Nanocoating.nl

Allgrund Primer – Productgids

Allgrund primer: wat is het, waar gebruik je het voor en welke is de beste? We vertellen het je allemaal in dit artikel!

Allgrund primer; universele grondverf voor ieder verfproject

Bijna geen schilder werkt zonder Allgrund primer. Het woord allgrund staat voor alle ondergronden en daar ligt precies de kracht van deze primer. Het is geschikt om toe te passen op vele soorten ondergronden: van metaal tot kunststof en van steen tot hout.

Allgrund primer kopen kan helaas niet bij een Gamma, Praxis, karwei of andere bouwmarkt. Online is het middel echter goed verkrijgbaar. Südwest allgrund primer is het meest bekende merk, maar ook Sigma en andere verfmerken hebben een allgrund in het assortiment.

De beste Allgrund primer

Sudwest All-Grund komt meerdere malen als beste uit de test volgens vele schilders en consumenten. De naam is praktisch een legende en de eigenschappen zijn zonder meer uniek. Vele merken hebben geprobeerd deze primer na te maken, alleen is dit nooit helemaal gelukt. In de ervaring van schilders is en blijft Südwest allgrund grondverf een klasse apart. Uniek aan deze primer is dat deze zeer sneldrogend is, roestwerend en hittebestendig tot ca. 100 graden celsius!

Na droging is de sudwest all-grund hechtprimer overschilderbaar met alle typen lakken, dus zowel één-component als twee-componenten watergedragen en synthetische lakken.

2 verschillende varianten Allgrund:

Sudwest-All-Grund-Alkyd-Wit-375-ml
Hechtprimer Alkyd

Sudwest allgrund primer op alkydbasis

Het origineel dat al 35 jaar een begrip is in de schilderswereld: Sudwest All grund op terpentinebasis. Sudwest allgrund is een oplosmiddelhoudende universele roestwerende primer. De grondverf droogt extreem hard op en geeft de ultieme basis aan vele schilderklussen. De voordelen op een rij:

 • Zeer snelle droging
 • Goede universele aanhechting
 • Universeel overschilderbaar
 • Roestwerend
 • Goed schuurbaar
 • Mooie vloeiing en goede dekking
 • Hittebestendig tot 100°C

Het verbruik is ca. 9 m2/liter afhankelijk van de ondergrond en applicatiemethode. Verkrijgbaar in zes kleuren: Wit (RAL9110), Zwart (RAL9105), Grijs (RAL7001), Resedagroen (RAL6011) en Roodbruin (RAL8306).

Sudwest-All-Grund-Acryl-Wit-375-ml
Hechtprimer Acryl

Sudwest allgrund primer op waterbasis (acryl)

Deze grondverf is het kleine broertje van de originele versie. Het heeft veel van dezelfde eigenschappen maar deze primer is op waterbasis in plaats van oplosmiddelhoudend alkyd. Hiermee mogen professionele schilders binnen schilderen (dit mag officieel niet meer met alkyd). Een ander voordeel is dat deze primer iets minder hard opdroogt. Hierdoor is het erg geschikt voor hout dat werkt (bijvoorbeeld kozijnen binnen).

Na droging is deze hechtprimer overschilderbaar met alle typen lakken, dus zowel één-component als twee-componenten watergedragen en synthetische lakken. Let wel op: wanneer er hechtprimer nodig is voor industriële coatings dan is het raadzaam om een 2-componenten coating te kiezen als basis.

Verkrijgbaar in zes kleuren: Wit (RAL9110), Zwart (RAL9105), Grijs (RAL7001), Resedagroen (RAL6011) en Roodbruin (RAL8306).

Südwest allgrund in vergelijking met andere hechtprimers

De prijzen van verschillende allgrund grondverfmerken liggen relatief dicht bij elkaar. Door de veelzijdigheid, is het een relatief dure hechtprimer. Dus waarin verschilt een sudwest allgrund nu met andere merken? Wij zochten het uit.

Het belangrijkste verschil is de gebruikssnelheid en het gemak van aanbrengen. De ervaring van schilders is dat Sudwest allgrund het snelst droogt van alle andere merken (Sigma Allgrund, Sikkens Multiprimer, CWS allgrund, Caparol allgrund etc.)  Dit product is al na 15 tot 30 minuten al stofdroog, terwijl het Sigma product pas na 1 uur dezelfde droogte heeft bereikt.

Daarnaast is het een één pot systeem. Bij veel andere merken moet er nog een tussenlaag worden aangebracht voordat je de lak kunt aanbrengen.

Zijn er ook nadelen? Helaas wel. Zo is Allgrund van sudwest kei en kei hard. Een voordeel in bijna alle gevallen, behalve wanneer je met werkend hout te maken hebt. Bij uitzet en krimp kunnen er scheurtjes ontstaan. Daarnaast is het voor sommigen een nadeel dat je het product niet kunt kopen in reguliere bouwmarkten als Gamma, Praxis, Karwei of Hornbach.

Zo breng je allgrund aan

De primer breng je eenvoudig aan zoals iedere verf  in één of twee lagen aan met een kwast of roller. Let er hierbij op dat de ondergrond voor het aanbrengen goed schoon is gemaakt. Verdunnen is niet nodig. Hoewel het voor een betere verdeling zorgt, hecht de primer ook een stuk minder na verdunnen. Wil je toch verdunnen dan kan je uit dezelfde lijn een Südwest Universeel Verdunner V33 gebruiken.

Een aantal tips:

 • Houd rekening met de kleur van de laatste laag verf. Zwarte verf? Dan zwarte allgrund. Witte verf? Dan witte allgrund etc.
 • Gebruik voor verzinkt metaal geen alkyd allgrund maar acryl
 • Wanneer er meerdere lagen moeten worden aangebracht, moet er tussen de lagen licht geschuurd worden.
 • Hoe droger de ondergrond, hoe beter de verf kan indringen, hoe beter de volgende verflagen bescherming bieden en hoe duurzamer het verfresultaat.

Je kunt ook dit korte filmpje (2 minuten) bekijken voor extra aanbrengtips!

Allgrund spray

Er bestaat ook zogenoemde allgrund spray. Deze spray is bedoeld voor snelle reparaties en moeilijk te bereiken plekken. De spray komt in een 400 milliliter spuitbus en is alleen verkrijgbaar in de kleur wit. Verder zijn de eigenschappen vrijwel gelijk aan de reguliere primer. Samengevat: zeer snelle droging, doorharding en universele aanhechting. Tot slot is ook deze primer in sprayvorm universeel overschilderbaar.

Heb je een vraag over deze spray of een van onze andere allgrund producten? Stel ze hieronder. We helpen je graag!

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over verfproducten?

Heb je een vraag over allgrund primer? Wij helpen je graag!

De laatste opmerking moet worden goedgekeurd.
7 antwoorden
 1. Joris zegt:

  Goede middag

  Kan allgrund ook op (meng) kleur geleverd worden? En is het goed afneembaar als het droog is ( voor gebruik van de achterwand van de keuken?)

  Ik hoor het graag

  Groet Joris Doesburg

  Beantwoorden
 2. Sjors zegt:

  Hallo,
  Ik ga zo dadelijk de trapleuningen primeren met Allgrund en vervolgens zet ik er een hoogglans op.
  Tussendoor schuren of niet per se met dit product?
  Graag een reactie. Dankjewel.

  Mooie dag.
  sjors

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Hoi Sjors,

   In principe hoef je tussendoor niet te schuren, mits je de lagen binnen 3 dagen aanbrengt over de Allgrund primer. De primer is na ca. 2 uur overschilderbaar met Alkydlakken en na ca. 36 uur met 2-component lakken (afhankelijk van de omgevingsfactoren. Kijk voor de richtlijnen op de verpakking) Wanneer er langer dan 3 dagen wordt gewacht met overschilderen moet er worden tussengeschuurd met korrel P220.

   Succes met het schilderen van de trapleuningen!

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden
 3. Frans Vrijdag zegt:

  Ik heb mijn woning nu afgewerkt met Sikkens TGL transparant. Nu wil ik alles dekkend gaan schilderen en uiteindelijk eindigen met Wyzonol LBH SDT Ultra hoogglans.
  Kan ik om te beginnen starten met schuren schoonmaken en dan südwest allgrund k50 erop zetten ?
  Tevens heb ik twee dakkapellen waar Keraliet aan zit die ik ook wil schilderen, kan ik daar ook südwest allgrund k50 als hechtgrond opzetten.?

  Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Frans,

   Het is voor ons lastig om op basis van deze informatie te bepalen of je ondergronden geschikt zijn voor Südwest allgrund k50. Sorry daarvoor. Wij adviseren je contact op te nemen met de advieslijn van VistaPaint (leverancier van Südwest). Zij kunnen je technisch advies op maat geven over het gebruik van de hechtprimer. Het telefoonnummer is +31703694141 of je kunt Vistapaint mailen via info@vistapaint.nl.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl – Redactie

   Beantwoorden
  • Verflaag.nl – Redactie zegt:

   Beste Dia,

   Wij adviseren de Allgrund primer volledig te laten drogen volgens de aanwijzing op de verpakking (verwarming uit). Hoe droger de ondergrond, hoe beter de verf kan indringen, hoe beter de volgende verflagen bescherming bieden en hoe duurzamer het verfresultaat.

   Met vriendelijke groet,

   Marieke – Verflaag.nl

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *