Nanocoating.nl

Hittebestendige verf en coating (spray)

Verbeter de veiligheid en bescherm materialen met hittebestendige verf

Als een ondergrond blootgesteld wordt aan hitte en hoge temperatuur-fluctuaties, kan dit leiden tot corrosie en breekbaarheid. Zaken als pijpleidingen, ovens, elektrische componenten en motoronderdelen bevinden zich vaak in dergelijke omstandigheden. Hittebestendige verf (of hittebestendige coating) streeft ernaar om de oppervlakte te beschermen tegen extreme temperaturen, zonder dat deze zijn functie verliezen. Naast hittewering, kennen deze coatings de volgende eigenschappen:

 • Corrosiebescherming na isolatie; geeft een extra beschermingslaag tussen de hete oppervlakte en het isolerende materiaal
 • Biedt weestand tegen zeer hevige vrieskou: verschillende samenstellingen bieden weerstand tegen temperaturen van -196°C tot 1000°C
 • Slijt-, kras- en stootvast: geschikt voor omgevingen die te maken hebben met zware belasting
 • Verhoogt duurzaamheid van onderdelen: vermindering van thermische vermoeidheid zorgt voor betere prestaties én een langere levensduur
 • Werkzaam in extreme temperaturen; terwijl thermische blootstelling is gereduceerd

In dit artikel werpen we een blik op de verschillende categorieën van hittewerende verf en hoe u de juiste kan kiezen voor uw project. Verder gaan we in op producten en specialisten in Nederland.

Aanbevolende hittebestendige verf en sprays

hittebestendige-verf-Hammerite-Hittebestendige-Lak-Mat-Zwart
tot 600 °C
hittebestendige-verf-Motip-4033-Hittebestendige-Lak
tot 650 °C
hittebestendige-verf-Spray-lak-750-graden-celcius
tot 750 °C
Hittebestendige-Verf-Holts-Zwart-400ml-voor-Uitlaten-en-motoren
tot 600 °C
hittebestendige-verf-Rust-Oleum-Hittebestendige-lak
tot 750 °C

Direct Hittebestendige verf Kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Hittebestendige verf onderverdeeld in 5 verschillende typen

Voordat we de diepte in duiken: hoewel hittebestendige verf tot op zekere hoogte bescherming biedt tegen vlammen, is het belangrijk om te noemen dat ze niet dienen als brandwerende coatings. Hittebestendige verf kan onderverdeeld worden in de volgende 4 typen:

 1. Aerosol spray
  Hittebestendige lak in gebruiksklare aerosol spray is met name geschikt voor consumentengebruik. Biedt duurzame bescherming voor o.a. open haard, vuurscherm, barbecue, kachelpijpen, motorblok, radiator, uitlaat etc. Het is eenvoudig aan te brengen en snel droog. Vanaf 400ml.
 2. Verf op basis van epoxy, siliconen of polymeren
  Deze hittebestendige betonverf heeft één of twee-componenten, en zijn speciaal samengesteld om weerstand tegen hoge temperaturen te bieden. Het wordt doorgaans gebruikt op een nieuwe constructie, op bouwvakterreinen en als onderhoudscoating. Gewoonlijk geldt de regel: hoe meer siliconen, hoe beter de bestendigheid tegen hoge temperaturen. Verf heeft als voordeel om aangebracht te worden op ondergronden zonder dat de coating aangetast wordt.
 3. Hotspray en coatings met metaal-additieven
  Dit type coating wordt voornamelijk gebruikt voor bescherming tegen corrosie, in combinatie met hittewering. Thermisch gespoten aluminium in het bijzonder wordt gebruikt om roest onder isolatie te voorkomen op boorplatformen en andere maritieme platvormen. Metaalpigmenten gebruikt men vaak als stabilisator voor temperaturen boven de 400°C. Zeer geschikt om grote oppervlakken mee te bedekken.
 4. Keramische coating
  De hittewerende eigenschappen van keramische coating zijn zeer bekend in de automotive industrie. Geen wonder: de toevoeging van keramiek zorgt voor bescherming tot wel 1000°C. Daarnaast geeft het bescherming tegen corrosie en is het chemicaliën bestendig. Het wordt veel om deze reden veel gebruikt in motoronderdelen.
 5. Poedercoating
  Er is speciaal poeder op de markt voor hoge temperaturen van 200°C tot 550°C. Daarnaast hebben deze poeders corrosiewerende eigenschappen. Het poeder is doorgaans op basis van epoxy of siliconen (net als hittebestendige verf), waarbij laatstgenoemde beter werkt bij blootstelling aan UV-straling. Een groot voordeel aan hittebestendige poedercoating is dat ze vrij zijn van oplosmiddelen én dat er een breed scala aan decoratieve mogelijkheden zijn.
hittebestendige-verf-Rust-Oleum-Hittebestendige-lak
Hittebestendige verf in blik

Handig: Hittebestendige verf aanbrengen met roller of kwast

Een hittebestendige verf die eenvoudig aan te brengen is met roller of kwast is de Rust Oleum Hard Hat Hittewerende lak.

Deze verf is erg geschikt voor het beschilderen van blank metaal, gestraald staal of goed voorbehandelde, gecoate oppervlakken zoals barbecues, stookgereedschap, hete lucht kanonnen, uitlaten, enz. Deze hittebestendige lak in blik kan ook gebruikt worden op licht geroeste ondergronden. Daarnaast zijn deze blikken hittebestendige lak bedoeld voor kleine onderhoudswerkzaamheden en reparaties aan uitlaten, motorblokken en andere plekken met een hoge temperatuur.

Het biedt bescherming tot een droge hitte van 750°C (kortstondige piekbelasting) bij toepassing binnen of in een beschutte omgeving buiten. De verf is verkrijgbaar in zwart of aluminium vanaf 0,75 liter.

Zo kiest u de juiste hittebestendige coating voor uw project

Voordat u de keuze maakt voor een bepaalde hittewerende coating of verf, is het cruciaal om eerst voor ogen te hebben wat uw nodig heeft voor uw project. Niet alleen is het belangrijk om het type oppervlak te weten, ook de omgeving waarin het zich bevindt, hoe lang het aanbrengproces mag duren en de mogelijke risicofactoren. We hebben daarom een drietal vragen voor u opgesteld om u te helpen bij het bepalen van de juiste hittewerende coating.

hittewerende-coating-op-stalen-pijp

Applicatie hittewerende hotspray op stalen pijpleiding.

Wat is de maximale temperatuur?
Hittebestendige coatings zijn effectief in wat ze doen, maar u moet geen wonderen verwachten. Een poedercoating kan uw project niet beschermen voor temperaturen boven de 550°C en hetzelfde geldt voor andere coatingsystemen. Elk type heeft zijn eigen specifieke temperatuurtolerantie: ga hier boven of onder, en de functionaliteit neemt af. Andersom werkt het ook: ga een oppervlakte niet meer beschermen dan nodig. Zorg ervoor dat u de maximale temperatuur niet onderschat.

Is de oppervlakte geïsoleerd?
Als er een coating moet komen om corrosie te voorkomen onder isolatie, dan moet de coating hier specifiek voor samengesteld zijn. Het heeft corrosiebestendigheid nodig, maar het moet ook op een heet oppervlak aangebracht kunnen worden én directe blootstelling aan kokend water aankunnen.

Wat is de oppervlakte temperatuur tijdens het aanbrengen?
Hittewerende verf kan zo samengesteld worden dat de verf tot 300°C  kan weerstaan tijdens de applicatie. Snel aanbrengen via een hotspray kan aan de andere kant nodig zijn om bedrijvigheid door te laten gaan.


Hittebestendige verf specialisten in Nederland

Hittewerende coatings worden door een breed scala aan industrieën gebruikt. Om deze reden houden de meest grote coating & verf bedrijven in Nederland zich met dit specialisme bezig.

Onthoud: hittewerende verf dient te allen tijde aangebracht te worden door een professional. Niet in de eerste plaats omdat ze op maat gemaakt moeten worden. Als u meer informatie wilt over de meest geschikte voor uw project, of als u vrijblijvend een offerte wilt aanvragen: contacteer ons gerust via de knop onderin. We verbinden u graag met een van onze coatingspartners.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer hittebestendige verf artikelen

Wil je iets weten over deze producten? Stel je vraag!

2 antwoorden
 1. Ramon Delgado zegt:

  Goededag, ik ben op zoek naar hittebestendige betonverf voor in de openhaard. Echter vind ik alleen verf/spuitbussen voor op metaal? Ik wil namelijk de binnenkant van de openhaard zwart/antraciet verven zodat dit mooier blijft? Weten jullie of dit uberhaupt bestaat?

  Alvast vriendelijk bedankt.
  Ramon

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *