Nanocoating.nl

Anti-allergie coating

Anti-allergie coating: geen huisstofmijt en andere allergenen

Anti-allergie coating, het klinkt als een droom die uitkomt: gewoon een beschermend laagje over alles wat eventueel allergieën kan oproepen! Coatings (en verf in het algemeen) zijn in Nederland gelukkig altijd vrij van allergenen!

Coatings zijn bijna altijd vuil- en waterafstotend, waardoor allergie opwekkende zaken (zoals huisstofmijt) afgestoten worden.

Toch kan men ook allergisch zien voor coatings of lakken, zoals met een epoxy of epoxyhars allergie. In dit artikel leggen we uit waar dit vandaan komt. Daarnaast gaan we dieper in op het fenomeen anti-allergie coating.

Anti-allergie coating; hier komt het vandaan

Het eerste dat u moet weten: verf en coating zijn chemische producten. Dit levert twee veel voorkomende allergieën op:

  1. Verf kan bepaalde metalen, een gas genaamd formaldehyde (dat de sterke geur van verf oproept) en andere vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten. VOS verdampen gemakkelijk bij kamertemperatuur. Ze zorgen voor stankoverlast, maar daarnaast kunnen ze ook lichamelijke klachten (zoals hoofdpijn en vermoeidheid) veroorzaken bij het schilderen van je huiskamer.
  2. Coatings hebben soms epoxy-verbindingen: desastreus voor mensen met een epoxyhars allergie. Zij reageren overgevoelig tegen deze verbindingen (die men ook wel kunstharsen noemt). Het is een populair goedje, want het voorkomt slijtage en roest. Daarom wordt het verwerkt in coatings en veel andere industriële producten.

Tegenwoordig komen die reacties echter veel minder voor! Sinds januari 2010 heeft de overheid besloten dat de uitstoot van deze zogenoemde VOS-producten gereduceerd moet worden voor de decoratieve verfmarkt – ofwel het lakje dat je voor je babykamer zou gebruiken. Hypoallergene verf noemt men dit ook wel. Daarnaast is er de optie om polyurethane coating te gebruiken, als vervanger voor epoxyhars!

Decoratieve verf die u nu bij Nederlandse bouwmarkten aanschaft, is per definitie hypoallergeen!

Huisstofmijtallergie bestrijden door middel van anti-allergie coating

Een veelvoorkomend advies tegen huisstofmijt, is een spray die je op je beddengoed spuit. Dit moet echter herhaaldelijk gedaan worden – wat het niet altijd even efficiënt maakt. Tegenwoordig kun je echter ook vooraf producten kopen met een speciale anti-bacteriële coating.

Deze coatings zijn doorgaans opgemaakt uit polyureuthaan. Niet alleen zorgt dit voor een vochtwerende afwerking; ze bieden hierdoor voor lange tijd bescherming tegen huisstofmijten.

Meer weten? De Consumentenbond heeft veel nuttige informatie over het bestrijden van deze allergie.

Let wel: Zeker mensen met astma of die gevoelig zijn voor chemicaliën en andere stoffen in verf, kunnen nog steeds een allergische reactie krijgen. Daarnaast hebben veel panden voor 2010 een likje verf gekregen. 100% anti-allergie coating of verf bestaat daarom niet.


Coating is altijd dé allergievrije oplossing

Nederland kent een strenge regelgeving op het gebied van verf en coating. De eerder genoemde VOS-regeling is een voorbeeld hiervan. Vrijwel elke coating is hierdoor in enige mate anti-allergisch. 

Coating die voldoet aan de hygiënische HACCP regels, is waarschijnlijk de meest allergievrije die bestaat.

Veel soorten anti-schimmel coatings voor muur of plafond zijn bijvoorbeeld per definitie water- en vuilafstotend. Dit houdt in dat ze bacteriën tegenhouden en ongevoelig zijn voor zaken als schimmel. Verf kan na vijf jaar nog altijd giftige gassen uitstoten, maar het coaten van je muur is dus te allen tijde zo allergievrij mogelijk!

allergievrije-coating-ziekenhuis

Anti-allergie is essentieel in gezondheidscentra.

Allergievrije coating is niet alleen voor muren; je kunt het ook toepassen op gordijnen en vloeren

Onder andere de volgende plekken maken veel gebruik van anti-allergie coating:

  • Ziekenhuizen
  • Horeca
  • Scholen
  • Hotels
  • Babykamers of kinderdagverblijven
  • Woonkamer

Anti-allergie coating door specialist laten aanbrengen

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *