Nanocoating.nl

Antifouling Verwijderen (Antifouling Remover)

Antifouling verwijderen van een schip of boot

Elke boot en elk schip heeft een laag antifouling nodig.

Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen.

Als de boot direct wordt schoongemaakt nadat deze uit het water komt, dan is de kans op aangroei veel kleiner. Een groen onderwaterschip ziet er uiteraard niet mooi uit, maar heeft ook echt grote nadelen. De weerstand in het water gaat omhoog en zorgt ervoor dat de boot aan snelheid verliest en meer brandstof gaat verbruiken.

Verder kan de aangroei voor blijvende schade zorgen aan het onderwaterschip. Het is daarom wel duidelijk waarom antifouling nodig is. Het aanbrengen van een laag antifouling is veel gemakkelijker dan het verwijderen van de oude laag.

Antifouling en onderwaterverf eenvoudig verwijderen

De makkelijkste manier? Laat iemand anders de antifouling verwijderen!

De reden?

Veel doe-het-zelvers hebben niet de vaardigheid in het gebruik van straalapparatuur of schuurschijven en kunnen tijdens het leerproces veel schade aan een polyester romp toebrengen. Toch is het wel mogelijk. De beste methode (en de veiligste voor de boot) om de antifouling te verwijderen met een (milieuvriendelijke) verfafbijt zoals bijvoorbeeld International antifouling Interstrip AF.

Zorg ervoor dat u voor het verwijderen van antifouling op polyester een afbijt gebruikt die geschikt is voor gebruik op polyester, zoals Interstrip AF. Deze coating tast de gelcoat niet aan en kan ook gebruikt worden op hout en stalen oppervlakken.

Zachte antifouling verwijderen van polyester boot

Bij een zachte (zelfslijpende, polijstende) antifouling zorgt het varen vanzelf voor het verwijderen van de coating. Dit is ook zo bij een polyester boot. Je kunt ook een hogedrukspuit gebruiken om de antifouling te verwijderen. Dit kan het best direct nadat de boot uit het water is gekomen. Wanneer de boot of schip nog nat is, dan is de laag antifouling met een hogedrukspuit of schuurspons makkelijker te verwijderen.

Daartegenover kunt u een harde antifouling alleen verwijderen door de laag eraf te slijpen/ stralen. Een bestaande laag antifouling verwijderen kan een tijdrovende klus zijn. Daarom kunt u deze klus natuurlijk ook uitbesteden.verflaag verwijderen van schip

Verwijderen harde antifouling – opties

Een harde antifouling laag verwijderen kan een flinke klus zijn. Slijpen, stralen en afsteken met een plamuurmes zijn eventuele opties. Een antifouling remover kan hiermee helpen. Op de volgende manier verwijdert u een antifouling laag met een remover:

 1. Veilig werken: Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is en draag persoonlijke veiligheidsmiddelen. Een veiligheids- of stofbril, nitriel rubberen handschoenen, een overall (in ieder geval de huid bedekken) en een volgelaatsmasker met luchttoevoer (als u werkt op grotere oppervlakken of in kleine ruimtes).
 2. Voorbehandeling: Verwijder de loszittende oude antifouling met een hoge drukspuit. Laat het product niet in de afvoer- of waterleiding lopen. Voer het afval en lege verpakkingen volgens de lokale milieuverordening af. Plak het oppervlak om de beschadigingen heen af.
 3. Antifouling remover aanbrengen: Breng de antifouling remover (bijvoorbeeld Interstrip AF) royaal aan met een brede kwast. Aanbrengen volgens de richtlijnen zoals vermeldt op het productlabel. Laat het product inwerken. De inwerktijd hangt af van de omgevingstemperatuur en de hoeveelheid oude antifouling. 
 4. Antifouling verwijderen: Verwijder de antifouling met een botte krabber. Bepaalde removers kunnen meerdere lagen in één keer verwijderen. Bij hele dikke lagen antifouling, zijn meerdere behandelingen nodig. Voer de resten af volgens de lokale milieuverordeningen. 
 5. Nieuwe antifouling aanbrengen: Breng de nieuwe laag aan na het reinigen, schuren en gronden van de romp. 

Met antifouling remover zelf (harde) antifouling verwijderen

Een harde laag antifouling verwijderen kan dus een flinke klus zijn. Slijpen, stralen, afsteken met plamuurmes zijn uw opties. Er is ook speciale antifouling remover op de markt. Bijvoorbeeld van Epifanes, International, Jotun of Starbrite. De bestaande lagen worden door antifouling remover week en laten los, zodat zij eenvoudig met een krabber op schraper verwijderd kunnen worden.

Antifouling Remover is geschikt voor toepassing op polyester, hout, staal en aluminium. Het is niet geschikt voor toepassing op zachte kunststoffen. Bij twijfel dient altijd eerst getest te worden.

Deze klus uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

antifouling-remover
Starbrite antifouling remover

Aanbevolen: starbrite antifouling remover

De Starbrite Antifouling Remover Star Coat is een afbijtmiddel dat veilig en pH-neutraal is. De Remover is ideaal voor het eenvoudig verwijderen van oude lagen antifouling. Het product bevat geen zuren, logen, gevaarlijke stoffen, paraffine of conserveringsmiddelen. Beschadigt of verwijderd de primer en gelcoat niet. Voor het eenvoudig en voordelig verwijderen van oude lagen antifouling.

Geschikt voor: alle 1-component antifouling verfsystemen.
Bootsoort: Veilig voor gebruik op polyester, metalen en houten boten

Hoe gebruikt u antifouling remover van bijvoorbeeld Starbrite?

Tips vooraf:

 • veroorzaakt viezigheid, dus dek de omgeving goed af;
 • dek de grond af met een zeil of plastic;
 • draag geschikte beschermkleding, rubberen handschoenen en een veiligheidsbril;
 • niet eten, drinken, of roken tijdens gebruik;
 • reiniging: reinig gereedschap met (warm) water.

Gebruiksaanwijzing:

 1. blik goed doorroeren;
 2. eerst de pasta met een kwast of verfroller met natuurlijke haren opbrengen;
 3. gedurende minimaal 20 minuten laten inweken.(afhankelijk van de soort verf en de laagdikte moet de antifouling remover 30 minuten tot 4 uur inwerken.);
 4. daarna met een verfkrabber of plamuurmes de oude verflaag verwijderen;
 5. bij langdurig inweken kunnen na enkele uren diverse verflagen ineens worden verwijderd;
 6. na het afbijten afval afvoeren volgens de lokaal geldende richtlijnen.

Direct antifouling remover kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Krabber en schrapers om antifouling te verwijderengp schraperm

Moet u veel antifouling verwijderen? Goed gereedschap is het halve werk! Er zijn verschillende verfkrabbers en -schrapers op de markt. Onder andere de Gelplane ProScraper. Dit is een verfschraper met een aansluiting voor een stofzuiger. Speciaal voor het verwijderen van hardnekkige antifouling, bootlak, primers en epoxyverf van uw boot.

Door het aansluiten van een stofzuiger voorkomt u dat vlokken en deeltjes verf ronddwarrelen. Deze vlokken en deeltjes kunnen schadelijk zijn. Het gebruik van een mondkapje wordt overbodig en u hoeft de verfresten niet achteraf op te ruimen. De Gelplane ProScraper is gemaakt van lichtgewicht en hittebestendig nylon.

Hij kan daardoor ook gebruikt worden in combinatie met een heteluchtpistool. De efficiëntie van het afkrabben wordt daarmee verder verhoogd.De Gelplane ProScraper vermindert de benodigde inspanning en verhoogt de snelheid bij het onderhoud van uw onderwaterschip. Bovendien nemen milieu- en gezondheidsrisico’s door de schadelijks substanties van antifouling en verf af.

Antifouling schuren

Na een aantal jaren wordt de antifouling van bijvoorbeeld je polyester boot vaak te dik en daardoor zwak. De kans is groot dat de laag gaat afbrokkelen. Het is verstandig om de gehele laag te verwijderen, voordat er een nieuwe laag aangebracht kan worden. Na het verwijderen van de laag, wordt het kale oppervlak glad geschuurd en ontvet. Als er teveel lagen over elkaar zijn gezet, dan is het tijd om alle verf te verwijderen en je polyester boot net zo lang te schuren tot er weer glanzend metaal te zien is. Breng vervolgens een primer aan en zet de kiel daarna weer in de antifouling.

Is het niet duidelijk wat voor antifouling er al op het onderwaterschip zit? Gebruik dan een zogeheten ‘tie-coat primer’, zoals Hempadur van Hempel of Primocon van International. Die functioneert als een barrière tussen de oude en de nieuwe laag.

Als de verf overeenkomt met de bestaande laag, kan er gewoon over de oude antifouling heen worden geschilderd. Als de oude laag nog goed is, hoeft die niet te worden verwijderd.

Bij zachte coating is er geen antifouling remover nodig

Bij een zachte (zelfslijpende, polijstende) antifouling zorgt het varen vanzelf voor het verwijderen van de antifouling. Dit is ook zo bij een polyester boot. Daarnaast kunt u een hogedrukspuit gebruiken om de antifouling te verwijderen. Doe dit het liefst vlak nadat de boot uit het water is gekomen. Als de boot of het schip nog nat is, dan is de laag antifouling met een hogedrukspuit of schuurspons namelijk makkelijker te verwijderen.

Antifouling verwijderen met thinnerInternational Thinner No.7

Een thinner is geschikt voor het verdunnen van antifoulings, onderwaterverven en andere speciale verven. Indien een thinner wordt gebruikt als oppervlakreiniger, dan moet de doek regelmatig vervangen worden om verplaatsing van de residuen te voorkomen.

Tips: 

 • laat het product niet in afvoer­ of waterleiding lopen;
 • afval en lege verpakkingen volgens de lokale milieu verordening afvoeren;
 • het is beter verfrestanten voor het afvoeren uit te laten harden;
 • overtollige thinner mag niet bij het normale huisvuil weggegooid worden;
 • alle overtollige materialen en lege containers dienen te worden vernietigd in overeenstemming met de daarop van toepassing zijnde regionale bepalingen/wetgeving.

Er zijn verschillende soorten thinners. Onder andere van International (Thinner No.3, Thinner No.7, Thinner No.9, Thinner No.1), Jotun (Thinner 17), Sigma Thinner, Lalizas Antifouling Thinner.

Uitbesteden antifouling verwijderen

Een antifouling coating verwijderen gebeurt bij een zachte coating en bij een polyester boot automatisch. Daarnaast kan de coating met een hogedrukspuit worden verwijderd. Als de boot nat is, kan de laag met een hogedrukspuit of schuurspons gemakkelijk verwijderd worden. Bij een harde antifouling door slijpen of stralen de coating verwijderd worden. Antifouling verwijderen kost veel tijd. Daarom kunt u de klus ook door een specialist laten doen.

Het schuren en afhalen van de oude coatinglaag plus het ontvetten en schoonmaken van het onderwaterschip kan een tijdrovende aangelegenheid zijn. Als u dit liever wilt uitbesteden, kunt u rekenen op een uurtarief van ongeveer €60,-. Vaak is dit in combinatie met het aanbrengen van een nieuwe laag antifouling. Hiervan is het voordeel uiteraard tijdswinst, maar ook deskundig advies over de beste coating en onderhoud voor uw boot.

Laat uw boot behandelen door een vakspecialist

Liever uitbesteden? Vind een professionele vakman en vergelijk offertes!

2 antwoorden
 1. H cramer zegt:

  Beste Verflaag.nl, ik heb een polyester boot met een dikke anti fouling. wat heb ik nodig om dit helemaal te verwijderen? antifouling verwijderen kost nogal wat dus ik wil het gelijk goed doen. ik hoor graag. groet, H. cramer (Hoofddorp)

  Beantwoorden
  • Marieke - Verflaag.nl zegt:

   Beste H,

   Bij antifouling verwijderen van een polyester boot heb je in principe 3 opties: 1 de hogedrukspuit (zachte antifouling), 2 de antifouling eraf schuren of slijpen of 3 een antifouling afbijt aanbrengen. Voor een polyester boot kunnen wij hiervoor de International Interstrip AF aanraden.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *