Brandvertragende spray & Impregneermiddel
Brandvertragende spray kopen bij Gamma, Action, Praxis?
Ga direct naar:
Laten we direct maar met de deur in huis vallen. Wie op zoek gaat naar brandvertragende spray bij bouwmarkten als Gamma, Praxis, Karwei of budgetwinkels als Action komt met lege handen thuis. Bij het brandvertragend impregneren van textiel, papier, kunststof etc. is namelijk erg belangrijk om de kwaliteit te waarborgen met speciale keurmerken zoals:
- BS 5867
- NEN 1021NEN-EN 13501
- DIN 4102/B1
- NEN 6065
- ISO 6940/41
Niet onbegrijpelijk, want we hebben hier natuurlijk te maken met een veiligheidsproduct. Brandvertragende spray en brandvertragende impregneermiddelen zorgen er namelijk voor dat brandgevoelige materialen langzamer vlam vatten. Dit geeft extra vluchttijd in geval van brand en kan levens redden.
Om aan de strenge eisen te kunnen voldoen zijn er maar enkele gespecialiseerde merken op de Nederlandse markt, waarvan de meest bekende en meest verkochte BION. Dit merk is niet verkrijgbaar bij Gamma, Praxis, Karwei of Action, maar er zijn wel online aanbieders.
Over BION
Bion is de ontwikkelaar, fabrikant en distributeur van professionele en industriële producten zoals bijvoorbeeld reinigingsmiddelen, vlamvertragers, textiel hulpmiddelen en overige specialistische producten. Deze producten zijn sinds kort ook online verkrijgbaar voor consumenten. Na behandeling voldoen de producten aan bepaalde DIN, NEN en ISO keurmerken (zie verpakking). Voer altijd een vlamtest uit (zie verderop in dit artikel).
Hoeveel heeft u nodig?
Van de brandvertragende spray (1 liter) zijn ook grootverpakkingen (2,5 tot 25 liter) brandvertragend impregneermiddel beschikbaar. Bion heeft brandvertragende middelen opgedeeld in de volgende categorieën:
Brandvertragende impregneerspray kopen
- Textiel
- Papier
- Karton
- Kunstbloemen
- Kunstplanten
- Kunstkerstbomen
- Hout
- Riet/Stro
- Zachtboard
- Kerstbomen
- Kerststukjes
- Kerstkransen
- Katoen
- Jute
- Synthetische stof
Zelf brandwerend impregneren textiel, papier en karton
Iedereen weet dat textiel, papier en karton enorm brandbaar zijn. Een brandvertragende spray of impregneer zorgt ervoor dat deze oppervlakken minder snel vlam vatten (vlamvertragend) en langzamer branden. Dit zorgt voor kostbare extra vluchttijd in geval van nood. Er zijn wel een aantal zaken om op te letten wanneer u textiel gaat impregneren. Lees hieronder onze tips (ook toepasbaar voor papier en karton):
Tip 1 Bepaal welk textiel impregneermiddel je moet gebruiken
Controleer eerst uit welke stof het textiel bestaat. Vaak is dit te zien op het label. Bestaat het textiel voor meer dan 30% uit natuurlijke stoffen (zoals katoen, linnen, jute, wol, zijde, merino etc.) dan kan je een reguliere textiel impregneer spray of middel gebruiken. Bestaat de stof uit minder dan 30% uit natuurlijke materialen? Dan is het beter om een impregneermiddel voor synthetische vezels te gebruiken.
Tip 2 Controleer of het textiel, papier of karton vocht opneemt
Dit is belangrijk voor 2 dingen; één brandvertragende spray voor textiel, papier en karton kan alleen gebruikt worden voor onbehandeld materiaal en twee de impregneerspray kan niet doordringen in een dichte structuur. Controleer het door met een plantenspuit het materiaal nat te sprayen. Zie je de druppeltjes van het oppervlak afglijden? Koop dan brandvertragende spray voor kunststof / decoratiemateriaal.
Tip 3 Kijk of de brandvertragende spray werking permanent is of niet
In de meeste gevallen wordt de brandvertragende werking van sprays tenietgedaan zodra je het textiel, papier of karton gaat wassen met water. Ook zijn bepaalde middelen tijdelijk (maximaal 3 maanden) en meer geschikt voor concerten, theaterstukken etc. Permanente middelen komen vaak niet in sprayvorm. De stof wordt in dat geval ondergedompeld in brandvertragend impregneermiddel of toegevoegd aan het sproeiproces van industriële (was)machines.
Tip 4 Stof zelf impregneren tegen brand of toch brandwerend sprayen?
Wil je textiel brandwerend maken dan bepaal je eerst om hoeveel stof het gaat. Gaat het om grote oppervlakken (zoals gordijnen) dan kan je het beste een impregneermiddel aanschaffen in plaats van een brandvertragende spray. Helaas is dit niet zodat je niet hoeft te sprayen. Ook brandvertragend impregneer moe je in de meeste gevallen namelijk aanbrengen met een plantenspuit. Het is echter stukken voordeliger om een gootverpakking te kopen dan kant en klare sprays.
Bekijk ook deze test video over brandvertragende spray
Multifunctionele brandwerende textiel spray
Alle textiel brandwerend impregneren met onze aanbeveling
Onze aanbeveling voor het zelf impregneren van stof is FRS-TSN omdat je hiermee zowel natuurlijke als synthetische stoffen kunt impregneren met één spray! FRS-TSN is een transparante gebruiksvriendelijke vloeistof voor het brandvertragend impregneren van textiel (6 tot 10 m2 per liter).
Het wordt geleverd met een invul certificaat wat je kunt tonen aan de controlerende instantie zoals bijvoorbeeld de brandweer en/of verzekeringsmaatschappij als je de spray voor zakelijk gebruik wilt inzetten. Bijvoorbeeld het behandelen van versieringen in de horeca, gordijnen in cafés, restaurants, hotels, kantoorpanden etc.
De kleinere verpakking is ideaal voor stoffen in huiskamers, kinderkamers en andere ruimtes in huis. De brandwerende impregneer is verkrijgbaar vanaf 1 liter tot 25 liter bij bol.com.
Brandvertragende spray voor kunststof bomen, planten en decoratie
Voor producten die niet of nauwelijks vocht opnemen is er een speciale brandvertragende spray voor plastic en kunststof. Er zijn zelfs speciale kerstedities op de markt die optimaal zijn afgestemd voor het brandwerend maken van de kunst kerstboom, decoratiekransen etc, maar eigenlijk werken deze op dezelfde manier.
Hier moet je rekening mee houden bij applicatie:
- Kunststofbloemen en planten zijn gemaakt van uit veel verschillende materialen. De vlamvertragende werking verschilt erg per materiaal en kan niet van te voren worden gegarandeerd.
- Je kunt het impregneermiddel aanbrengen via dompelen of spray
- De te behandelen materialen moeten voor de applicatie schoon en droog zijn.
Meten = weten: zo voer je een vlamtest uit in 3 stappen
- Je neemt een monster van +/- 5 x 25 cm van het materiaal
- Je gaat bij voorkeur naar buiten of andere veilige locatie en houdt een uiteinde van het te testen monster gedurende 10 seconden in een vlam, zoals bijvoorbeeld een aansteker of lucifer. Denk aan je vingers, kleding en omgeving.
- Wanneer het proefstukje brand of nadat 10 seconden zijn verstreken neem je de ontstekingsbron weg.
Het materiaal voldoet als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- Tijdens de verhitting zijn er geen druppels vrijgekomen (al of niet brandend of druipend)
- Tijdens de verhitting zijn er geen brandende roetvlokken vrijgekomen.
- Het materiaal heeft geen vlam gevat of de vlammen zijn gedoofd, direct nadat de aansteker of lucifer is weggenomen.
Zijn de testuitkomsten negatief? Dan heeft het aanbrengen van een brandvertragende spray geen zin en adviseren wij u gebruik te maken van een ander materiaal.
Let op: Voor muren en plafonds kan je het beste gebruik maken van zwaarder geschut zoals een brandwerende verf.
multifunctionele brandwerende textiel spray versus impregneerspray brandvertragend
Goedemiddag,
Het dashboard van mijn camper reflecteert heel erg en zeer hinderlijk. Ik kan het dashboard laten flocken, maar dan moet ik demonteren. Geen kleinigheid. Of, zo bedacht ik mij ik kan er een op maat gemaakte dek van zwart vilt opleggen. Nu komt het.
De viltverkoper zei me dat vilt achter een autoruit weleens brandgevaar zou kunnen opleveren en gaf mij als raad in elk geval te kiezen voor vilt gemaakt van wol. Uit veiligheidsoverwegingen zou ik het vilt ook kunnen behandelen met iets brandwerends of iets brandvertragends. U raadt aan te kijken naar het materiaal en op basis daarvan te kiezen. Maar wat raadt u aan? De textielspray juist de impregneerspray? Beide zijn geschikt voor wol lijkt me. Mijn voorkeur gaat uit naar de spray. Ook al vanwege de prijs, maar ook, omdat de wol is aangebracht op een flinterdunne laag polyester?
Beste Bertus,
Poeh, dat is inderdaad een lastige. Er bestaan zowel sprays als impregneer voor vilt. Impregneer heeft als voordeel dat je de stof er in kan dompelen en daardoor krachtiger werkt. Wij zijn echter zelf geen producent van beide producten en kunnen u daarom geen advies geven over het gebruik van één van beide in specifieke situaties. Wij adviseren u de vraag voor te leggen aan BION (contact@bionproducts.com) of aan de leverancier van de spray. Zij kunnen advies op maat verschaffen over hun producten.
Met vriendelijke groet,
Marieke – Verflaag.nl
Dank Marieke,
Een eerlijk antwoord. Waardeer ik. Ik neem contact op met Bionproducts.
Dank voor reactie.
Grtzz