Nanocoating.nl

Houten tuinmeubels verven en opknappen

Het is lekker weer en jouw tuinmeubels komen weer uit de schuur. Je hebt zin in iets nieuws! Maar nog beter kan je jouw houten tuinmeubels verven en opknappen. Dat is niet alleen budgetvriendelijk, maar ook nog eens hartstikke leuk! Wij geven je alle tips en producten voor een succesvolle make over van jouw houten tuinmeubels!

Houten tuinmeubels verven of met beits behandelen?

Het product dat je kiest om je tuinmeubels op te knappen is heel bepalend voor het eindresultaat. Want kan je jouw (verweerde) houten tuinmeubels nu het beste opknappen met verf, beits, lak, olie of zelfs nano coating? Wij vertellen je de verschillen!

 • Tuinmeubel verf en lak: als we het hebben over tuinmeubels verven dan hebben we het eigenlijk over lakken. Het is een dekkende, gekleurde of transparante laag die het hout bedekt en beschermt tegen weersinvloeden. Tuinmeubel lak blijft slechts enkele seizoenen mooi en moet geschuurd worden voordat een nieuwe laag kan worden aangebracht. Geschikt voor verweerd hout.
 • Tuinmeubel beits: dringt door tot in het hout, beschermt van binnenuit, dekkend en transparant. Grondverf is niet nodig. Beschermt ook tegen vuil, slijtage, vocht en het weer. Je blijft de nerf van het hout zien. Niet geschikt voor verweerd hout.

  houten tuinmeubels verven

  Door je houten tuinmeubels te verven zien ze er weer als nieuw uit!

 • Tuinhout olie: dringt door tot in het hout, grondverf is niet nodig, beschermt van binnenuit, dekkend en transparant, benadrukt het natuurlijke karakter van hout, beschermt in mindere mate dan beits en moet dus vaker in olie gezet worden. Niet geschikt voor verweerd hout.
 • Nano coating voor tuinmeubelen: geen middel om houten tuinmeubels op te knappen. Wel perfect om tuinmeubels te beschermen tegen weersinvloeden en groene aanslag ná het opknappen.

Tip: in dit artikel gaan we verder in op tuinmeubel verf. Lees hier meer over de verschillen tussen beits en lak voor tuinhout.

Houten tuinmeubels verven met kwaliteitsproducten

Er gaat best wat tijd zitten in je houten tuinmeubels verven en opknappen. Daarom wil je dit het liefst niet ieder jaar hoeven te herhalen! Maak daarom gebruik van kwaliteitsproducten. Zo weet je zeker dat de verf goed dekt en je er lang plezier van hebt!

Sigma s2u Allure

+ Zeer kras en slijtvast
+ In alle kleuren te mengen
+ Dekt extreem goed
+ Tot 10 jaar schildervrij
– Hogere prijsklasse

Sigma-S2U-Allure-Satin
Sikkens Rubbol XD

+ Blijft enorm lang mooi
+ Bestand tegen alle weersinvloeden
+ Geen last van zonverkleuring
+ Prachtige glans
+ Ook op verweerd hout

Rambo pantserbeits tuinhout

+ Meerdere kleuren
+ Blijft tot 3 jaar zitten
+ Budgetvriendelijk
– Niet voor verweerd hout
– Niet zo dekkend als verf

Verflaag expert tip

Zijn jouw houten tuinmeubelen erg verweerd en vuil? Gebruik dan de hogedrukspuit om hardnekkig vuil te verwijderen. Doe het wel met met een lage stand (max 100 bar). Er bestaan ook speciale ontgrijzers (bijvoorbeeld van HG) waarmee je snel de natuurlijke kleur herstelt.

(Hard) houten tuinmeubels opknappen in 8 stappen

Nieuwe tuinmeubels kopen? Zonde! Als het hardhout nog stevig is tover jij jouw verweerde hardhouten tuinmeubels in no time om in nieuwstaat! Of het nu gaat om hardhouten tuinmeubelen opknappen of tuinsets van andere houtsoorten, het stappenplan is vrijwel hetzelfde. Kijk wel altijd eerst even op de verpakking van je verf voor afwijkende stappen. Zo. En dan nu aan de slag met houten tuinmeubels verven:

 1. Reinig de houten tuinmeubels met water en een doek of zachte borstel. Of spuit ze schoon met een hogedrukreiniger (laagste stand).

  houten tuinmeubels opknappen

  Je kunt houten tuinmeubels opknappen in iedere kleur die je wilt!

 2. Laat vervolgens het meubel minimaal 24 uur drogen, anders kan het vocht onder de verf het hout doen rotten.
 3. Schuur de tuinmeubels licht.
 4. Maak de tuinmeubels stofvrij.
 5. Roer het opknapmiddel van je keuze (verf of beits) goed door.
 6. Breng een laag verf op je tuinmeubels aan.
 7. Als de laag verf droog is, schuur dan de laag licht en veeg het weer stofvrij.
 8. Breng de laatste laag tuinmeubel verf aan.

Verweerd hout opknappen: 3 aandachtspunten

Verweerd hout opknappen is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar zaken om rekening mee te houden:

 1. Kijk uit met olie en (transparante) beits: ga je verweerd hout opknappen met olie of een niet dekkende beits dan geeft dit een vlekkerig resultaat. Voor een rustige mooie kleur is een dekkende beits of tuinmeubel verf een beter idee!
 2. Ga niet te hard schrobben: vaak heb je de neiging om verweerd hout goed schoon te schrobben met een stevige borstel. Hiermee kan je het kwetsbare hout beschadigen. Gebruik een sopje van zout water of groene zeep.
 3. Gebruik een vlakschuurmachine en geen roterende schuurmachine: dit zorgt voor een goede basis om het verweerde hout te verven.

Koop je tuinmeubel verf makkelijk online

Vind meteen wat je zoekt! Koop tuinmeubel verf of terras verf bij één van onderstaande webshops en je hebt het in veel gevallen morgen al in huis. Ook rollers en andere benodigdheden kan je eenvoudig mee bestellen:

 

Tuinbank opknappen? Denk eens aan een nano coating!

Je hebt een prachtige verflaag aangebracht en bent helemaal blij met je opgeknapte tuinbank. Om te voorkomen dat je volgend jaar weer aan de slag moet en om ervoor te zorgen dat je tuinbank in weer en wind buiten kan blijven staan, kan je ervoor kiezen om jouw tuinbank extra te beschermen met een zogenoemde nano coating. Deze zorgt voor een waterafstotende beschermlaag en biedt bescherming tegen groene aanslag, vuil en vlekken.

Tip: een nano coating breng je aan als laatste stap. Dus eerst je tuinbank opknappen en als je tevreden bent deze extra bescherming toepassen. Je kunt het ook direct op een nieuwe houten tuinmeubel aanbrengen als je het hout onzichtbaar wilt beschermen.

Hier moet je op letten bij tuinmeubelen verven

In principe is het verven van je tuinmeubels een makkelijke klus. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden:

 • Maak geen gebruik van “gewone” verf, maar kies echt voor een houtverf geschikt voor buiten.
 • Let goed op de temperatuur buiten. Bij warm weer droogt de verf te snel en bij koud weer te langzaam.
 • Uiteraard is regen funest voor een verflaag die nog niet droog is.
 • Zorg voor het aanbrengen dat je tuinmeubels volledig vrij zijn van groene aanslag, vuil en modder, anders hecht de verf niet goed!

De klus uitbesteden? Vind professionele vakmannen en vergelijk offertes!

Meer lezen over tuin- en buitenverf?

Heb je een vraag over het opknappen van je tuinmeubels? Wij helpen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *