Nanocoating.nl

Vloeibare Bitumen coating – Productgids

De vele namen en toepassingen van vloeibare bitumen coating

Met het Nederlandse natte weer hebben muren, daken en kelders veel water te weerstaan. Lekkage en vochtige ondergronden zorgen voor veel schade, schimmel en onderhoud. Gelukkig is er een oplossing die u vrij eenvoudig zelf kunt toepassen; Vloeibare bitumen coating.

Benamingen van vloeibare bitumen

Gaat u echter met deze zoekopdracht naar bijvoorbeeld Gamma, Praxis of Karwei dan komt u vaak met lege handen thuis. Dit komt omdat deze coatingsoort vaak met andere benamingen in de schappen ligt. Het is namelijk een verzamelnaam voor alle verfsoorten met bitumineuze bindmiddelen. U vindt vloeibare bitumen onder de volgende namen:

 • Bielzenzwart
 • Zwarte kelderafdichting
 • Dakcoating
 • Vloeibare dakbedekking
 • Keldercoating
 • Undercoating
 • Silolak

Kijk daarom altijd op de verpakking of er iets op staat over bitumineuze bindmiddelen.

Weetje: Bitumen is een een stof die vooral wordt gebruikt als bindmiddel voor bijvoorbeeld wegenasfalt vanwege de sterke waterafstotende en duurzame eigenschappen. Sterker nog, ongeveer 90% van de asfaltwegen in Nederland zijn op basis van bitumen gemaakt. Bij woonkamertemperatuur heeft bitumen de eigenschappen van een vaste stof, maar natuurkundig gezien is het een vloeistof.

Toepassingsmogelijkheden & verkrijgbaarheid

U kunt uitstekend een muur waterdicht maken met bitumen. Ook het optrekkend vocht van een kelder kan worden tegengegaan. Het wordt tevens vaak toegepast als vloeibare dakbedekking. Omdat het echter op zo veel ondergronden hecht kan het ook gebruikt worden voor het afdichten, waterdicht maken of beschermen van kleinere klussen. Bitumen coating kunt u bijvoorbeeld toepassen in een plantenbak of bloembak, de onderkant van uw auto, kleine reparaties en bielzen.

Zoals eerder genoemd is deze veelzijdige verf niet verkrijgbaar in de meeste bouwmarkten. Hieronder een overzicht van een aantal merken die wel beschikbaar zijn:

 • Praxis heeft één bitumen coating van het merk Tenco in het assortiment genaamd Bielzenzwart
 • Karwei en Gamma verkopen een vloeibare dakbedekking op basis van bitumen van het merk Aquaplan (Dak-dicht)
 • Hornbach heeft het breedste assortiment bitumen coatings van alle bouwmarkten. Hornbach verkoopt kleine verpakkingen (vanaf 5l) tot grote verpakkingen (28l) vloeibare bitumen van de merken Bostik en Koda. Ook heeft Hornbach een bitumen primer in het assortiment.

Bitumen coating kopen

Hieronder bespreken we een aantal merken die u online kunt kopen:

muur-waterdicht-bitumen-coating
Bitumen voor muren

Aanbevolen bitumen voor het waterdicht maken van de kelder (+muren!)

Heeft u last van optrekkend grondwater? Of natuurlijke agressieve stoffen in de grond die uw fundering aantasten? Dan kunt u deze Bitumencoating voor Kelderafdichting van het merk OAF tegen de buitenkant van de keldermuur of fundering aanbrengen. Doordat het niet uitmaakt of de ondergrond droog of nat is en het product kant-en-klaar is, wordt deze klus een fluitje van een cent!

Voordelen: Kan direct op een vochtige ondergrond worden aangebracht. De coating wordt door gebruikers geprezen om de gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid (waterdicht is echt waterdicht!)
Nadelen: Deze bitumencoating is niet goedkoop, maar u krijgt wel maar liefst 14 liter waarmee u meestal de gehele klus met één verpakking kunt klaren.
Verbruik: Afdichting tegen niet drukkend water (bodemvocht): 2 lagen – ca 0,5 ltr per m² per laag (circa 1 ltr per m² bij 2 lagen)
Afdichting tegen drukkend water (grondwater): 3 lagen – circa 0,5 ltr per m² per laag (circa 1,5 ltr per m² bij 3 lagen)

vloeibare-dakbedekking-bitumen
Dakcoating Bitumen

Optimale prijs/kwaliteitsverhouding vloeibare dakbedekking

Een alleskunner onder de dakcoatings is deze OAF dakcoating op basis van bitumen. Eenmaal aangebracht gaat deze vloeibare bitumen wel 10 tot 15 jaar mee vanwege de toevoeging van onverwoestbare vezels. Ideaal voor wanneer u niet zit te wachten op regelmatig onderhoud. U brengt simpelweg het kant en klare product aan, laat het drogen en klaar! Alleen bij een sterk verouderd of poreus dak is het aan te raden om ook een primer aan te brengen. Doordat het product verkrijgbaar vanaf 750ml (tot 25 liter) kunt u er zowel lokale reparaties mee uitvoeren als het complete dak renoveren. Tot slot is in een goed gesloten verpakking dit product voor vele jaren houdbaar.

Voordelen: Veelzijdig product! Kan op vele daksoorten worden aangebracht ( bitumineuze daken, zinken goten, gegalvaniseerde staalplaten, gegolfd plaatijzer) en is niet duur!
Nadelen: Kan niet rechtstreeks op natte ondergronden worden aangebracht. Ondergrond moet schoon, droog en vetvrij zijn.
Verbruik: Circa 0,5 liter per m².

tenco-vloeibare-bitumen-coating
Kleinverpakking

De beste vloeibare bitumen voor kleine projecten

Geen muur waterdicht maken met bitumen maar een kleiner project in gedachten? Dan is Bitumen constructielak van het bekende merk Tenco aanbevolen. Deze vloeibare bitumen is reukloos, smaakloos en niet giftig wat het uitermate geschikt maakt voor het waterdicht maken van watertanks, voederbakken, bloempotten en vijvers. Het is net zo vloeibaar als een normale lak en 2 lagen zijn vaak voldoende om een oppervlak waterdicht te maken. Met een blik Bitumen constructielak heeft u altijd een vloeibare bitumen bij de hand voor de meest uiteenlopende waterdichte klussen.

Voordelen: Super vloeibaar en daarmee gemakkelijk verstrijken. Geen giftige stoffen na droging dus zelfs geschikt voor ondergronden die in aanraking komen met water of voedsel.
Nadelen: Niet geschikt voor binnen, vrij sterke oplosmiddelengeur bij aanbrengen
Verbruik: 8-10 m2 per liter

bitumen-auto-spray-motip
Bitumen Spray

Bitumen coating in sprayvorm voor auto, plantenbak en meer

Heeft u een kleine lekkage of scheur te repareren en is een pot bitumen veel te veel? Afdichten, beschermen en repareren kan ook met een voordelige bitumen spray! Door de corrosiewerende eigenschappen worden deze sprays ook vaak ingezet voor het waterdicht maken van auto onderdelen / auto onderstellen. Dus zoekt u een krachtige oplossing voor een zacht prijsje? Dan is bitumen coating in sprayvorm misschien wel de ideale oplossing.

Voordelen: Kleinverpakking, niet duur, spray en klaar.
Nadelen: Bevat giftige stoffen na droging. Daarom niet geschikt voor ondergronden die in aanraking komen met eet- en drinkwaren (ook dierenvoeding). Giftig voor levende organismen in water en daarmee niet geschikt voor vijvers.
Verbruik: 0,5-0,6 m² per 300 ml spuitbus.

Hieronder hebben wij links geplaatst naar een spray van vloeibaar rubber merk Rubson en een spray van de Spray coating specialist Rust Oleum. Beide sprays zijn echte alleskunners.

Voor- en nadelen muur waterdicht maken met bitumen

Kelders en funderingen hebben vaak te maken met drukkend water. Bijvoorbeeld van bodemvocht of stilstaand grondwater. In de grond kunnen ook nog eens natuurlijke stoffen zitten die beton of baksteen beschadigen. Onbehandeld kan dit de fundering en de muur aantasten met alle onplezierige gevolgen van dien. Repareren en beschermen met vloeibaar bitumen coating is een relatief eenvoudige en betaalbare oplossing.

Maar zijn er ook nadelen verbonden aan een muur waterdicht maken op deze manier? Helaas wel.

Het is het beste is namelijk om vloeibaar bitumen aan te brengen op de buitenkant van de muur. Hierdoor kan het vocht van buiten niet in de muur trekken en het gesteente verzadigen. Een waterdichte laag aan de binnenkant voorkomt vochtschade in de kelder (lekkage, schimmel) maar beschermt de muur niet! Helaas is buiten aanbrengen van bitumen ook meteen de kostbaarste optie. Misschien niet qua product, maar wel vanwege de voorbereidende werkzaamheden. Zo moeten alle muren van de kelder vrijgegraven worden aan de buitenzijde zodat de bitumen de hele onderkant van de keldermuur kan bedekken. De bodemsituatie speelt daarbij een belangrijke rol of u deze klus zelf kunt uitvoeren of niet.

Is het toch niet mogelijk of wenselijk om de kelder muur van buiten te behandelen, dan zijn er ook andere mogelijkheden. Bijvoorbeeld het injecteren van waterglas.

bitumen-coating-aanbreng-op-plat-dak

Aanbreng bitumen coating op plat dak

In 5 stappen de muur waterdicht maken met bitumen:

 1. Graaf de muur uit
 2. Maak de muur goed schoon, droog en vetvrij.
 3. Repareer eventuele grote beschadigingen en scheuren. Breng op poreuze muren een primer aan.
 4. Breng de vloeibare bitumen coating aan met een blokkwast, roller of spray. Laat de laag drogen en herhaal.
 5. Breng de grond weer terug tegen de wand

Vloeibare dakbedekking aanbrengen

Voor het dak kunt u in principe hetzelfde stappenplan aanhouden. Voor het repareren van scheuren gebruikt u in dat geval een dakkit of geotex.


Bitumen coating laten aanbrengen

Of het nou gaat om dakbedekking (dit blijft de grootste afnemer van bitumen coating) of om het uitgraven en waterdicht maken van een kelder muur; als u de klus liever uitbesteedt, plaats eenvoudig en gratis uw klus door op onderstaande knop te klikken.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

16 antwoorden
 1. Chris zegt:

  Goedendag,
  Ik heb een probleem met mijn bitumen golfplaten die op de carport liggen. Deze platen lekken druppels teer wat op de auto’s valt. Vreselijk om dit eraf te krijgen. Is er een middel om de platen aan de binnenkant te spuiten of te verven?

  In afwachting van je reactie,

  Chris

  Beantwoorden
 2. Klaas zegt:

  Beste verflaag.nl
  De onderste laag van ons appartementengebouw is voorzien van balkons met een opstaande voorzijde. Hierop is bitumen gespoten.
  Deze laag laat nu los met als gevolg lekkage in de daaronder gelegen parkeergarage.
  Zit hier een product bij, dat geschikt is om de naad tussen vloer en opstaande kant voldoende af te dichten om deze lekkage te verhelpen.
  Bij voorbaat dank voor een reactie en met een vriendelijke groet
  Namens VvE De Monarchvlinder
  Klaas

  Beantwoorden
 3. Vincent Rondwijk zegt:

  Bedankt voor het delen van deze extra informatie over bitumen coating. Ik ga het gelijk even doorsturen naar mijn man. Deze wil ons dak gaan renoveren omdat we last hebben van lekkages bij hevige regenbuien.

  Beantwoorden
 4. Johan zegt:

  Goedemiddag,

  Ik ben blombakken aan het maken van betonnen stapelblokken.
  Nu las ik dat je de binnenkant van de stapelblokken moet behandelen met een bitumen coating.

  Wat voor coating zou u mij adviseren hoe breng ik dat aan?

  Alvast bedankt voor uwe reactie.

  Johan.

  Beantwoorden
 5. Marie zegt:

  Goed om te weten welke soorten dakcoatings er op de markt te verkrijgen zijn. We willen het dak van onze schuur eerst laten renoveren, omdat deze erg verouderd is en we geen last willen hebben van lekkage in de toekomst. Ik ga de opties met elkaar vergelijken!

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Marie,

   Fijn dat ons artikel over bitumen dak coating je geholpen heeft. Succes met de verfklus!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 6. Sven zegt:

  Bitumenverf.
  Deze wordt nagenoeg altijd toegepast onder de grond tot net boven de grond. Ik ga mijn oude muur met mortel bezetten.Kan men hem ook hoger ‘inverven’ en daarna een andere verf op zetten. Hoe zou u de oude muur 5Ocm breed (oude boerderij), mortelbezetting en verf.. ed.. uitvoeren?

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Sven,

   Jouw vraag is meer bouwkundig van aard en kunnen wij helaas niet beantwoorden. Wij adviseren je advies in te winnen bij een lokale coating/verfspecialist die de muur en de situatie kan beoordelen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
    • Marieke - Verflaag.nl zegt:

     Beste Sven,

     Verflaag.nl is geen webshop en wij verkopen zelf geen coating/verf. Wij informeren enkel in het algemeen over producten die te koop zijn in webwinkels en bouwmarkten. Voor advies op maat adviseren wij daarom altijd rechtstreeks contact op te nemen met de leverancier of fabrikant van het product.

     Met vriendelijke groet,

     Marieke – Verflaag.nl

     Beantwoorden
 7. Gert zegt:

  Ik heb een bitumen dak van ongeveer 10m2. Het is al 15 jaar oud en wil het gaan behandelen met een liquid rubber of bitumen vloeistof. Het dak is waterdicht. Welke vloeistof kan ik het beste gebruiken?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Gert,

   Beide opties zijn in principe goed. In dit geval zouden wij een bitumen dakcoating gebruiken zoals deze van OAF. Dit is een half-vloeibare, soepele bitumen coating verstevigd met onverwoestbare vezels. Bitumen Dakcoating wordt toegepast voor bescherming, reparatie, onderhoud en levensduurverlenging van verouderde bitumineuze daken. Daarnaast is deze coating goedkoper dan vloeibaar rubber en heb je er minder van nodig.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 8. mooibroek zegt:

  ik heb een slecht dak 25 jaar oude bitumen dak ,kan ik bitumen dak coating gebruiken voor mijn dak 40 vierkante meter en wat mij dat ,ik smeer hetzelf wel op.

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Goedemorgen,

   Bitumen dak coating is inderdaad geschikt voor het coaten van een bitumen dak. Echter, een slecht dak moet wel eerst gerepareerd en schoongemaakt worden voor de coating kan worden aangebracht. Afhankelijk van de staat van uw dak kan het raadzaam zijn om hier een professional voor in te schakelen.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *