Nanocoating.nl

1 Component Coating

Er bestaan veel verschillende soorten coating, waaronder 1 component coating. Wanneer gebruik je 1 component coating en wat is het verschil tussen 1 en 2 component coating? We vertellen het je in dit artikel!

1 component coating: de makkelijkste manier van lakken en schilderen

Coatings hebben veel verschillende functies. Bijvoorbeeld voor het beschermen of verfraaien van objecten, of om een oppervlak hygiënischer te maken. Ook veiligheid (zichtbaarheid) kan een reden zijn om een object te coaten. Omdat de ondergronden, omstandigheden en doeleinden zo verschillen, zijn er veel verschillende soorten 1 component coating. Iedere coating heeft zijn eigen unieke eigenschappen. Voor hout moet een vloercoating bijvoorbeeld licht flexibel zijn (omdat hout werkt). Coating op buitenmuren moet bijvoorbeeld goed tegen verschillende weersinvloeden bestand zijn en anti corrosie coating corrosie werend.

1 component coating: omroeren en klaar

1 component verf

1 component coating is verf en lak die uit één pot met klaargemengde inhoud bestaat.

Met 1 component coating bedoelen we coating die niet hoeft worden gemengd met een activator of harder. De meeste huis en tuin verven en lakken bestaan uit één component. 1 component coating is eigenlijk een verzamelnaam voor verven die zijn gebaseerd op bindmiddelen zoals bitumen, alkyd en oliën.

Het grote voordeel van 1 component coating is dat het makkelijk te verwerken is (enkel even roeren) en daarna goed zelf aan te brengen is. Met 2 componenten coating is dit anders. Deze coatingsoort droogt veel sneller, dus druppen en foutjes zijn moeilijker te corrigeren. Ook is deze coating minder lang houdbaar na opening.

Voordelen van een 1 component coating zijn:

  • Hoog verwerkingsgemak
  • Onderhoudsgemak
  • Over zowel 1- als 2 component coating te gebruiken
  • De coating is lang houdbaar

Voorbeelden van 1 component coating

Houtlak
Acryllak

Acrylaatverf

Acrylaatverf is een bekende soort onder de watergedragen verven. Voorbeelden hiervan zijn muurverf, grondverf, parketlak en aflak. Een groot voordeel van acrylaatverf ten opzichte van alkydverf is dat acrylaat niet vergeelt. Omdat deze verven geen tot zeer weinig oplosmiddelen bevatten is dit type zeer geschikt voor binnencoatings.

Jachtlak
Alkydlak

Alkydverf

Alkydverven zijn over het algemeen de meeste bekende soort verf onder schilders, klussers en consumenten. Dit type verf wordt veelal gebruikt voor houten ondergronden zoals kozijnen, deuren en geveltimmerwerk, zowel voor binnen als buiten. Ook wordt er metaalverf en betonverf gemaakt van alkydhars.

OAF-Dakcoating
Dakcoating
Bitumenverf

Bitumenverven

Als geen andere verf zijn bitumenverven bestand tegen langdurige waterbelasting, zuren en logen. Ze worden dan ook veel toegepast voor de bescherming van objecten in de grond of onder water zoals bielzen. Bitumenverven zijn niet slijtvast en niet bestand tegen UV-straling. Deze verven zijn dus uitsluitend geschikt voor onder de grond of op schaduwrijke plaatsen. Bitumenverven hebben het vroegere koolteer vervangen. Koolteer is verboden vanwege giftige en kankerverwekkende eigenschappen.

Carte-Colori-kalkverf
Kalkverf
Natuurverf

Natuurverven en bioverven

Bij natuurverf maakt men gebruik van zoveel mogelijk “natuurlijke” grondstoffen zoals lijnolie, pigmenten als oker, omber, en ijzeroxide en terpentijn als verdunningsmiddel. Wanneer er gedeeltelijk chemisch geproduceerde grondstoffen gebruikt worden spreken we over “bioverven”.

Direct 1 component coating kopen?

Vandaag besteld = Snel, Voordelig en Veilig verzonden via een van deze webwinkels:

 

Keuze voor 2- of 1 component coating

De keuze voor een 2- of 1 component coating is afhankelijk van de ondergrond en uw persoonlijke keuze. Om de keuze iets gemakkelijker te maken kunt u het volgende in gedachten houden:

  • Een stelregel is dat eencomponentencoating wel over tweecomponentencoating kan, maar andersom niet. Toch zijn er anno nu uitzonderingen. Epifanes heeft bijvoorbeeld zelfs een speciale schakellaag (Epifanes Multi Marine Primer) op de markt gebracht, die over een bestaand 1- componenten coating gezet kan worden, en die na 3 dagen uitharding overgeschilderd kan worden met een 2-componenten coating. Win daarom altijd advies in bij een coatingexpert wanneer u dit van plan bent. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt!
  • Bent u geen ervaren (snelle) schilder? Dan is een 1 component coating aan te raden.
  • Een 2 componenten coating is duurzamer, kras- en slijtvaster en zorgt op de lange termijn voor een betere bescherming. Ook is deze soort overschilderbaar met alle coatingsoorten en beter bestand tegen chemicaliën.

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over 1 component coating

Heb je vragen over 1 component coating? Wij helpen!

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *