hout
  • Nano coating hout om bijvoorbeeld de hechting van graffiti en stickers tegen te gaan op houten wanden.
  • Epoxy coating op hout is een mogelijkheid om een houten blad te coaten met een dunne laag transparante epoxy coating.  Dit geeft een mooi glans effect aan het hout en beschermt het hout tegen vocht en krassen.

Hout coating door vakman laten aanbrengen

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *