Nanocoating.nl

Antireflectiecoating en folie

Met antireflectiecoating kun je hinderlijke lichtreflecties en spiegelingen tegengaan. Hoe dit precies werkt? Je leest het in dit artikel!

Verminder reflectie en spiegeling met antireflectiecoating

Iedere dag komen we wel in aanraking met iets van glas. Van de beeldschermen en touchscreens die we dagelijks gebruiken tot de ramen van onze auto’s, huizen en kantoorgebouwen. We kijken de hele dag naar glas of door glas. En voor degenen die een bril dragen is glas letterlijk het raamwerk waardoor we de wereld zien. Iedereen kent hierdoor de ergernis van reflecties en hinderlijke spiegelingen. Gelukkig is ook hier een coating voor!

Ontspiegelen versus anti reflectie; wat is het verschil?

Ontspiegelen en antireflectie zijn twee termen die vaak gebruikt worden voor hetzelfde. Toch is er wel degelijk verschil! Het resulteert in hetzelfde (namelijk verminderde reflectie), maar de techniek is net even anders. Ontspiegeling zorgt voor diffusie van licht, terwijl antireflectie zorgt voor een optisch filter die het verschil in brekingsindex tussen lucht en het glas vermindert.

Antireflectiecoating-op-kantoor-glazen

Antireflectie folie of antireflectiecoating kan een uitkomst bieden voor spiegeling van kantoorramen

1. Ontspiegelingsfolie, spray en coating

Ontspiegelingsfolie, ontspiegelingspray en coating breken gereflecteerd licht af door het glazen oppervlak te herstructureren. Dit betekent dat in plaats van rechtstreeks licht te reflecteren (zoals bijvoorbeeld een spiegel doet), het licht onder verschillende hoeken wordt verspreid. Dit maakt de reflectie wazig en minder zichtbaar. Hierdoor vermindert het optisch de spiegeling van het licht en kun je beter rechtstreeks naar het glas kijken. Ontspiegelingsfolie wordt daarom vaak toegepast om de reflectie van externe lichtbronnen zoals zonlicht, koplampen of reguliere lampen tegen te gaan. Bijvoorbeeld bij telefoonschermen, e-readers en computerschermen. Een ontspiegelingsfolie kan er tevens voor zorgen dat tuinbouwglas minder last heeft van spiegelingen.

2. Antireflectiecoating

Deze coating (ook wel AR coating genoemd) bestaat vaak uit meerdere transparante dunne lagen met een verschillende brekingsindex. Hoe hoger de brekingsindex van het materiaal waaruit het glas bestaat, hoe meer het licht erop weerkaatst. De laagdiktes worden daarom zo op elkaar afgesteld dat de invalshoek van het licht op een bepaalde manier gemanipuleerd of gebroken wordt. Omdat iedere laag een andere golflengte beïnvloedt, wordt de reflectie steeds meer geneutraliseerd bij iedere nieuwe laag. Sommige hoogwaardige AR-coatings hebben maar liefst zeven lagen. Afhankelijk van de gebruikte antireflectie formule hebben de meeste glazen met een antireflectiecoating een heel zwakke kleur groen, goud of blauw. In tegenstelling tot ontspiegelingsfolies zorgt antireflectiecoating voor zowel interne als externe lichtbronnen. Om deze reden wordt de coating veel toegepast op ramen, zonnepanelen en brillenglazen.

Een ander belangrijk verschil tussen beide opties is dat je ontspiegelingsfolie en spray zelf kunt aanbrengen. Antireflectiecoating kan echter alleen door de fabrikant van het glas worden aangebracht.


Ontspiegelende folie en antireflectiecoating kopen

Ontspiegelende spray, oftewel antireflectiespray, is te gebruiken om overstraling en schitteringen te verminderen bij het fotograferen of filmen van auto’s, zilverwerk of glazen voorwerpen; met een zachte, schone doek te verwijderen. Ontspiegelende folie vereenvoudigt het werken met scherm en tablet, wanneer er sterke zoninval is.

Kenro-Anti-Reflectie-Spray-Full-Mat
Antireflectiespray
matt
Kenro-Anti-Reflectie-Spray-Mat-voor-Witte-Ondergrond
Antireflectiespray
voor witte ondergrond
Kenro-Anti-Reflectie-Spray-Mat-voor-Zwarte-Ondergrond
Antireflectiespray
voor zwarte ondergrond
3M-Anti-Reflectie-Filter-voor-24-inch-breedbeeld-16-9
Anti-Reflectie Folie
voor 24 inch
3M-anti-reflectie-filter-voor-iPad-Air
Antireflectie Filter
voor iPad Air

Direct Antireflectiecoating of spray kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

De voordelen van antireflectiecoating voor brilglazen en lenzen

Onbehandelde brilglazen en lenzen laten niet 100% van het licht door. Ze weerkaatsen ongeveer 8% van het invallende licht. Eenmaal behandeld met antireflectiecoating weerkaatst er nog maar 0,5% van het invallende licht. Dit zorgt voor de volgende voordelen:

 • Scherper zicht
 • Minder verblinding van koplampen of fel licht onderweg in de auto
 • Minder vermoeidheid van de ogen bij langdurig computerwerk
 • Bij brildragers zorgt het andersom ook voor minder reflectie, de ogen en gezichtsuitdrukkingen van de brildrager zijn beter zichtbaar
 • Aanvullende opties zoals een blauw licht filter zijn mogelijk

Antireflectiecoating aanbrengen

Antireflectie coating kan op drie verschillende manieren op brilglazen of lenzen worden aangebracht: via spuiten, vacuüm depositie of direct verwerkt in de formule van het glas. Geen van deze methoden is geschikt voor thuisapplicatie. De antireflectie sprays die je ziet op de consumentenmarkt kunnen niet worden vergeleken met de microscopisch nauwkeurige coating die zorgt voor een langdurige antireflectie werking op brillen en lenzen. Deze sprays zijn voornamelijk geschikt voor fotografen die werken met sterk reflecterende oppervlakken. Antireflectiecoating wordt vaak toegepast op:

 • Brillenglazen, lenzen, objectieven;
 • Medische materialen en instrumenten in laboratoria;
 • Beeldschermen, laptop’s, televisies, tablets en e-readers
 • Zonnepanelen, tuinbouwglas, glazen en vitrines

Kwetsbaarheid van antireflectiecoating

Antireflectiecoatings zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Bij hoge temperaturen kan de coatingslaag stuk gaan. De maximale temperatuur die de meeste coatings op glazen of brilglazen kunnen verdragen is zo’n 80 graden Celsius. Ook bij erg lage temperaturen kan de coating beschadigen.

Pas verder op met agressieve schoonmaakmiddelen en heet water. Gebruik geen schoonmaakmiddel met citroen en geen oplosmiddelen zoals alcohol of aceton. Een lens of glas met antireflectiecoating is het best schoon te maken met koud of lauw water en zachte zeep, en een zacht doekje dat niet pluist.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over coatingproducten?

Heb je een vraag over antireflectie coating, folie of spray? Laat het ons weten!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
23 antwoorden
 1. Joffrey zegt:

  Hallo,
  Ik heb een televisie hangen achter mijn raam zodat ik buiten tv kan kijken. Het spijtige is dat ik mezelf en de achtergrond volledig in beeld van het raam krijg waar de televisie is achter gemonteerd en daardoor het beeld niet duidelijk kan zien. Zijn hier oplossingen voor?
  Mvg Joffrey

  Beantwoorden
 2. Robelinc zegt:

  De zijruiten van mijn integraalcamper spiegelen aan de binnenzijde zodanig dat bij bepaalde lichtinval(door voorruit)het nauwelijks mogelijk is iets in de buitenspiegels te zien. Zou antireflectie folie aan de binnenzijde hiertegen helpen??

  Beantwoorden
 3. Ton Verdoes zegt:

  Goedemorgen,
  Wij hebben een glazen achterwand op ons keukenblok laten plaatsen. Helaas spiegeld deze heel erg. Is hier een oplossing voor.
  Groeten,
  Ton

  Beantwoorden
 4. O.C. zegt:

  Goedemorgen,
  Ik begrijp dat brillenglazen niet achteraf ontspiegeld kunnen worden, maar dat er dus nog wel een spray op gespoten kan worden voor minder reflectie. Kunnen jullie dit doen? En wat zijn dan de kosten?
  Groet,
  O.C.

  Beantwoorden
 5. Ellen zegt:

  Goedemiddag,

  Ik heb een vraag, ik wil graag mijn laptop kunnen gebruiken in de zon. Ik zie dan alleen niks. Is ontspiegelingsfolie hiervoor geschikt?

  Mvg,
  Ellen

  Beantwoorden
 6. R Post zegt:

  Hallo,

  Gezien de reacties op dit artikel en de bijbehorende antwoorden is het blijkbaar niet mogelijk om zelf acrylaat plaat te behandelen met anti reflectie coating, maar moet dit fabrieksmatig gedaan worden. Mijn vraag is of er leveranciers/fabrikanten zijn die dit in plaatvorm kunnen leveren? Er zijn talloze acrylaat leveranciers te vinden maar niet die platen met anti reflectie kunnen leveren met behoud van transmissie.

  Groet

  Beantwoorden
 7. Ronnie Eijck zegt:

  Goedemorgen,

  Ik heb een spatscherm van polycarbonaat in een auto gemaakt tussen de voor en achter zitrij. Een zogenoemd ‘ corona scherm ‘. Het probleem is nu dat het flink spiegeld wat voor de berijder heel vervelend is. Is er een manier om dit scherm te ontspiegelen, zonder het zicht naar achter te belemmeren ?

  Ronnie

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Ronnie,

   Helaas zijn er naar ons weten geen antireflectiecoatings die je zelf kunt aanbrengen om glas/plastic mat en toch transparant te maken. Fabrieksmatig is uiteraard wel e.e.a. mogelijk, maar dit gaat dan om grotere oplages.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste Jaap,

   Ik snap je vraag en het zou erg handig zijn als dit bestond! Ontspiegelingsfolie wordt echter met name toegepast op computer-, tablet- en telefoonschermen en zijn ook in deze standaard formaten beschikbaar. Daarnaast werken ze het best wanneer de achtergrond verlicht is (zoals bij een beeldscherm). Wanneer je mat glas wenst waar nog goed doorheen gekeken kan worden is folie (zover wij weten) niet een geschikte optie. Het glas zal fabrieksmatig ontspiegeld moeten worden.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 8. Han Bijl zegt:

  Beste verflaag.no,
  Wij hebben laatst een grote wandklok gekocht maar de glasplaat die ervoor zit, spiegelt enorm waardoor de tijd lastig af te lezen is. Heeft u daar een oplossing voor?
  Met vriendelijke groet, Han

  Beantwoorden
  • Gatske zegt:

   Beste Han,

   Wat vervelend dat het lastig is om de tijd van de nieuwe klok af te lezen. Helaas is er naar ons weten geen coating die je zelf kunt aanbrengen om de spiegeling op het glas tegen te gaan. Wel kun je ervoor kiezen om een ontspiegelingsfolie op de glasplaat te plakken. Hoe je dit precies moet doen kun je lezen in de gebruiksaanwijzing van het product, wij hebben hier helaas geen informatie over.

   Succes!

   Met vriendelijke groet,

   Gatske – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 9. Sander Koot zegt:

  Goedemorgen,

  Momenteel ben ik mij aan het verdiepen in Antireflectie coating voor op zonnepanelen. Omliggende woningen hebben zonnepanelen en reflecteren het zonlicht bij mij naar binnen. Wat voor coating zou gebruikt kunnen worden om dit tegen te gaan? En is dit iets wat eenmalig toegepast kan worden of moet dit om de zoveel jaar weer worden gedaan?
  Ik hoor het graag

  Met vriendelijke groet,
  Sander

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Sander,

   Wat vervelend dat je last hebt van reflecterende zonnepanelen. Helaas is er op dit moment nog geen antireflectiecoating op de markt die achteraf kan worden aangebracht op zonnepanelen. Er zijn wel antireflectiecoatings voor zonnepanelen maar deze worden fabrieksmatig aangebracht tijdens het productieproces van de panelen. Er zijn wel ontwikkelingen op het gebied van achteraf aanbrengen van antireflectie coating op zonnepanelen, maar op dit moment is er (naar ons weten) nog geen specialist die dit uitvoert.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 10. Kasper zegt:

  Beste verflaag redactie,

  Ik ben me een beetje aan het verdiepen in het onderwerp ontspiegeling omdat ik een grote tv (139CM diagonaal) heb die een vrij spiegelend is nog overdag. ik dacht dit vrij eenvoudig op te lossen met een folie maar na een sample te hebben aangevraagd ergens bleek dit toch niet helemaal zoals gewenst. Het is er erg lastig goed op te krijgen. Is een spray dan beter? Of kan ik dit laten doen? Wat zou in dit geval volgens jullie de beste oplossing zijn? Liefst ook niet te duur. Bij voorbaat dank!!

  Vriendelijke groeten,
  Kasper Heddes

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Kasper,

   Helaas is dit met een spray niet op te lossen. Antireflectie / ontspiegelingscoatings worden alleen fabrieksmatig aangebracht tijdens het productieproces van een object. Losse producten worden (naar ons weten) helaas niet gecoat.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 11. F.den Nijs zegt:

  Geachte Heer/Mevrouw.
  Ik bezit een Cameralens van Leitz, echter is het achterste lensdeel ligt aangetast.
  Is het mogelijk deze aanslag te verwijderen en daarna opnieuw te coaten.?
  Het lensje is ca. 30 MM
  Graag uw antwoord.
  Groeten Frans.den Nijs

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Frans,

   Helaas is het niet mogelijk om het glas van een cameralens zelf opnieuw te coaten. Dit soort lenzen worden machinaal gecoat in meerdere lagen met iedere laagdikte zo op elkaar afgesteld dat de invalshoek van het licht op een bepaalde manier gemanipuleerd of gebroken wordt. Dit kan alleen een fabrikant.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
  • Henk zegt:

   U schrijft “achterste lens aangetast” . Vaak/mogelijk is dit een schimmel. Door de lens te demonteren kunt u deze schoonmaken (op goede wijze) Ik denk dat er op YouTube wel filmpjes over zijn te vinden. Mvg Henk

   Beantwoorden
 12. Herbert Verweij zegt:

  Goededag,
  Ik heb een foto op plexiglas alleen dat spiegelt enorm.
  Wat is de beste (liefst goedkoopste manier) om dit te ontspiegelen?

  Gr

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Herbert,

   Bedankt voor uw vraag over het ontspiegelen van plexiglas. Dit kunt u gemakkelijk met de 2 componenten Perma Coat doen van Chemona Nanocoat technologies.
   Helaas is deze coating wel aan de prijzige kant en zou dit voor uw foto wel duur uitkomen. Wellicht dat een ontspiegelingsfolie een betere oplossing is voor uw project.
   De prijzen hiervoor verschillen per afmeting en per aanbieder en starten vanaf ongeveer €5,-.

   Met vriendelijke groet,

   Sofia – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *