Nanocoating.nl

Gipsplaten verven: zo doe je dat

Gipsplaten verven is een prima idee als de huidige kleur niet past bij je interieur. Met de juiste voorbereiding is het een makkelijke klus. Lees in dit artikel alles over het schilderen van gipsplaten en welke producten geschikt zijn. Schilderen gipsplaten is een geweldige manier om het uiterlijk van elke kamer bij te werken. Het kan ook extra waarde aan jouw huis, omdat goed geschilderde muren kunnen helpen verhogen de marktwaarde. Terwijl schilderij gipsplaten lijkt misschien een ontmoedigende taak, met de juiste voorbereiding en technieken, iedereen kan hun kamer om te zetten in een meesterwerk. Voordat je begint te schilderen, is het belangrijk om goed voor te bereiden de muur. Indien mogelijk, verwijder eventuele spijkers of schroeven uit de muur en gebruik spackle of patching compound te vullen in eventuele gaten achtergelaten.

Is het oppervlak eenmaal glad, schuur het dan lichtjes op met schuurpapier met een gemiddelde korrel voor een gelijkmatige afwerking. Zorg ervoor dat je al het stof opzuigt voordat je verder gaat! Vervolgens de muur voorstrijken met een kwaliteit primer. Dit zal helpen ervoor te zorgen dat de kleur van jouw verf goed hecht en eventuele onvolkomenheden in de gipsplaat te verminderen. Het helpt ook om een gladde afwerking voor jouw verf, die een betere dekking en duurzame langer. Zodra jouw primer wordt toegepast, laat het volledig drogen voordat je de eerste laag verf. Wanneer het tijd is om te gaan schilderen, gebruik dan een roller of kwast van goede kwaliteit op een gelijkmatig deel van de muur tegelijk. Zorg ervoor dat je genoeg verf gebruikt – als je niet genoeg hebt, zal het geen volledige dekking geven! Om eventuele strepen te voorkomen, kunt je beter meerdere dunne lagen aanbrengen dan één dikke laag.

Gipsplaten verven begint met een egale ondergrond

Er is helaas geen speciale gipsplaat verf die ervoor zorgt dat je geen schroefgaten, naden of oneffenheden meer ziet. Wil jij een strak eindresultaat? Dan begin je dus met het voorwerk. Alabastine heeft hiervoor speciale gipsplaat vuller kant en klaar of in poedervorm.

Bij poeder maak je de gewenste hoeveelheid vuller aan met water. Bij kant en klare gipsplaat vuller kan je de vuller direct uit de pot gebruiken. Je brengt het als volgt aan op de gipsplaat:

 • Druk stevig in de naad of het schroefgat van de gipsplaat met een plamuurmes.
 • Daarna maak je de laag vuller glad met een vochtig plamuurmes
 • Als het droog is schuur je de laag licht op zodat de vuller helemaal egaal is.

Gipsplaat latex, saus, structuurverf of toch gewone verf?

Als je gipsplaten verven gaat dan adviseren wij niet om zomaar een willekeurige verf te gebruiken. De beste opties zijn latex en structuurverf. Graag vertellen we je waarom:

Voor- en nadelen van gipsplaten schilderen met latex

Latex verf aanbrengen (ook wel gipsplaat sausen genoemd) heeft als voordeel dat deze verf heel makkelijk afneembaar is. Ideaal dus wanneer je gipsplaat hebt gebruikt voor het maken van een kast, een tussenwand of een ander raakoppervlak. Daarnaast is latex in alle kleuren verkrijgbaar.

gipsplaten verven

Gipsplaten verven doe je het beste met latex of structuurverf

Een nadeel van gipsplaten sauzen is dat het een gladde verf is, dus oneffenheden blijf je goed zien. Je moet de gipsplaten dus heel precies afwerken.

Voor- en nadelen van gipsplaten schilderen met structuurverf

Structuurverf is iets vergevingsgezinder. Je kunt hier dus prima oude gipsplaten of gipsplaten met kleine oneffenheden mee bedekken. Ook als je niet heel bedreven was in het opvullen van de schroefgaten en naden is structuurverf de keuze voor jou. Een nadeel van gipsplaten schilderen met structuurverf is dat het oppervlak een beetje ruw wordt door de korrels die in de verf zijn verwerkt. Hierdoor is het oppervlak minder goed afneembaar. Gipsplaten met structuurverf zijn dus ideaal voor plafonds, iets minder voor die muur tegen je schuine wand.

Tip: Structuurverf direct op gipsplaat aanbrengen kan, maar beter is het om eerst een voorstrijk te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je minder verf hoeft te gebruiken en dat de structuurverf goed hecht.

Nieuwe en oude gipsplaten verven is zo gedaan met deze producten

Schilderen gipsplaten is een goedkope en gemakkelijke manier om het uiterlijk van elke kamer bij te werken. Naast het verstrekken van een frisse, nieuwe look voor jouw huis, kan schilderen gipsplaten ook helpen verhogen van de marktwaarde. Het is belangrijk om de muur goed voor te bereiden voordat je begint met een project, ervoor te zorgen dat alle spijkers of schroeven zijn verwijderd en dat eventuele gaten in de muur zijn gevuld met spackle of patching compound. Nadat je de muur met een kwaliteitsgrondverf hebt gegrond, kunt je verschillende dunne lagen verf aanbrengen voor een gelijkmatige dekking en een mooie afwerking. Met de juiste voorbereiding en techniek kunt je jouw ruimte gemakkelijk omtoveren tot iets bijzonders! Of je op zoek bent naar waarde toe te voegen aan jouw huis of gewoon willen een verandering van omgeving, schilderen gipsplaten is zeker het overwegen waard.

Of het nu gaat om splinternieuwe of oude gipsplaten, voor de verf maakt dit niet uit. Er zijn een aantal mooie producten die je heel eenvoudig aanbrengt in de door jou gewenste kleur. Om je zoektocht makkelijker te maken hebben we drie geschikte gipsplaat verf producten voor je op een rij gezet die je gemakkelijk online kunt bestellen:

Histor Structuurverf

+ Fijne korrel
+ Budgetproof
+ Bedekt kleine oneffenheden

histor structuurverf fijne korrel
Sigmatex Superlatex

+ Professionele kwaliteit
+ In alle kleuren te mengen
+ Dekt in één keer

Sigmatex-Superlatex-matt-10l
Sikkens Alpha Rezisto

+ Vele kleuren
+ Mooi mat
+ Positieve reviews

Sikkens-Alpha-Rezisto-Mat

Verflaag expert tip

Een gipsplaat neemt vocht makkelijk op. Als je de plaat stofvrij maakt voor het schilderen, pas dan op dat je de gipsplaat niet te nat maakt. Laat de plaat ook goed drogen voordat je begint met schilderen anders kan je problemen krijgen met de hechting!

Gipsplaten verven doe je zo (stappenplan)

Of je nu aan het werk gaat met latex verf van de Praxis, structuurverf van Action of één van de door ons hierboven aanbevolen verfproducten, de werkwijze is grofweg hetzelfde (lees wel altijd eerst de gebruiksaanwijzing van het product voor afwijkingen). Hieronder een algemeen stappenplan:

Gipsplaat voorstrijk

Met voorstrijk hef je de zuigende werking van de gipsplaten op

 1. De gipsplaten in de voorstrijk zetten
  Zet de gipsplaten muur in de voorstrijk. Je kunt hiervoor latex voorstrijk gebruiken of andere voorstrijk voor droge muren. Roer de voorstrijk stevig door. Gebruik voor de randen een kleine blokkwast en voor de grote stukken een roller op een telescoopsteel. Laat voorstrijk goed drogen voordat je verder gaat met gipsplaten verven.
 2. De randen van de gipsplaten schilderen
  Schilder nu eerst de randen van de gipsplaten met een kleine blokkwast. De hoekjes doe je het beste met een ronde kwast. Zorg ervoor dat de kwast verzadigd is en strijk deze dan met lange halen in de lengte over de gipsplaat. Zorg voor een rand van minimaal 4 cm, ook om stopcontacten.
 3. Gipsplaten verven
  Yes, nu kan het echte werk beginnen! Verf de grote delen van de gipsplaten met een verfroller. Gaat het om een muur? Gebruik dan een telescoopsteel. Wees niet te zuinig! De verf droogt niet egaal als je deze teveel uitrolt. Bovendien gaat de roller veel sneller spatten met weinig verf.
 4. Breng een tweede laag aan

  Wacht tot de eerste laag volledig droog is en verf dan de gipsplaten voor een tweede keer. Dit zorgt voor een perfecte dekking.

Koop je gipsplaat latex makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop latex of structuurverf voor jouw gipsplaten bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Meer lezen over verf, latex en structuurverf?

Heb je een vraag over het verven van gipsplaten? Wij helpen!

2 antwoorden
 1. Laura zegt:

  Behang van gipsplaten verwijderd. Er zit nu nog wel een laagje op de gipsplaat, op wat plekjes waar het losgelaten heeft na dan. . Hoe kan ik hier verder mee aan de slag. Ik wil het uiteindelijk beschilderd hebben.
  Groet Laura

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Laura,

   Voor een goede hechting en egaal is het belangrijk om zoveel mogelijk lijmresten te verwijderen. Breng daarna een voorstrijk aan voor droge muren en werk af met latex of structuurverf.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *